Krönika: Är det frälsaren som anlänt?

Med nio mål på lika många framträdanden, i årets Copa Liga Profesional, är Mauro Boselli seriens skytteligaledare. Han har dessutom också fått Estudiantes supportrar att drömma om ett efterlängtat ligaguld. Är det frälsaren som anlänt?

Påsken är precis avslutad och i samband med denna högtid är det inte ovanligt att människor ser frälsaren lite varstans. Det var ju nämligen på påskdagen som Jesus återuppstod ifrån dom döda och allting var frid och fröjd igen – eller något i den stilen. För Estudiantes del är deras frälsare en 36-årig hemvändare vid namn Mauro Boselli.

Inför denna säsongen kom anfallare hem till La Plata-klubben igen efter åtskilliga år utomlands. Statusen på honom kändes lite oklar, även om Boselli kom ifrån en relativt framgångsrik – rent målmässigt – period med Cerro Porteño i Paraguay.

Man kan väl lugnt säga att Boselli infriat alla tänkbara förväntning sedan hans återkomst blev en realitet. I ligaspelet har det nästan varit en målgaranti när han befunnit sig på planen och efter gårdagsnattens mål – i segermötet med Tigre – har anfallaren nu gjort nio mål den här ligasäsongen och toppar därmed skytteligan i stortartad stil.

Bosellis fina målsnitt gör också att Estudiantes supportrarna, så smått, har börjat drömma om en efterlängtad ligatitel. Klubben har nämligen inte vunnit någon på 12 år och det har givetvis varit en lång – och frustrerande väntan för supportrarna.

Ricardo Zielinski har byggt upp något väldigt intressant med Estudiantes och anfallsparet – med Leandro Díaz och Boselli i fronten – är seriens tveklöst bästa. Denna säsong är klubben ligan främsta målgörare – med ett snitt på nästan tre mål per match. I skrivande stund leder man dessutom sin grupp och har, i princip, säkrat avancemanget till slutspelet med tre omgångar kvar att spela.

”Vi tar det match för match” sa Zielinski efter gårdagens seger. ”Det är inte enbart ett uttryck, utan det är verkligen så. Säsongen är lång och nu får vi kolla till spelarna efter denna match, se hur dom mår, och fundera på vår kommande motståndare”.

Det som jag personligen gillar lite extra med just Boselli är hans, tillsynes, okomplicerade spelstil. Han är inte världens mest uppseendeväckande spelare – med finter, snygga piruetter eller bredbenta frisparksvarianter. Han gör mål istället – och han är förbannat bra på det.

Mauro Boselli har fått supportrarna att drömma igen och hans imponerande målsnitt har gjort Estudiantes till en stark titelkandidat. Är det frälsaren som anlänt?