Fredagskrönikan: Almendra löste konflikten bättre än Battaglia

Den 22-årige mittfältaren degraderades till reservlaget efter att ha bråkat med huvudtränare Battaglia. Trots detta svalde han sin stolthet och bad om ursäkt. I hela denna soppan har Agustín Almendra varit den vuxne i rummet – inte Battaglia.

Visst kan man bli tokig på fotbollsspelares arrogans och ovilja att anpassa sig till laget före jaget. Men ibland kan jag faktiskt bli minst lika irriterad på tränare som är totalt oförmögna till att läsa av rummet och i slutändan ta rätt beslut för laget. Ibland känns det som att det är viktigare att visa sin auktoritet än att ta rätt beslut.

För några veckor sedan hamnade Agustín Almendra i bråk, under en träning, med Sebastián Battaglia. Att Almendra är hetlevrad och ibland inte tar rätt beslut är ingen nyhet. Att han blev bortvisad ifrån träningen ifråga efter att huvudtränare ansett att mittfältaren presterade för dåligt var i sig ganska anmärkningsvärt. Någonstans känns det väl som att mer träning borde vara lösningen på detta problem, och inte mindre?

Att sedan Almendra snedtände och sa till Battaglia att; ”du må ha vunnit allt som går att vinna som spelare, men någon bra tränare är du inte” – var såklart onödigt ifrån mittfältaren, men knappast jordens undergång.

Efter dagens reservlagsmatch bad Almendra officiellt om ursäkt till Battaglia. Samtidigt medgav mittfältaren att han inte kunnat be om ursäkt, personligen, till huvudtränaren. Detta då mittfältaren, sedan incidenten, tränat med reservlaget och helt enkelt inte pratat med sin tränare.

Bara detta i sig är anmärkningsvärt ifrån Battaglias sida. Om han vill bestraffa Almendra – fine – men se till att åtminstone föra en dialog med din spelare. Jag försvarar absolut inte Almendras utbrott på träningen, men hela soppan runt det har hanterats bättre av mittfältaren än av Battaglia själv.

Almendra köpte sitt straff, tränade på, gjorde mål i dagens reservlagsmatch och bad om ursäkt. Så vitt jag ser det föll all skit tillbaka på Battaglia, och mer dynga är det sista som huvudtränaren behöver på sina axlar, i dagsläget, efter dom knackiga resultaten på sistone. Dock var denna skit helt och hållet självförvållat.