Summering av omgång 8 i Copa Liga Profesional: ”Inte ens VAR:s inkompetens – och bottenlösa meningslöshet kunde stoppa Newell’s Old Boys ifrån att bärga tre poäng”

Omgång 8 är färdigspelad och därför kommer här en kortare summering av matcherna i denna omgång.

Colón – Aldosivi. 1-3.
Kommentar: Redan i omgångens första match kom den största skrällen när Aldosivi besegrade Colón med 3-1 på bortaplan. Hemmalaget hade det mesta av spelet, men gästerna var mer kliniska i avslutningslägena. Cauteruccio, Mosquera och Pisano stod för Aldosivis mål medan Beltrán gjorde Colóns.

Gimnasia – Talleres. 2-1.
Kommentar: Fredagen sparkades igång med mötet mellan Gimnasia och Talleres i La Plata. Fin stämning på läktarna och strålande solsken bidrog till en härlig inramning. Gästerna tog ledningen efter en vass omställning där Matías Esquivel fick avancera väldigt länge, utan att någon försvarare störde honom, och kunde sedan placera dit ledningsmålet nere i det högra hörnet.

Gimnasia vände emellertid på steken genom först Cristian Tarragona och sedan en fin frispark signerad Brahian Alemán. Därmed fick inte den nye tränaren i Talleres, Pedro Caixinha, den mest optimala starten på sitt nya uppdrag.

Central Córdoba – Huracán. 2-2.
Kommentar: Central Córdoba chockade gästerna Huracán redan efter några fåtal minuters spel när Claudio Riaño rullade dit ledningsmålet. Huracán kvitterade dock, knappa kvarten senare, efter en fin omställning där den mustaschprydde anfallaren Matías Cóccaro satte dit 1-1.

Central Córdoba hann med ett nytt ledningsmål, innan halvtidsvilan, när Renzo López dundrade in 2-1. Huracán hade en kämpig match där såväl Fernando Tobio som Santiago Hezze fick utgå, p.g.a. skada, redan under den första halvleken. Men trots detta lyckades gästerna forcera in en kvittering genom mittfältaren Franco Cristaldo.

Patronato – Unión. 2-1.
Kommentar: Ytterligare en skräll skedde under natten mot lördagen när Patronato besegrade ett prominent Unión med 2-1. Båda målen för hemmalaget gjordes av Lucas Barrios som därmed blev stor segerorganisatör. Unión inkasserade sin första förlust på fyra omgångar och tappade sin slutspelsplats.

Barracas Central – Independiente. 0-1.
Kommentar: Independiente knep en välbehövlig uddamålsseger borta mot Barracas Central efter att 21-årige Tomás Pozzo gjort matchens enda mål. Matchen som sådan var knappast en av dom mer sevärda tillställningarna, men för Independientes vidkommande var dom tre poängen det allra viktigaste efter en jobbig period i bagaget.

Banfield – Argentinos Juniors. 0-2.
Kommentar: Argentinos Juniors var snäppet bättre än Banfield, under natten mot lördagen, och vann fullt rättvist med 2-0. Javier Cabrera gav gästerna ledningen, efter åtta minuters spel, innan Luciano Gómez satte 2-0 – mot sitt forna lag – och säkrade tre poäng för Militos Argentinos.

Javier Cabrera jublar över sitt mål mot Banfield.

Racing Club – Sarmiento. 4-1.
Kommentar: Soldränkta läktaren och ett, i närmaste, fullsatt El Cilindro mötte spelarna i Racing och Sarmiento när dom sprang in på fotbollsplanen under lördagskvällen. Publiken bjöds på en temperamentsfull match där Racing var det genomgående bästa laget, men där Sarmiento tog ledningen på sin enda målchans. Julián Brea ordnade 1-0 för Sarmiento, efter 32 minuters spel, och chockade hemmapubliken för en kort stund.

Racing reste sig emellertid och pressade ner sina motståndare under den andra halvleken. När sedan Sarmiento åkte på en utvisning blev trycket alldeles för hårt. Enzo Copetti fixade kvitteringen med en elegant nick innan Tomás Chancalay gjorde 2-1 ifrån straffpunkten. Därefter var det lite som att någon öppnade kranen och i snabb takt gjorde Racing såväl sitt tredje – som fjärde mål på tilläggstid. Copetti gjorde trean – återigen på nick – innan inhopparen Javier Correa dundrade dit fyran. Anfallaren gjorde återkomst efter en längre skadeperiod och det kunde knappast ha slutat på ett bättre sätt.

