Fredagskrönikan: Vet Tevez vad han gett sig in på?

Carlos Tevez är klar som ny tränare för Rosario Central, men frågan är om han är medveten om vad han gett sig in på?

Det är klart att man som Carlos Tevez är angelägen om att komma igång med sin tränarkarriär, och under någorlunda vanliga omständigheter hade kanske inte Rosario Central varit ett jättedåligt val. Men några normala omständigheter kan man knappast kalla detta.

Numera kan man mer likna Rosarioklubben med ett sjunkande skepp. Sedan ett par säsonger tillbaka har prestationerna pekat stadigt neråt och än finns ingen ljusning vid horisonten.

En kombination av usla investeringar och en dåligt skött ekonomi har gjort att Rosario Central trupp succesivt har brutits ner. Spelare har lämnat, men något vidare kvalitativt har inte kommit in. Samtidigt har man inte haft någon kontinuitet, på tränarposten, sedan Chacho Coudet lämnade 2016. Sedan dess har man nämligen haft tio olika tränare. Tevez blir den elfte på sex år.

När Coudet lämnade så försvann, på många sätt, också det sista lilla fragmentet till framgång. Med honom som tränare – och med spelare som Giovani Lo Celso, Franco Cervi och Marco Ruben i laget – kom Central trea 2015 och tog sig dessutom till finalen av Copa Argentina. Man kvalificerade sig också för nästa säsongs Copa Libertadores i vilken man sedermera tog sig till kvartsfinal. Detta var klubbens bästa prestation i Sydamerikas största turnering på 15 år.

Visserligen lyckades Central vinna Copa Argentina 2018, under ledning av Edgardo Bauza, men därefter har framgångar defintivt lyst med sin frånvaro. Samma år kom man på tjugondeplats i ligan och säsongen därefter, 2018-19, kom man på samma position. 2020 blev det lite bättre med en niondeplats, men 2021 var man återigen nere på en högst medioker sextondeplats.

Denna säsong har inte heller inletts särskilt lovande och då inte enbart sett ur en poängmässig synvinkel. Dock ska det såklart poängteras att fyra poäng, av tolv möjliga, knappast är något att skryta om. Klubben har emellertid större instituionella problem än så.

Kily González lämnade efter den föregående säsongen som huvudtränare och ersattes då av Leandro Somoza. Han tränade bara laget i tre matcher innan Somoza valde, självmant, att lämna in sin avskedsansökan. Han angav då samarbetsproblem, med klubbledningen, som ett av huvudskälen till sin avgång och poängterade samtidigt att dom inte drog åt samma håll. Detta är såklart alarmerande när är en tränare väljer att lämna redan efter tre omgångar.

Inför dom två senaste säsongerna har Central knappt värvat någonting. Största anledningen till detta beror helt enkelt på att man inte har råd. Juan Komar är den största värvningen som gjorts. Han plockades in ifrån Talleres efter stökiga omständigheter, men i detta fall ska klubben betala i flera avbetalningar och frågan är om man ens kommer att ha råd med dessa.

Vidare valde Marco Ruben att lägga skorna på hyllan efter årets säsong av Copa Liga Profesional. Den rutinerade anfallaren hade redan, i princip, slutat en gång och kände att det fick vara nog. Samtidigt deklarerade klubben att en annan rutinerad pjäs – Emiliano Vecchio – sprang på tok för lite och inte platsade längre. Efter bråk med klubbledningen valde mittfältaren därför att lämna och skrev istället på för Racing. Med dessa båda förluster tappade Central dom två spelarna som hade producerat mest poäng under den föregående säsongen. För att inte tala om all rutin som försvann.

Den trupp som Carlos Tevez nu tar över består till stor del av egna produkter. I startelvan, som förlorade mot Vélez Sarsfield i söndags, fanns fem egenfostrade spelare med. På bänken satt ytterligare sju.

Ska man kolla rent kvalitetsmässigt finns det få spelare som kan bära detta lag framåt. Lucas Gamba är i sina bästa stunder en helt okej anfallare, men han har fyllt 34 år och på dom senaste tre säsongerna har han gjort sammanlagt sju mål. Det skrämmer inte direkt slag på några försvarare. Här finns också den f.d. Premier League-spelare Claudio Yacob, men sedan han kom tillbaka till den argentinska fotbollen har han knappast rosat marknade och han var mest skadad under sin period med Huracán.

Gino Infantino är en spännande ung talang – född 2003 – som spelar frekvent med det  argentinska U20-landslag. I hans fotbollskropp finns det mycket potential och honom borde Tevez satsa stenhårt på. Alejo Veliz är också en intressant yngling (även han född 2003) i anfallet.

I övrigt ser det otroligt tunnt ut. Tevez vill säkerligen förstärka truppen, men jag kan inte se hur klubben ska lyckas vaska fram några pengar till detta. Kanske att man kan få in några spelare på fri transfer. Det har ryktats om målvakten Marcos Diaz – som Tevez var lagkamrat med i Boca Juniors – men frågan är om truppen behöver ytterligare en målvakt.

Carlos Tevez inleder sin sejour som huvudtränare för Central ikväll mot Gimnasia på hemmaplan. Supportrarna kommer säkerligen att stötta honom rejält redan ifrån början, men frågan är om det räcker. Personligen har jag svårt att se hur Tevez ska kunna vända på det kantrade skeppet Rosario Central. Och den största undran är om han ens är införstådd med vad han gett sig in på.

***

Veckans…

Citat: ”Såvida inte Tevez har gjort en express-tränarkurs, borde han inte kunna träna Rosario Central. Men med förbundet vet man aldrig. Dom kan hitta på precis vad som helt”. – Caruso Lombardi om Carlos Tevez som ny tränare för Rosario Central.

Värvning: Johan Carbonero. Köps av Racing ifrån Gimnasia och även fast det varit klart ett tag blev det helt officiellt först under inledningen av veckan. Mittfältaren kommer snarast att börja träna med Gagos lag och detta är en ruskigt bra värvning ifrån Racings sida.

Försäljning: Enzo Fernández kommer, av allt att döma, att bli klar för Benfica vilken dag som helst. River Plates mittfältare kommer dock spela vidare för storklubben tills Copa Libertadores är färdigspelat. River väntas casha in 18 miljoner euro för Fernández.

Hund på match.

Falska sillyrykte: Det kom uppgifter häromdagen att den f.d River-spelaren, Jorge Carrascal, skulle vara på väg till Boca Juniors. Exalterade supportrar på twitter var dessutom inte sena att photoshopa in den colombianska yttern i Bocas matchtröja. Detta var såklart inte något trovärdigt rykte, men det heter ju silly season av en anledning.

”Helgens måste”: Den femte omgången rullar igång under natten mot lördagen. Tevez första match som huvudtränare är såklart något alla ser fram emot (00:00 mot Gimnasia, natten mot midsommardagen). Vill även flagga för Defensa y Justicia mot Vélez Sarsfield under midsommardagen (avspark 20:30).

Rutinerade värvning: Vélez Sarsfield värvning av Diego Godin måste absolut sållas till en av dom starkare i detta fönster. Visserligen håller den nu 36-årige mittbacken inte samma klass som för några år sedan, men siktet är inställt på vinterns VM-slutspel och Godin kommer säkerligen kunna bidra med en hel del till Vélez Sarsfield.

Veckans citat 2: ”I detta ögonblick av min karriär tänker jag inte alls på pengarna. Mitt mål är att spela ett nytt världsmästerskap och just därför tvekade jag inte kring att komma hit”. – Diego Godin om flytten till Vélez Sarsfield.