Dags för Clásico Santafesino mellan Colón och Unión

Under söndagen spelas derbyt i Santa Fe mellan Colón och Unión. Här är förutsättningarna inför kvällens drabbning på Estadio Brigadier General Estanislao López.

Clásico Santafesino står för dörren och detta är en match som alla invånare i staden Santa Fe drömmer om att få spela. Ikväll är det återigen dags för Colón och Unión att mäta sig med varandra och se vem som är bäst i staden.

Båda två kommer utan seger ifrån premiäromgången. Colón spelade 1-1 borta mot Tucumán medan Unión förlorade hemma mot Tigre efter att ha tappat en 1-0-ledning.

Annars är tongångarna tämligen positiva i båda lagen. Såväl Colón som Unión är vidare i sina respektive kontinentala turneringar – Colón i Libertadores och Unión i Sudamericana. Läget inför kvällens match, i dom båda trupperna, är också mer positivt än negativt.

Hemmalagets tränare Julio Falcioni får tillbaka Pulga Rodríguez i startelvan igen. Lagets stjärnanfallare har dragits med en sträckning under inledningen på säsongen och satt senast på bänken mot Tucumán. Idag lär han dock ta en plats i anfallet. Däremot har Colón ett annat frågetecken. Lucas Beltrán gick av fredagens träning med en skadekännig och är ett osäkert kort. Skulle inte han kunna spela lär Ramón Ábila ta hans plats.

Hos gästerna Unión kommer tränaren Gustavo Munúa satsa vidare på samma lag, som i premiären mot Tigre, med den enda förändringen att Diego Polenta tar Federico Veras plats i mittbackslåset.

Förmodad startelva för Colón: Burián: Meza, Garcés, Novillo, Delgado: Aliendro, Lértola, Bernardi: Pulga, Beltrán/Ábila, Farías.

Förmodad startelva för Unión: Mele: Brítez, Calderón, Polenta, Corvalán: Roldán, Nardoni: Peralta Bauer, Luna Diale, Zenón: Álvez.

Pulga Rodríguez väntas ta plats i Colóns startelva igen.

***

Kvällens derby är det 141 mötet mellan lagen. Genom historien är det ganska jämnt fördelat vad det gäller antalet segrar för respektive lag. Unión har vunnit 48 matcher medan Colón gått segrande ur 43 och 49 har slutat oavgjort.

Under dom senaste åren har Unión varit det mer lyckosamma laget i derbyna och Colón har faktiskt inte vunnit mot Unión på fem år. Senaste gången var 2017 då man vann derbyt med 2-0 på bortaplan. Ska man däremot hitta en hemmaseger för Colón måste man gå ännu längre tillbaka i tiden – närmare bestämt 10 år.

Det senaste mötet spelades i mars, tidigare i år, och slutade mållöst.

***

Såhär säger hemmalagets tränare Julio Falcioni inför kvällens derby.

”Derbyna bör vara en gåva som spelarna ska ge till supportrarna. Vi ska spela matchen med en hög intensitet”.

Gästernas tränare, Gustavo Munúa, säger såhär.

”Jag tycker att laget ser bra – och starka ut. Med en vilja att vara delaktiga i att slåss om höga placeringar och vara det styrande laget”.

***

Vad? Clásico Santafesino mellan Colón och Unión.
Var? Estadio Brigadier General Estanislao López, Santa Fe.
När? Ikväll klockan 18:00, svensk tid.
TV? Fanatiz.tv.