Krönika: Gimnasia förtjänade att vinna derbyt

Estudiantes och Gimnasia delade på poängen i Clásico Platense, under söndagskvällen, men gästerna förtjänade segern.

Det är gått 12 år sedan Gimnasia senast vann ett derby mot Estudiantes. 12 år är väldigt lång tid och det går bara att föreställa sig hur mycket Gimnasias supportrar lidit – och fortfarande lider av detta. Denna dystra svit upphörde inte under gårdagskvällen när dom båda lagen drabbade samman i La Plata.

Den första halvleken var tämligen slätstruken. Inget av lagen lyckades skapa några riktigt heta målchanser, även om båda testade med några distansavslut.

Under slutminuterna av halvleken fixade dock Estudiantes ledningen i derbyt. Efter en stökig situation, där hemmalaget vann flera andrabollar i rad, hamnade bollen tillslut på Agustín Rogels panna. Mittbacken är målfarlig och dröjer sig ofta kvar i samband med offensiva fasta situationer.

Till den andra halvleken kom Gimnasia ut som ett helt nytt lag och tryckte plattan i botten. Flera gånger hittade man också in med bollar bakom Estudiantes backlinje och skapade stor oreda hos hemmalaget. Efter bara några minuters spel smet en av dessa bakom Más på vänsterbacken. Cristian Tarragona tog emot bollen och ifrån en snäv vinkel tryckte han, distinkt, dit kvitteringsmålet.

Efter detta tillhörde matchen Gimnasia. Pipo Gorosito har onekligen fått ihop en spännande mix av spelare där Brahian Alemán håller i trådarna ifrån sin sittande mittfältsposition. Carbonera och Sosa bidrar sedan med snabbhet och teknik ifån kanterna, medan Ramírez och Tarragona har den kliniska avslutningsförmågan.

Estudiantes hade svårt att få ordning på Gimnasias snabba kombinationsspel och flera gånger var det nära att gästerna hade plockat hem samtliga tre poäng.

Sett över hela matchen var Gimnasia det klart mest framträdande laget och förtjänade också segern. Igår borde ha varit dagen då dom satte punkt för sin 12 år långa torka, utan seger i Clásico Platense. Dessvärre får dom väntat ett tag till på detta.