Dags för derby i La Plata: En 106-årig historia

Under söndagskvällen spelas ett av dom hetaste derbyna i Argentina när Estudiantes och Gimnasia drabbar samman i La Plata.

Det är lite udda att börja säsongen med ett derby, men Argentina är Argentina och det älskar vi såklart dom för.

Ikväll spelas ett av landets hetaste derbyn när Estudiantes och Gimnasia drabbar samman i La Plata. Hur är då statusen hos dom båda lagen?

Estudiantes gjorde en fin säsong i Copa Liga Profesional och tog sig till kvartsfinal efter att ha imponerat stort – och toppat sin grupp. Väl där tog det dock ett snöpligt stopp mot Argentinos Juniors, efter straffar, och säsongen fick ett abrupt slut.

Däremot känns det inte som att huvudena hänger alltför långt ner hos Estudiantes. Man vann sin grupp i Copa Libertadores och optimismen är stor inför den avslutande halvan av säsongen.

Gimnasia å sin sida avslutade också dom Copa Liga Profesional på ett starkt sätt, även om man inte gick vidare. Men avslutningen på säsongen var imponerande och laget var ett av seriens mest formstarka lag.

Till kvällens match ser hemmatränaren Zielinski ut att satsa på Manuel Castro trots att denne kommer att lämna klubben vid månadsskiftet. I anfallet lutar det åt att Gustavo del Prete och Mauro Boselli får starta medans Leandro Díaz börjar på bänken.

För gästernas Pipo Gorosito finns det inte särskilt mycket att fundera kring. Gimnasia har en startelva som är väl inkörd och den enda riktiga förändringen, jämfört med dom avslutande omgångar av den föregående säsongen, är att Guillermo Enrique utgår på högerbacksplatsen med en skadekänning. Hans plats lär Manuel Insaurralde ta istället.

Förmodad startelva för Estudiantes: Andújar: Godoy, Rogel, Noguera, Mas: Castro, Rodríguez, Zuqui, Pellegrini: Del Prete, Boselli.

Förmodad startelva för Gimnasia: Rey: Insaurralde, Morales, Piris, Melluso: Cardozo, Alemán: Carbonero, Tarragona, Sosa: Ramírez. 

Detta skulle kunna bli Johan Carboneros sista match i Gimnasias tröja. Den tekniske yttermittfältaren ryktas nämligrn vara i långtgående förhandlingar med Racing Club.

***

Derbyt mellan Estudiantes och Gimnasia har, som sagt, en lång – och anrik historia. Det första officiella mötet mellan dom båda spelades i ligan 1916. Den gången vann Gimnasia efter att Ludovico Pastor gjort matchens enda mål i egen bur.

Om man kollar mera nutid har faktiskt inte Estudiantes förlorat ett derby mot Gimnasia på 12 år. Under dessa år har Estudiantes vunnit 9 gånger och kryssat fem. Denna svit hoppas såklart Gimnasia på att bryta i afton.

***

Ricardo Zielinski har uttalat sig såhär kring kvällens derby.

”Det är inte idealiskt att inleda med ett derby. Men det är alltid ett måste att vinna denna match för oss”.

Pipo Gorosito å andra sidan hoppas kunna sätta stopp för den 12-åriga sviten utan seger.

”Det hade varit mycket trevligt att kunna sätta stopp för den sviten”.

***

Vad? Derbyt mellan Estudiantes och Gimnasia i premiäromgången av Liga Profesional.
Var? Estadio Jorge Luis Hirschi, La Plata.
När? Ikväll klockan 22:00, svensk tid.
Domare? Patricio Loustau.
TV? Fanatiz.tv.