Summering av veckans Copa-avslutning: Samtliga argentinska lag vidare i Copa Libertadores – dystrare i Sudamericana

Under veckan som varit har gruppspelen i både Copa Libertadores – och Sudamericana spelats färdigt. Vad vi kan ta med oss härifrån är bl.a. att samtliga argentinska lag tog sig vidare i Copa Libertadores.

Det blev en dramatisk avslutning av gruppspelen i Copa Libertadores – och Sudamericana under veckan som varit. I den största turneringen tog sig samtliga argentinska lag vidare till åttondelsfinalerna.

Om vi inleder denna artikel där veckan avslutades och med mötet mellan Boca Juniors och Deportivo Cali, på La Bombonera, i Buenos Aires. Den argentinska storklubben behövde vinna för att nå åttondelsfinalerna och det lyckades man också med.

Alan Varela blev stor matchhjälte när han drog på ett hejdundrande distansskott, under inledningen av den andra halvleken, och gav Boca ledningen med 1-0. Samme Varela hade dessutom prickat stolpen redan i den första halvleken och hemmalaget kontrollerade matchen redan ifrån starten.

Just Varela har utvecklats riktigt fint, i den sittande mittfältsrollen, som han fått under Battaglias tid som tränare och nattens segermål betydde dessutom att Boca Juniors knep en plats i åttondelsfinalerna. Tack vare att Corinthians bara fick 1-1 hemma mot Always Ready vann faktiskt Boca också hela gruppen och blir därigenom seedade i fredagens lottning.

Alan Varela blev stor matchhjälte för sitt Boca Juniors.

***

Även Vélez Sarsfield tog sig vidare till åttondelsfinal under veckan som var. Detta efter att ha besegrat Estudiantes med 4-0 på hemmaplan.

Vélez var piskade att vinna samtidigt som Barcelona SC helst inte skulle knipa tre poäng borta mot Club Nacional i Montevideo. Nu förlorade ecuadorianerna med 3-0 samtidigt som Lucas Janson hade lekstuga mot Estudiantes och stod för två av målen. Övriga fullträffar gjordes av Lucas Pratto och Abiel Osorio.

Därmed knep Vélez andraplatsen i gruppen, bakom Estudiantes, och är oseedade i kvällens lottning.

Lucas Janson gjorde två av målen för Vélez Sarsfield mot Estudiantes.

***

River Plate var redan klara för åttondelsfinalerna, innan veckans match mot Alianza Lima, och dessutom var gruppsegern redan i hamn. Trots detta stod Marcelo Gallardos manskap för en otroligt fin prestation när man fullkomligt demolerade peruanerna med 8-1.

Julián Álvarez hade stor show och stod för sex av målen. River Plate har varit det argentinska laget som imponerat mest under årets gruppspel och man tog faktiskt 16 av 18 möjliga poäng – otroligt imponerande!

***

Talleres besegrade Universidad de Católica på bortaplan, med 1-0, efter att Matías Esquivel gjort matchens enda mål under den andra halvleken.

Córdobaklubben var redan klara för åttondelsfinalerna och kunde heller inte nå Flamengo på förstaplatsen. Segern i sig var dock ett fint kvitto på den fina insats, som laget hittills gjort i årets turnering, och det ska bli spännande att se hur långt Caixinha – och hans manskap kan nå.

Matías Esquivel gjorde matchens enda mål när Talleres besegrade Universidad de Católica på bortaplan med 1-0.

***

Colón säkrade sin gruppseger i Copa Libertadores trots att man föll borta mot Peñarol i Montevideo. Julio Falcionis lag gjorde en väldigt blek insats och var faktiskt aldrig nära dom tre poängen.

Santa Fe-klubben kunde dock tacka Olimpia, vilka besegrade Cerro Porteño och därmed fixade förstaplatsen i gruppen till Colón.

***

Om vi avslutningsvis spanar in Copa Sudamericana kan vi konstatera att flera argentinska lag hade möjigheten till vidare avancemang, men i slutändan var det bara Lanús och Unión som lyckades.

Independiente föll hemma mot Ceará, med 2-0, och med tanke på att man behövde vinna med minst två mål släcktes deras drömmar i denna match. Överlag var det längesen som Independiente presterade riktigt bra och den enda anledningen egentligen till att det fortfarande levde, in på målsnöret, var att gruppen som helhet höll en väldigt låg nivå.

Racing Club hade förmodligen dom bästa möjligheterna, av samtliga argentinska lag, till att nå vidare avancemang i Copa Sudamericana. Man ledde sin grupp med tre poäng, inför gårdagens möte med uruguayanska River Plate, men lyckades på något sätt ändå missa en biljett till slutspelet.

Gagos lag skapade nästan trettio målchanser, men fick inte in bollen i mål. Istället gjorde River Plate matchens enda mål efter sextiosex minuters spel. Samtidigt vann peruanska Melgar över brasilianska Cuiabá och klättrade förbi Racing i gruppen. Givetvis var detta ett enormt tungt nederlag för Racing Club som nog hade räknat med vidare spel i årets Copa Sudamericana.

Istället blev Unión, tillsammans med Lanús, dom enda två argentinska lagen att gå vidare i Copa Sudamericana. Lanús säkrade sitt avancemang efter att ha besegrat venezuelanska Metropolitanos med 1-0 under onsdagskvällen.

Unión blev historiska när man vann borta mot colombianska Junior med 4-0 under natten mot fredagen. Santa Fe-klubben genomförde en fantastisk match och vann efter att Jonatan Alvez, Kevin Zenón och Matías Gallegos Panozzo gjort målen. Det fjärde målet var ett självmål.

Unión hade all anledning till att jubla under torsdagskvällen.

***

Idag klockan 13:00 argentinsk tid – 18:00 svensk tid – lottas åttondelsfinalerna i såväl Copa Libertadores som Sudamericana.

I Copa Libertadores ser dom två potterna ut enligt följande. Lag ifrån samma land kan mötas redan i åttondelsfinal och även lag som spelade i samma grupp.

Seedade lag: Palmeiras, River Plate, Flamengo, Estudiantes, Atlético Mineiro, Libertad, Colón och Boca Juniors.

Oseedade lag: Deportes Tolima, Talleres, Fortaleza, Atlético Paranaense, Corinthians, Emelec, Vélez Sarsfield och Cerro Porteño.

I Copa Sudamericana är gruppvinnarna i den seedade potten, medan dom oseedade är treorna ifrån Copa Libertadores.

Seedade lag: Ceará, São Paulo, Atlético Goianiense, Internacional, Unión, Melgar, Lanús och Santos.

Oseedade lag: Deportivo Cali, Independiente del Valle, Olimpia, Club Nacional, Colo Colo, Deportivo Táchira, The Strongest och Universidad de Católica.

Samtliga åttondelsfinaler avgörs i ett dubbelmöte – hemma/borta – och dom lagen som är seedade kommer att få avsluta på hemmaplan.