Copa-summering kring veckans matcher: Boca tog en livsviktig seger i La Paz

Under veckan som varit har samtliga argentinska lag, som spelar i årets Copa Libertadores – samt Sudamericana, varit i farten. Här är kortare summering kring dessa matcher.

Omgång fyra av gruppspelen i årets Copa Libertadores – och Sudamericana färdigspelades under veckans som varit.

Därför tänkte vi gå igenom dessa matcher i denna artikel och vi inleder med Copa Libertadores.

Estudiantes – Nacional. 1-0.
Talleres – Flamengo. 2-2.
Colón – Cerro Porteño. 2-1.
Always Ready – Boca Juniors. 0-1.
Fortaleza – River Plate. 1-1.
Bragantino – Vélez Sarsfield. 1-1.

Precis som resultaten, här ovan, indikerar om var den föregående omgången positiv för nästan samtliga argentinska lag. Åtminstone var det ingen som förlorade.

Estudiantes cementerade sin plats i toppen av sin grupp efter att ha besegrat Club Nacional med 1-0. Målet gjordes av Manuel Castro och tack vare att Vélez knep en pinne, av Bragantino, är Estudiantes mer eller mindre klara för åttondelsfinalerna med två omgångar kvar att spela.

Vélez knep, som sagt, en poäng borta mot Bragantino och det var visserligen meriterande, men samtidigt ligger man ohjälpligen efter och förmodligen kommer det att krävas full pott i dom avslutande två omgångarna om något vidare avancemang ska bli verklighet. Detta samtidigt som Bragantino och Nacional ska tappa poäng.

Boca Juniors tog en livsviktig seger borta mot Always Ready i Bolivia. Tack vare den segern – och tack vare att Corinthians och Deportivo Cali spelade 0-0 – klättrade Boca upp på en andraplats i gruppen igen. Det kommer dock bli en rafflande avslutning för den argentinska storklubben. Fördelaktigt nog har dock Boca dom två avslutande matcherna – mot Corinthians och Deportivo Cali – på hemmaplan.

Colóns seger mot Cerro Porteño gör att man klättrar upp på en andraplats i gruppen, på samma poäng som ledarna Porteño. Målen i onsdagens 2-1-seger gjordes av Facundo Farias och Christian Bernardi.

Talleres stod för en väldigt gedigen insats hemma mot Flamengo och förtjänade faktiskt att få med sig samtliga tre poäng. Två gånger om hade man ledningen – efter ett självmål och ett av Michael Santos – men båda gångerna kom Flamengo tillbaka. Poängen var viktig för Talleres, men där är mycket jobb kvar att göra och bortamötet mot Universidad de Católica, i den avslutande omgången, kommer förmodligen bli helt avgörande.

River Plates poäng borta mot Fortaleza var efter en riktig kämparinsats. Brasilianarna var tunga på hemmaplan och påeldade av sina supportrar lyckades man skapa ett tryck mot River som dom hittills inte fått utstå i årets upplaga av turneringen. Enzo Fernández kvittering, ifrån straffpunkten, innebar dock att River, mer eller mindre, säkrade avancemanget till åttondelsfinalerna.

Enzo Fernández jublar över kvitteringen i Brasilien mot Fortaleza.

***

I Copa Sudamericana hade vi dessa matcher som innehöll argentinska lag.

Cuiabá – Racing Club. 1-2.
General Caballero – Independiente. 0-4.
Atlético Goianiense – Defensa y Justicia. 3-2.
Barcelona SC – Lanús. 1-1.
Unión – Oriente Petrolero. 2-0.
Banfield – Union La Calera. 0-1.

Eftersom Racing Club redan säkrat avancemanget i ligaspelet kunde man vila spelare till veckans match, i Copa Sudamericana, mot Cuiabá och det bar onekligen frukt. Gagos manskap hamnade visserligen i underläge, men vände i den andra halvleken efter mål av Aníbal Moreno och Enzo Copetti. Därmed ligger Racing på samma poäng som peruanska Melgar – i toppen av tabellen – men med sämre målskillnad. Det är också, som bekant, extemt viktigt att vinna gruppen då enbart gruppsegrarna går vidare till åttondelsfinalerna.

Independiente mosade paraguayanska General Caballero med 4-0. Eduardo Domínguez manskap är dock fortfarande tre poäng efter brasilianska Ceará, vilka går som tåget i toppen av gruppen.

Sebastián Beccacece vilade spelare i sitt Defensa y Justicia inför helgens avgörande ligomgång. Detta renderade i att laget förlorade mot Atlético Goianiense med 3-2 och chanserna till vidare avancemang är mer eller mindre borta för Defensas vidkommande.

Lanús kryssade borta mot Barcelona SC i Ecuador. Detta efter att Pepe Sand – vem annars? – kvitterat under den andra halvleken. Lanús toppar fortsatt sin grupp, en pinne före nämnda Barcelona, och har goda utsikter till vidare avancemang.

Även Unión har goda utsiker för att ta sig vidare. Detta efter att ha besegrat bolivianska Oriente Petrolero med 2-0. Det blev en tämligen bekväm resa mot dom tre poängen för Unións del. Mauro Luna Diale var planens bäste spelare och han gav också Santa Fe-klubben ledningen redan efter tretton minuters spel. Enzo Roldón fyllde sedan på under inledningen av den andra halvleken och där någonstans var saken klar.

Banfields chanser till vidare avancemang grusades betänkligt när man förlorade på hemmaplan mot chilenska Union La Calera med 1-0. Målet var visserligen vansinnigt snyggt, då målskytten Jorge Saez skickade dit en praktfull bicycleta, men det var ingen vidare tröst för Banfields anhängare. Med fem poäng upp till gruppettan, och med två omgångar kvar, skulle jag vilja påstå att Banfields chanser till en åttondelsfinal är borta.