Fredagskrönikan: River borde ha varit mer illa ute än vad man nu är

En vecka fylld med Copa Libertadores – och Sudamericana har passerat förbi. Det starkaste intrycket gjorde Vélez Sarsfield och det faktum att River kunde – och borde ha varit betydligt mer illa ute än vad man nu är.

Marcelo Gallardo var krass efter slutsignalen mot Vélez Sarsfield i onsdags. ”Mycket sämre än såhär kan vi inte spela” slog han fast. Hårda ord mot lagets insats, men nog hade han fog för detta. River spelade nämligen inte alls bra mot Vélez, och hade det inte varit för en storspelande Franco Armani, i målet, hade slutsiffrorna skrivits till betydligt större än 1-0.

Faktum är att den här säsongen har varit, såhär långt, väldigt ojämn ifrån Rivers sida. Visserligen är man inte långt efter Newell’s Old Boys i ligaspelet, men insatserna har svajat betänkligt. Segern mot Unión med 5-1 har varvats med en förlust mot Colón och kryss hemma mot ett blekt Tucumán. Dessutom börjar anfallsproblemen bli än mer påtagliga.

Man kommer nämligen inte ifrån att avsaknaden av Julián Álvarez kommer att bli tung och när anfallaren nu snart gjort sin sista match är frågan vem som ska ersätta honom. För även fast Álvarez inte varit sitt bästa jag, hittills, den här säsongen är det såklart en klasspelare som blir omöjlig att ersätta fullt ut för Rivers vidkommande.

Just nu finns det inte heller någon självklar ersättare i sikte. River har velat få klart med colombianen Miguel Borja, ifrån Junior Barranquilla, men den affären går trögt framåt och ännu är inget påskrivet och klart. Man får visserligen hem Lucas Beltrán ifrån Colón, dit han varit utlånad, men detta är knappast den högklassiga anfallaren som laget behöver framöver.

Mot Vélez fungerade inte alls anfallsspelet, för Gallardos lag, utan hemmalaget störde River gång på gång med sin höga press. Därutöver hade River svårt att få kontroll på Vélez anfallsspel i vilket man kunde börja skönja Alexander Medinas influenser som han tidigare visat upp med Talleres. Lucas Pratto borde förmodligen ha gjort åtminstone ett mål mot sin gamla klubb, men var inte Armani i vägen så var ribban det.

Det kommer att krävas en betydligt bättre insats i nästa vecka, på Estadio Monumental, om River Plate ska kunna vända på steken och ta sig vidare i Copa Libertadores. Att åka ut redan i åttondelsfinalen, och dessutom mot ett lag ifrån Argentina, skulle inte vara något annat än ett praktfiasko.

***

Veckans…

Citat: ”Jag har gått ifrån mindre till mer och känner mig på topp rent fysiskt”. – Lucas Pratto efter segern mot River Plate.

Målvaktsräddning: Agustín Rossi visade återigen upp vilken enormt skicklig straffräddare han är när han avstyrde Roger Guedes elvametersspark i tisdags mot Corinthians. Räddningen gjorde att Boca Juniors kunde komma ifrån bortamötet, mot den brasilianska storklubben, med ett oavgjort resultat (0-0).

Publikfest: Det var knökfullt på Estadio Mario Alberto Kempes, i onsdags, när Talleres och Colón möttes i det första åttondelsfinalmötet av Copa Libertadores. Över 50,000 åskådare, varav 10,000 kom ifrån Santa Fe för att stötta gästerna, bidrog till en fin inramning. Mötet slutade 1-1 och lever vidare i allra högsta grad inför returen.

Debut: Den 17-årige Santiago Castro gjorde sin debut i Copa Libertadores när han hoppade in för Vélez Sarsfield, mot River Plate, i onsdags. Visserligen fick anfallaren bara några minuter på planen, men trots detta var det ändå en efterlängtad debut. Castro anses vara en av sin årgångs största talanger i Argentina och har bl.a. gjort flera mål för U20-landslaget tidigare i år.

Bottennapp: Unión förlorade det första åttondelsfinalmötet, i Copa Sudamericana, med 2-0 mot Club Nacional i Montevideo. Det kommer att bli oerhört tufft att vända på detta i returen om en vecka.

”Helgens måste”: Under helgen inleds den sjätte omgången av Liga Profesional och även fast vi inte har några stormöten att se fram emot tycker jag att Tigre mot Talleres, under lördagskvällen, ska bli intressant att spana in. Avspark 20:30.