Juan José Rithner: Irländaren i Porteño

Juan José Rithner. Han föddes i Buenos Aires till föräldrar vilka hade sina rötter på Irland. Juan José Rithner gick dock i sina egna fotspår och blev en belevad fotbollsmålvakt som – förutom att han gjorde 12 mål ifrån sin position – också representerade det argentinska landslaget.

Club Atlético Porteño. Visst låter det väldigt argentinskt? Och visst var det också ett argentinskt fotbollslag fram tills inledningen på 30-talet. Dock grundades föreningen – under slutskedet av 1800-talet – av ett gäng irländska immigranter.

Historien kring hur namnet Porteño tillslut valdes är värd sin egen berättelse. Från början hette nämligen den nystartade klubben Club Atlético Capital. Men eftersom pengarna var knappra och framtidsutsikterna för att få ihop ett matchställ, samt övrig utrustning, bestämde sig grundarna av föreningen för att gå till hästkapplöpningsbanan.

Väl där satte man några slantar på hästen Porteño och hoppades på det bästa. Det gick vägen och hästen vann loppet vilket inbringade välbehövliga slantar till föreningens grundare. För dessa lyckades man köpa all utrustning som behövdes och dessutom valde man att döpa om föreningen till Club Atlético Porteño som en hyllning till den vinnande hästen.

1907 gick man upp till Primera Division för första gången och stannade där tills man blev nedflyttade 21 år senare. Tre år efter sin debutsäsongen i Primera lyckades Porteño, som en av dom första klubbarna i landet, att köpa loss en bit land i dom centrala delarna av Buenos Aires. Det var också den första fotbollsarenan i huvudstaden där läktarna byggdes av betong.

Två gånger om vann Porteño den inhemska ligan – 1912 och 1914. Båda titlarna vanns under den epoken då det spelades två parallella mästerskap i Argentina. Båda som Porteño vann var i utbrytarligan vilken inte lydde under den argentinska fotbollsförbundet. Just därför dröjde det ända till 40-talet innan spelarna för dessa mästarlaget fick sina, högst välförtjänta, medaljer.

Under alla dessa år var Juan José Rithner en viktig del av laget. Målvakten gjorde så pass bra ifrån sig att han blev uttagen i det argentinska landslaget. Under en match med Uruguay, 1914, gjorde Rithner dubbla mål trots att han spelade som målvakt.

Han spelade totalt över 200 matcher för Porteño och var förmodligen klubbens mest framgångsrika spelare genom hela föreningens existens. 1931 gick Porteño ur det argentinska fotbollssystemet och satsade helhjärtat på att bli en rugbyklubb istället – vilket man fortsätter att vara än idag.

Efter spelarkarriären tog Rithner på sig att döma fotboll och var bl.a. domaren i en historisk match 1919, mellan Argentina och Uruguay, där hemmalaget mosade sina motståndare med 6-1 inför 18.000 jublande åskådare på läktaren.