Carlos Bianchi fyller 73 år idag – vem påminner mest om honom i dagens argentinska fotboll?

Idag fyller Carlos Bianchi 73 år. Han är fortfarande den argentinska fotbollens mest framgångsrika tränare någonsin – med bl.a. fyra Copa Libertadores-titlar under skjortan. Finns det någon motsvarighet till Bianchi, inom den argentinska fotbollen, idag?

Om man säger namnet Carlos Bianchi kommer nog dom flesta supportrarna till Boca Juniors att börja dra på smilbanden. Hans namn är nämligen synonymt med storklubbens enormt framgångsrika period under inledningen på 00-talet.

Mellan 1998 och 2003 vann Boca Juniors, med Bianchi vid rodret, fyra ligatitlar, tre Libertadores-pokaler och två Interkontinentalcupstitlar. Man kan säga att Bianchi anammade Boca Juniors vinnarmentalitet på ett föredömligt sätt och tog tillbaka storklubben dit man hörde hemma.

Innan Bianchi hade anlänt till Boca hade  föreningen nämligen inte vunnit Copa Libertadores sedan 1978. Man var långt efter Independientes sju titlar i turneringen och det kändes inte ens genomförbart att försöka nå ”kungarna av copas”. Men med Bianchi bakom spakarna började klubbens supportrar att drömma igen och successivt kände man sig som den storklubb, i Sydamerika, man alltid hävdat sig vara.

Carlos Bianchi ihop med en ung Juan Riquelme – idag vicepresident för Boca Juniors.

Det var dock inte till något dukat smörgåsbord som Bianchi anlände till. Tränaren hade skyhöga förväntningar på sig efter att ha gjort Vélez Sarsfield, föreningen han också varit mest förknippad med under spelarkarriären, till kontinentens bästa klubb med Libertadores-titeln 1994 som kronan på verket.

Dessutom hade inte Bianchi någon historia med Boca Juniors. Han hade aldrig representerat storklubben – och hade därför ingen naturlig koppling till supportrarna, vilka skådade honom med viss skepsis. Denna försvann dock emellertid och ersattes istället av en beundran – och respekt som lever vidare än idag.

Finns det då någon tränare i dagens argentinska fotboll som påminner om Carlos Bianchi?

Det naturliga svaret är såklart Marcelo Gallardo. Han personifierar River Plate i varenda kroppsdel, rörelse och uttalande. Gallardo är också klubbens mest framgångsrika person någonsin tillsammans med Ángel Labruna – båda har vunnit 22 titlar vardera som både tränare och spelare inräknat.

Gallardo har tre stycken titlar i Copa Libertadores – en som spelare, två som tränare – och sedan han tog över klubben 2014 har han gjort River Plate till en vinstmaskin vilken vunnit varenda titel som går att vinna. Just i detta hänseendet är det såklart lätt att dra parallellen med Bianchi. Samtidigt finns det också vissa skillnader mellan dom båda och deras respektive resor.

När Gallardo kom till River Plate 2014 gjorde han det som en relativt nyexaminerad tränare och hade endast lett Club Nacional, i Uruguay, dessförinnan. Men han hade en historia med River Plate. Han var redan ”Muñeco” med alla supportrar efter dom åtskilliga åren som spelare i klubben. Därigenom hade han dessutom redan tillskansat sig en enorm popularitet, vilken skänkte ett visst lugn redan ifrån inledningen av epoken.

Denna popularietet har Gallardo sedan kunnat rida vidare på och efter att ha besegrat Boca Juniors, i Copa Libertadores-finalen 2018, blev han definitivt odödlig bland klubbens supportrar och i samma veva börjades en stor staty att snickras på.

Gallardo är den tränaren, i Argentina, som ligger närmast Carlos Bianchis bedrifter.

Bedriften att ha besegrat den största ärkerivalen, i en Libertadores-final, är fortfarande något som River Plate-supportrarna njuter av – snart fyra år efter den legendariska finalen i Madrid (en bisarr historia i sig).

”River yo te quiero
Yo te llevo adentro, de mi corazón
Gracias por esta alegría
De ganarle a Boca y salir campeón”

Carlos Bianchi och Marcelo Gallardo påminner om varandra i andra aspekter också. Båda har nått sina framgångar med en tydlig spelidé och dom försvarar sina spelare till döden. Jag lyssnade på en podcast imorse där man beskrev det att Gallardo ser på sina spelare som sina egna söner – vilket stämmer väldigt väl. Ett stort erkännande till en tränare är när spelare som lämnar enbart har gott att säga om sin f.d. tränare och det är något som var genomgripande för hela Gallardo existens i egenskap av huvudtränare för River Plate.

I år jagar Gallardo sin fjärde Libertadores-titel och i sådana fall skulle han lyckas att gå upp på lika många som Carlos Bianchi. Dom båda är två karaktärer som sannerligen har satt sina avtryck inom den argentinska fotbollen.

Gallardo har fortfarande fler kapitel att skriva medan Carlos Bianchi tar det mer lugnt på ålderns höst. Idag fyller han 73 år och vi passar såklart på att skicka ett fyrfaldigt skånskt hurra till den gode Bianchi. ¡Feliz cumpleaños maestro!