Summering av omgång 6 i Liga Profesional: Banfield krossade Boca Juniors på La Bombonera och Gimnasia gick upp i serieledning

Omgång 6 av sommarens – och höstens Liga Profesional. Här kommer därför en kortare summering kring omgångens samtliga matcher.

Central Córdoba – Argentinos Juniors. 1-2.
Kommentar: Argentinos vann rättvist borta mot Central Córdoba efter att Nicolás Reniero och Miguel Torrén gjort målen för gästerna. Matchens största snackis var annars det röda kortet som Argentinos tränare, Gabriel Milito, fick under slutskedet av den första halvleken. Huvudtränaren hamnade i osämja med Central Córdobas assisterande tränare och i pausen fick polisen ingripa för att undvika ett regelrätt slagsmål.

Boca Juniors – Banfield. 0-3.
Kommentar: Banfield krossade, något överraskande, Boca Juniors på La Bombonera med 3-0. Hemmalaget roterade visserligen rätt kraftfullt, med tanke på veckans Copa Libertadores-retur mot Corinthians, men trots detta borde man ha kunnat begära mer av storklubben. Istället var det Banfield som genererade mest positivt. Ramiro Enrique – son till VM-hjälten Héctor ifrån 1986 – gjorde två av målen medan Giuliano Galoppo gjorde det sista.

Tigre – Talleres. 1-1.
Kommentar: Tigre såg länge ut att gå tre poäng till mötes efter att Victor Cabrera gett hemmalaget ledningen under den första halvleken. Dessutom hade Tigre ett avslut i ribban och man borde förmodligen ha dödat matchen. Men Talleres kom tillbaka och genom ett nickmål, ifrån Matías Catalán, kunde man också kvittera i slutskedet.

Godoy Cruz – Colón. 1-0.
Kommentar: Godoy Cruz knep samtliga tre poäng när Colón besegrades på hemmaplan med 1-0 i Mendoza. Matchens enda mål gjordes av Tadeo Allende, efter 57 minuters spel, och Godoy har därmed full pott på hemmaplan såhär långt in på säsongen.

Vélez Sarsfield – Atlético Tucumán. 0-1.
Kommentar: Vélez Sarsfield luftade en hel del reserver mot Tucumán och detta blev inte särskilt lyckat – milt sagt. Matchens enda mål gjordes av Manuel Capasso, redan efter arton minuters spel, och Vélez har inte alls presterat särskilt bra under inledningen av den här säsongen. Fem poäng på sex omgångar är långt under förväntningarna på Alexander Medinas lag.

Gimnasia – Defensa y Justicia. 1-0.
Kommentar: Gimnasia gick upp i serieledning efter att ha besegrat Defensa y Justicia med 1-0 under lördagskvällen. Pipo Gorositos manskap har gjort en strålande säsong såhär långt och är fortsatt obesegrade. Helgens segermål prickades in av den egna produkten Tomás Muro under den andra halvleken. Defensa har det däremot enormt tungt just nu och laget har tappat enormt många spelare i detta transferfönster.

Tomás Muro jublar över Gimnasias segermål mot Defensa y Justicia.

Unión – Lanús. 3-0.
Kommentar: Unión besegrade ett reservbetonat Lanús med 3-0 under söndagen. Daniel Juárez öppnade målskyttet, efter tjugo minuters spel, innan Imanol Machuca och Facundo Agüero fyllde på till 3-0 under den andra halvleken.

Barracas Central – San Lorenzo. 2-1.
Kommentar: Barracas Central vann orättvist hemma mot San Lorenzo med 2-1. Orättvist i den meningen att gästerna fick ett mål, felaktigt, bortdömt för offside trots att det VAR-granskades en lång stund. Dessutom missade domaren en solklar straff för San Lorenzo. Barracas mål prickades in av Bruno Sepúlveda samt Neri Bandiera – som också var bäst på plan – medan Adam Bareiro gjorde San Lorenzos fullträff.

Sarmiento – Racing Club. 1-1.
Kommentar: Fernando Gagos Racing har förtvivlat svårt att vinna på bortaplan den här säsongen och mot Sarmiento hade man inte heller marginalerna på sin sida. Även i denna match hamnade domaren i fokus då han dels dömde en straff för Sarmiento – som inte var straff – och missade en som var straff för Racing. Jonathan Torres gav hemmalaget ledningen innan Enzo Copetti kunde kvittera för Racing.

Huracán – River Plate. 3-2.
Kommentar: Huracán stod för en ordentlig skräll, hemma mot River Plate, under söndagskvällen. Gästerna står inte alls att känna igen just nu och detta utnyttjade Huracán på bästa möjliga sätt. Franco Cristaldo gjorde två av målen medan Jonathan Galván slog in det tredje. River Plate roterade visserligen, med fokus på returen i Copa Libertadores mot Vélez, men nog hade man förväntat sig mer ifrån Marcelo Gallardos manskap?

Arsenal – Estudiantes. 2-1.
Kommentar: Arsenal tog tidigt ledningen mot ett reservbetonat Estudiantes. Cristian Colmán tog en fantastiskt fin löpning, mot den bortre stolpen, och tajmade inspelet perfekt. Estudiantes kom tillbaka i matchen och kvitterade också genom ett fint distansskott ifrån Franco Zapiola. Hemmalaget skulle dock emellertid få det sista ordet när Leonel Picco nickade dit segermålet med dryga halvtimmen kvar.

Aldosivi – Rosario Central. 2-1.
Kommentar: Carlos Tevez inkasserade sin andra raka förlust som huvudtränare för Rosario Central när laget föll borta mot Aldosivi i Mar del Plata. Hemmalaget tog ledningen genom Andrés Rios innan Cristan Baez kunde kvittera för Central under den andra halvleken. Men Aldosivi var farligare och skulle också få det sista ordet. Leandro Maciel fixade segermålet för hemmalaget och Central inkasserade därmed sin trejde raka förlust i ligaspelet.

Newell’s Old Boys – Patronato. 2-2.
Kommentar: Newell’s hade serieledningen – och matchen mot Patronato i sin hand när lagen gick in till halvtidspausen. Då ledde nämligen Rosarioklubben med 2-0 efter mål av Víctor Velázquez Ramos och Ramiro Sordo. Därutöver hade Newell’s bud på fler mål och det hela såg ut att bli en bekväm resa mot dom tre poängen. Men Patronato släpptes succesivt in i matchen igen och kunde kvittera, i dom absoluta slutsekunderna, genom Raúl Lozano. Därmed missade Newell’s chansen att gå upp i ensam serieledning utan får istället dela denna med Gimnasia.

Independiente – Platense. 1-3.
Kommentar: Krisen i Independiente ser aldrig riktigt ut att ta slut. Mot Platense tog man visserligen ledningen med 1-0, genom Lucas Rodríguez, men därefter gick det mesta utför. Gästerna var både mer effektiva – och rakare i sitt spel, vilket också gav utdelning. Alexis Sabella kvitterade till 1-1 innan Horacio Tijanovich och Vicente Taborda fullbordade vändningen. Under slutskedet av matchen sjöng hemmasupportrarna ramsor mot klubbledningen och huvudtränaren Eduardo Domínguez. Om mindre än en vecka är det derby mot Racing.