Krönika: Jag kan knappt minnas när jag senast såg en lika bra spelare lämna den argentinska ligan

Julián Álvarez smällde dit sex mål på Alianza Lima, under natten mot torsdagen, i Copa Libertadores. Han är den första spelaren någonsin i River Plates matchtröja att göra detta. Jag undrar när jag senast såg en lika bra spelare, som Álvarez, lämna den argentinska ligan.

Marcelo Gallardo log, skrattade och skojade under gårdagens presskonferens. ”Jag vet att det inte kommer att bli så, men jag skulle vilja be Manchester City om att få behålla Álvarez under resterande delen av Copa Libertadores” sade bl.a. Rivers huvudtränare. Han adderade också att den engelska klubben köpt ”en oslipad diamant” i Julián Álvarez.

Detta är sannerligen sant. Den unge anfallarens genombrott, under det senaste året, är smått sensationellt. 51 mål har han nu gjort för River Plate och med detta är Álvarez den näst bäste målgöraren under Gallardos era i storklubben – fyra mål bakom Rafael Borré.

Då ska man dessutom komma ihåg att det inte är under särskilt lång tid som dessa målen kommit för Álvarez del. Majoriteten har fallit under det senaste året och målsnittet som den nu 22-åriga anfallaren har är smått otroligt.

Jag har suttit och funderat över när jag senast såg en lika skicklig spelare lämna den argentinska klubblagsfotbollen. Jag minns såklart Lautaro Martínez genombrott i Racing Club, för några år sedan, men han var ändå inte på samma nivå som Álvarez.

Giovani Lo Celso var jag oerhört imponerad över när han slog igenom i Rosario Central och var övertygad, redan där och då, om att han skulle bli en stjärna i det argentinska landslaget. Men uppriktigt sagt når inte heller han upp till det som Julián Álvarez åstadkommit.

Rodrigo De Paul presterade hyfsat i Racing, men hans stora utveckling kom i Italien. Lucas Alario var fantastisk i River Plate, men höll han samma höga nivå som Álvarez gjort? Nej det tycker jag inte.

Någonstans har jag kommit fram till att senast jag såg en lika bra spelare lämna den argentinska ligan var när Sergio Agüero lämnade Independiente för Atlético Madrid 2006. Inte ens Gonzalo Higuaín presterade lika bra i River Plate som Julián Álvarez gjort.

Det är inget snack om att den 22-årige anfallaren är mer än redo för att spela på den högsta nivån i världen. Han har bevisat det i River Plate och med det argentinska landslaget. Álvarez är så nära en komplett anfallare man kan komma och frågan är om inte han, tillsammans med Håland, kommer att bli världens bästa anfallspar. Om inget annat har dom defintivt den högsta potentialen.

Det var lite vemodigt efter Rivers match mot Alianza Lima, trots storsegern med 8-1. Det blev nämligen ett känslosamt avsked för Julián Álvarez och man kunde nästan se på anfallaren att han var lite tagen av stunden då han promenerade av planen med dubbla matchbollar under armarna. 

Men hur jobbigt det än känns just nu är Álvarez redo för betydligt större utmaningar i sin karriär. Jag kan nämligen knappt minnas när jag senast såg en lika skicklig spelare lämna den argentinska ligan.