Summering av veckans Copa: Vélez greppade det sista halmstrået och Talleres knep ett historiskt avancemang

Under veckan som varit har den femte omgången av årets gruppspel, i såväl Copa Libertadores – som Sudamericana, spelats. Här kommer därför en kortare summering av dessa matcher.

Det blev onekligen en väldigt positiva vecka i både Copa Libertadores – och Sudamericana för dom argentinska lagen. River Plate och Estudiantes säkrade sina gruppsegrar. Talleres knep en historisk plats i åttondelsfinalerna och Vélez Sarsfield tog tre livsnödvändiga poäng i Montevideo. Men vi tar allting match för match.

***

Estudiantes 1-0-seger över brasilianska Bragantino, i tisdags, var en imponerande skalp. Målet gjordes av Gustavo del Prete och segern innebar att Estudiantes säkrade gruppsegern. Den innebär också att Vélez Sarsfield fortsatt har en chans att nå andraplatsen i gruppen trots sin usla inledning på gruppspelet.

Vélez tog dessutom, på egen hand, en livsnödvändig seger borta mot Club Nacional i Montevideo. Det blev en svängig tillställning där hemmalaget tog ledningen genom den f.d. Rosario Central-spelaren Diego Zabala. Mittfältaren drog till med ett välplacerat distansavslut efter tjugoen minuters spel.

Vélez kvitterade dock emellertid. Precis innan halvtidsvilan drog Lucas Janson till med ett vackert högeravslut, ifrån hörnet av straffområdet, vilket letade sig in i målvaktens bortre hörn. Vélez visade en enorm karaktär under hela matchen och när Matías de los Santos nickade in 2-1, efter timmen spelad, var det fullt rättvist.

Dock såg det hela ut att rinna Vélez ur händerna när Emanuel Gigliotti kvitterade för Nacional, ifrån straffpunkten, med endast en minut kvar av ordinarie speltid. Men argentinarna gav inte upp och på något sätt var det symboliskt att en egen produkt fick avgöra. Maximo Perrone nådde högst på ett inspel ifrån Abiel Osorio – även han en egen produkt – och nickade in 3-2 för Vélez.

Därmed knep Vélez det sista lilla halmstrået, till vidare avancemang, inför avslutningen mot Estudiantes. Just nu har Bragantino andraplatsen på bättre målskillnad än Vélez, men allting lever, i allra högsta grad, ända in till slutet.

***

Boca Juniors fick bara 1-1 hemma mot brasilianska Corinthians i tisdags. Jag skriver ”bara” eftersom Boca var totalt dominanta under hela matchen och förtjänade att knipa samtliga tre poäng.

Corinthians tog visserligen ledningen genom Du Queiroz, men Benedetto kvitterade för Boca strax innan halvtidspausen. Den argentinska storklubben fortsatte sedan att ösa på, under den andra halvleken, men fick inte utdelning. Corinthians var rejält tillbakapressade och det hjälpte såklart till att brassarna drog på sig en utvisning med dryga tjugo minuter kvar på matchklockan.

Poängtappet gör att Boca Juniors faller ner på en tredjeplats efter att Deportivo Cali besegrat Always Ready med 3-0. Detta gör att Boca måste vinna över Cali, i den avslutande omgången, för att ta sig vidare till åttondelsfinalerna. Battaglia – och hans manskap har, onekligen, därför kniven mot strupen.

***

Några som inte har kniven mot strupen, inför den avslutande omgången, är Talleres. Dom säkrade nämligen ett historiskt avancemang till åttondelsfinalerna – för första gången i klubbens historia – när man spelade 0-0 borta mot Sporting Cristal i Peru.

Córdobaklubben fick kämpa rejält för poängen, men gjorde en heroisk insats och förtjänar verkligen avancemanget till åttondelsfinalerna.

Det blev en ordentlig feststämning när Talleres säkrade ett historiskt avancemang till åttondelsfinalerna av Copa Libertadores i Peru.

***

Colón vände och vann hemma mot paraguayanska Olimpia efter dubbla mål av Federico Lértola. Denna seger innebär att Colón säkrade sin biljett till åttondelsfinalerna och har dessutom goda möjigheter till att vinna gruppen. I skrivande stund ligger man etta med två poäng ner till tvåan Cerro Porteño.

***

River Plate körde över den chilenska storklubben Colo Colo hemma på Estadio Monumental med 4-0. Marcelo Gallardos manskap skapade enormt många målchanser under matchen – tjugoåtta stycken – och resultatet blev därefter.

Målen gjordes av Agustín Palavecino, Nicolás De La Cruz, Héctor Martínez och Esequiel Barco. Segern innebär också att River säkrade sin gruppseger och laget har verkligen imponerat under årets gruppspel av Copa Libertadores. Tretton av femton poäng talar onekligen sitt tydliga språk.

***

Nu riktar vi om blickarna till Copa Sudamericana. Dom två mest notabla resultaten var segrarna för Independiente och Racing Club.

Båda klubbarna har chansen till avancemang och dessa segrar gör att lagens drömmar lever vidare till den sista gruppspelsomgången.

Independiente 4-0-seger hemma mot venezuelanska La Guaira var direkt nödvändig då man fortsatt är tre poäng bakom brasilianska Ceará. Independiente kommer bli tvugna att besegra brassarna i den avslutande omgången för att knipa förstaplatsen i gruppen och därmed vidare avancemang.

Racings 1-0-seger över peruanska FBC Melgar innebär att att gruppsegern, mer eller mindre, är säkrad. Fernando Gagos manskap lyckades vaska fram ny energi efter uttåget ur Copa Liga Profesional, mot Boca Juniors, under den föregående helgen. Segermålet, mot peruanerna, gjordes av Tomás Chancalay trots att Racing var reducerade till tio man.

Lanús förlorade hemma mot uruguayanska Wanderers med 2-1. Detta trots att man tog ledningen efter 84 minuter spel genom Alexandro Bernabei. Wanderers vände dock på steken genom mål av Mauro Méndez och Christian Bravo.

Lanús leder alltjämt sin grupp, men kommer förmodligen behöva vinna över Metropolitanos i den avslutande omgången.

Övriga resultat i Copa Sudamericana (som involverade argentinska lag):
Banfield – Universidad de Católica (Ecu). 1-1.
LDU Quito (Ecu) – Defensa y Justicia. 2-2.
Unión – Fluminense. 0-0.