Should I stay or should I go?

Det brinner i knutarna hos San Lorenzo och det sägs att klubbledningen har gett presidenten, Marcelo Tinelli, ett ultimatum. Should I stay or should I go?

Det finns ingen återvändo i San Lorenzo just nu. Storklubben befinner sig vid en återvändsgränd och det krävs en förändring nu för att inte klubben ska gå under helt och hållet.

Efter hemmamatchen mot Platense, för lite mer än en vecka sedan, uttryckte supportrarna en kraftfull ilska mot klubbledningen. Stämningen var hätsk och direkta krav på presidentens avgång (med väl valda ord tilltagna) och en vilja om ett extrainsatt val fanns bland önskningarna ifrån dom uppretade supportrarna.

Det var extremt uppretat, bland supportrarna, efter den förra hemmamatchen mot Platense.

Under matchens gång kunde ramsan; ”Que se vayan todos, no queda, ni uno solo” höras på läktarna – försvinn allihop, inte en enda ska stanna kvar – och detta var såklart direkt riktad mot samtliga aktörer på såväl planen som i klubbhuset.

Detta är givetvis ingen företeelse som skett över en natt, och enbart efter några enstaka usla prestationer. Det har pyrt under locket i många år hos storklubben. San Lorenzo har nästan varit i fritt fall sedan Edgardo Bauza lämnade skutan 2016. Visserligen ledde Pablo Guede klubben till en ligafinal samma säsong, men väl där blev man överkörda av Lanús med 4-0.

Efter den finalen har San Lorenzo inte ens varit i närheten av en stor titel igen. Tränarna har kommit och gått snabbare än dom hunnit anlända och resultaten har varit därefter. Värvningarna har stundtals uppfattats som obegripliga – och inte burit någon önskvärd frukt. Klubben, som vann Copa Libertadores 2014, är idag bara en skugga av sitt forna jag och för varje säsong som går blir resultaten allt sämre.

Problemen ligger såklart inte hos tränarna. Det säger sig självt att över tio tränare – på 7 år – inte samtliga har varit usla. Det ligger ett fundamentalt organisationsproblem bakom San Lorenzos kräftgång.

För snart ett år sedan valde presidenten Marcelo Tinelli att ta en årslång tjänstledighet. Han behövde en paus ifrån allt stök runt klubben. I hans ställe tillträdde Horacio Arreceygor som tillfällig president, men särskilt mycket har han inte haft att säga till om. Tinelli är fortfarande San Lorenzos starke man, men ifrån katakomberna runt klubbens anläggningar börjar nu ett ökat missnöje även skönjas bland klubbledningen.

Matías Lammens, som är klubbens ordförande, har tillsammans med övriga i styrelsen begärt Tinelli att avbryta sin tjänstledighet i förtid – eller avgå. Man vill helt enkelt veta om han fortfarande är intresserad av att fortsätta vara involverade i storklubben eller om han kan tänka sig att lämna över rodret till någon annan.

Hela styrelsen känner såklart också av pressen ifrån supportrarna vilka, bokstavligt talat, bankar på dörrarna för att få till en omorganisation. Dock ska ingen inom styrelsen vara intresserade av ett extrainsatt val – som supportrarna önskat – utan vill lösa omorganisation internt fram tills nästa planerade presidentval.

Tinelli ska ha fått på sig veckan ut att meddela sina egna intentioner om en vidare fortsättning i klubben – eller om han tänker avgå. Vad supportrarna vill står ganska klart efter den förra hemmamatchen då ramsan; ”Tinelli – hijo de puta” ekade mellan betongläktarna. Det behövs ingen vidare noggrann översättning för att förstå det budskapet.