Fredagskrönikan: Dags att runda av den här säsongen på bästa möjliga sätt

Vi närmar oss slutet på säsongen i Copa Liga Profesional. Endast två omgångar återstår av den argentinska högstadivisionen innan det avgörande slutspelet tar vid. Nu ser vi till att runda av den här säsongen på bästa möjliga sätt, eller hur?

Två omgångar återstår – eller faktiskt mindre än två omgångar efter att Newell’s Old Boys och San Lorenzo spelade en oförklarligt tidig match, i den 13:e omgången, redan i onsdags. Newell’s förlorade något överraskande och skulle kunna tappa sin slutspelsplats innan helgen är över.

Om vi kollar på dom båda grupperna kan vi konstatera att två lag har gjort det lite bättre än alla andra. Dom jag pratar om är såklart Estudiantes och Racing Club. Dom båda klubbarna toppar sina respektive grupper och är redan klara för slutspelet.

River Plate har nästan säkrat sin plats tack vare Newell’s förlust och kan säkra sin biljett – till slutspelet – under lördagskvällen ifall man besegrar Sarmiento på bortaplan. Där bakom kämpar en hel drös om dom sista slutspelsplatserna och ända ner till niondeplacerade Unión lever faktiskt hoppet vidare ett tag till.

Ska jag ge mig på en gissning tror jag att River Plate, Newell’s och Argentinos tar dom tre slutspelsplatserna bakom Racing. Faktiskt precis som det ser ut just nu, men jag tror att Argentinos blir minst trea och inte fyra. Man har ett relativt gynnsamt avslutingsschema och är i fin form.

Detta innebär, i sådana fall, att Defensa y Justicia missar slutspelet – såklart enormt tungt för Beccaceces lag, men resultaten den senaste tiden har inte varit tillräckligt bra. Förmodligen kommer det krävas full pott mot Unión och Patronato för att ta en av dom sista slutspelsplatserna – men då ska också övriga lag tappa. Jag tvivlar faktiskt på att detta kommer ske.

I den andra gruppen är Estudiantes suveräna i toppen och där bakom hittar vi Boca Juniors som går knackigt och sedan två överraskningslag i Tigre och Aldosivi. Aldosivi åkte på en oväntade förlust mot Huracán, i den föregående omgången, och frågan är om dom orkar knyta ihop säcken under dom två avslutande matcherna mot Estudiantes och Arsenal.

Tigre har ett tufft avslutningsschema med Vélez på bortaplan följt av Boca Juniors på hemmaplan. Har dom tur säkrar Boca sitt avancemang i helgen när man möter Barracas Central på La Bombonera, vilket skulle kunna göra den avslutande matchen, för Tigre, mer gynnsam. Samtidigt är inte Vélez särskilt bra den här säsongen och har ingenting att spela för – bortsett ifrån hedern.

Bakom lagen på slutspelsplatserna hittar vi närmast Colón och Barracas Central. Men båda är fyra poäng bakom såväl Aldosivi som Tigre, vilket gör att jag har svårt att se dom ta ikapp detta. Barracas lär inte plocka några poäng på La Bombonera, vilket kommer rendera i att dom är borta. Colón känns slutkörda efter att ha varvat ligaspelet med Copa Libertadores. Orkar dom verkligen pusha för två nödvändiga segrar mot Arsenal och Vélez? Tveksamt.

Min magkänsla säger mig att dom lagen som nu innehar slutspelsplatserna kommer att ha det även efter dessa två avslutande omgångarna. Mest dramatik utlovas i den första gruppen där fler lag skulle kunna stöka till det och passera Argentinos samt Newell’s. I slutändan tror jag dock ändå att dessa båda reder ut stormen.

Ikväll får vi se Estudiantes mot Aldosivi (avspark 00:00) och sedan Patronato mot Gimnasia (02:30). Men missa för allt i världen inte tredjedivisionen vid halv nio. Där kan ni bl.a. få skåda mötet mellan Dock Sud och Colegiales.