Nu kör vi Primera Nacional under sommaren: Här är guiden ni inte visste att ni behövde

Copa Liga Profesional är nästan färdigspelad. Därför riktar vi kanonerna – eller blickarna mot Primera Nacional en stund.

Under sommaren kommer extra fokus ligga på denna underbara serie och tanken är ge er så mycket som möjligt framöver.

Men hur ser tabellen ut? Vilka lag ska man spana in lite extra? Hur är formatet? Och hur många lag går egentligen upp?

Vi ger allting och lite till i denna artikel. Luta er tillbaka och ta en kopp mate – nu ska vi in i Primera Nacionals förlovade land.

***

Formatet & uppflyttningen: 37 lag (nej det är inget skämt) innehåller serien och två stycken lag går upp. Vinnaren av serien tar den första platsen – och den andra platsen görs upp mellan lagen på plats 2-13 där plats 2-3 har en fördel av att gå in senare i kvalspelet. Låter det krångligt? Vänta bara ska ni få se. Givetvis möter alla lag bara varandra en gång (annars hade dom inte blivit klara förrän nästa sommar).

***

I skrivande stund leder Belgrano tabellen på 34 poäng efter 14 spelade omgångar. Man har redan lyckats anskaffa sig ett litet försprång till tvåan San Martín de Tucumán, vilka placerar sig på en andraplats med 29 inspelade poäng.

Tabellen haltar lite eftersom det dels alltid är ett lag som får stå över varje omgång – med tanke på att det är ojämnt antal lag – och dels för att vissa matcher blivit uppskjutna. Därför har vissa lag spelat 15 matcher, några 14 och två stycken står på 13.

Är då Belgrano det enda intressanta laget i årets serie?
Absolut inte. San Martín de Tucumán har presterat bra, om än inte lika jämnt som Belgrano. I laget återfinns bl.a. den 37-årige Alberto ”Tino” Costa som bl.a. har spelat för Valencia och Spartak Moskva tidigare under sin karriär.

Brown Adrogue placerar sig på en tredjeplats i tabellen och detta är onekligen en annorlunda förening. Förutom att man kommer ifrån den lilla staden Adrogue har man haft samma tränare i 13 år. Pablo Vicó är nästan kultförklarad i klubben och bor dessutom på hemmaarenan i Adrogue. Han har också fått en gata uppkallad efter sig i staden.

Chacarita Juniors kom näst sist i sin zon ifjol och hade en katastrofal säsong. I år däremot har det gått betydligt bättre. Laget är just nu obesegrade i åtta raka matcher. Racing-lånet, Santiago Godoy, är lagets bäste målgörare på fem gjorda mål och det är framförallt offensivt som sitter bra i år. Inget annat lag i serien är ens i närheten av Chacaritas 28 gjorde mål på 15 omgångar och det är också denna fruktade offensiv som lett till att man ligger på en fjärdeplats.

Belgrano toppar serien just nu och har ett fempoängs stort avstånd till tvåan San Martín de Tucumán.

***

Hur går det då för nykomlingarna?
Det är lite blandat, men på det stora hela får man nog ändå säga att det går bra för dom flesta nykomlingarna. 

Chaco For Ever har det gått tveklöst bäst för. Laget har fin stöttning av sina supportrar och man redovisar alltid en fin publiksiffra när man spelar på hemmaplan. Tränaren Daniel Cravero ledde laget till uppflyttning ifjol och har hittills styrt Chaco på ett bra sätt även i Primera Nacional. Laget placerar sig på en sjätteplats och är ett av dom bästa hemmalagen i serien.

Deportivo Madryn ligger tia och har därmed, i skrivande stund, en kvalplats. Även dom tar majoriteten av sina poäng på hemmaplan. Personligen hade jag hoppats på att Brian Fernández skulle få fart på karriären i Madryn och efter att ha presterat fint för Ferro, under fjolåret, var förhoppningarna höga. Dock verkar återigen hans problem vid sidan om planen ställa till det för honon.

För både Flandria och Sacachispas går det betydligt sämre. Det har hittills varit ganska uppenbart att båda lagen inte riktigt håller för andradivisionen och man placerar sig på en 32:e – respektive 34:e plats i tabellen.

Chaco For Ever har överraskat positivt i årets turnering såhär långt.

***

Några talanger som sticker ut lite extra i år?
Här vill jag främst lyfta fram Nueva Chicagos Tomás González. 18-åringen är lagets bäste målgörare på sina fem mål och har verkligen tagit för sig i Buenos Aires-klubben. Överlag har också Nueva Chicago, hittills, gjort en avsevärt bättre säsong än dom senaste 2-3 åren. En stor del i detta har Tomás González varit. Anfallaren besitter en fin snabbhet och har stundtals också en väldigt fin teknik. Frågan är hur länge till som Chicago får behålla honom.

***

Annars är detta väl en liga för veteraner?
Absolut, så är det såklart. Här finns många tunga pjäser, vilka spelat på betydligt högre nivåer än Primera Nacional.

34-årige Cristian Chávez har gjort fem mål för Almirante Brown såhär långt och 33-årige Pablo Vegetti gör, sin vana trogen, fortfarande mål på löpande band för sitt Belgrano.

Sen finns här såklart även andra välslippade namn – eller vad sägs om Mariano Pavone (39 år, Quilmes), Claudio Bieler (38 år, Atlético Rafaela) och Federico González (35 år, Quilmes)?

Pavone gjorde faktiskt mål så sent som för en knapp vecka sedan mot usla jumbon Santamarina.

***

Helgens omgång inleds i afton med följande matcher:

00:10. Atlanta – Deportivo Maipú.
02:00. All Boys – Deportivo Madryn.
02:10. Belgrano – Flandria.

Annars vill jag flagga lite extra för dessa matcher under den kommande helgen:

Lördag:
20:10. Brown Adrogue – Instituto.
00:10. Estudiantes de Caseros – Quilmes.

Söndag:
21:00. Atlético Rafaela – Ferro.