Därmed fortsätter Fernando Gagos lag att parkera sig högt upp i tabellen och ser bättre ut för varje omgång som går.

Godoy Cruz – Estudiantes. 3-3.
Kommentar: Vi bjöds på en målrik tillställning när Godoy Cruz och Estudiantes drabbade samman i Mendoza under lördagskvällen. Godoy brukar vara inblandade i målrika matcher och helgens möte blev inget undantag. Tre gånger om tog hemmalaget ledningen – två av dessa genom Ezequiel Bullaude och en gång genom Martín Ojeda. Men vid samtliga tillfällen hittade Estudiantes tillbaka in i matchen och drabbningen slutade 3-3.

Estudiantes saknade såväl Mauro Boselli – som Leandro Díaz – p.g.a. skador och i deras ställe gjordes målen av Agustín Rogel, Aaron Spetale och Franco Zapiola.

Det blev målrikt mellan Godoy Cruz och Estudiantes.

Vélez Sarsfield – Lanús. 3-1.
Kommentar: Två lag i kraftigt behov av poäng möttes på Estadio José Amalfitani under lördagskvällen. Lanús inledde piggast och tog också ledningen genom Nicolás Pasquini redan efter elva minuters spel. Yttermittfältaren drog på ett elegant vänsteravslut vilket målvakten i Vélez, Lucas Hoyos, inte hade en chans på.

Vélez Sarsfield jobbade sig dock successivt in i matchen och faktum är att efter ledningsmålet skapade Lanús ingenting av värde. Istället visade hemmalaget upp ett spel som man tidigare säsonger vant sig vid och vände på steken efter dubbla mål av Lucas Janson. I slutskedet prickade Lucas Pratto även in 3-1 för Vélez och därmed tog hemmalaget sin första trepoängare sedan premiären mot Aldosivi.

Defensa y Justicia – River Plate. 1-2.
Kommentar: Defensa y Justicia mot River Plate kändes på förhand som en match vilken var upplagd för att bli såväl händelserik – som fylld med mål. Riktigt så blev det dock inte. Den första halvleken präglades av mer kamp än skönspel och även fast River Plate gick till pausvilan, med en 1-0-ledning, kan inte Marcelo Gallardo ha varit särskilt tillfreds med spelet.

Defensa y Justicia å sin sida sjönk på tok för långt ner i planen – och det var uppenbart att tränaren Beccacece hyste stor respekt för Rivers anfallsspel. Gästernas ledningsmål gjordes av Enzo Fernández och föranleddes av ett fatalt bolltapp ifrån Defensas sida. Under den andra halvleken ökade Santiago Simón på till 2-0 innan Walter Bou kunde reducera för hemmalaget och därmed också fastställa slutresultatet.

Boca Juniors – Arsenal. 2-2.
Kommentar: Boca Juniors har ingen smickrande hemmastatistik den här säsongen och inte blev den bättre efter helgens möte med Arsenal. Två gånger om tog Boca ledningen – först genom Luis Vázquez och sedan genom Marcos Rojo. Men vid båda tillfällena kom Arsenal tillbaka genom Sebastián Lomónaco och Cristian Colman.

Hemmalaget styrde spelet under hela matchen, men omvandlade allt för sällan sitt stora spelövertag till klara målchanser. Poängtappet gör att man fortsatt är på en slutspelsplats, men känslan är att man gärna knipit samtliga tre poäng när man nu ska gå in i en intensiv period med spel i Copa Libertadores.

Luis Vázquez gav Boca Juniors ledningen, men Arsenal kom tillbaka och knep en poäng på La Bombonera.

San Lorenzo – Atlético Tucumán. 1-1.
Kommentar: San Lorenzo fortsätter att jaga någon form av momentum i årets ligasäsong. Mot Tucumán tog man visserligen ledningen genom Ricardo Centurión, men föll sedan ihop och släppte in ett allt för enkelt baklängesmål signerat Ramiro Carrera. Publiken buade ut hemmalaget efter matchen och stämningen runt storklubben är fortsatt kritisk.

Newell’s Old Boys – Platense. 3-1.
Kommentar: Javier Sanguinettis Newell’s Old Boys fortsätter att flyga framåt och man tog tre nya poäng mot Platense under söndagskvällen. Juan Garro gav hemmalaget ledningen i mitten av den första halvleken innan Ignacio Schor kvitterade – efter ett långt VAR-granskande – för Platense.

Men inte ens VAR:s inkompetens – och bottenlösa meningslöshet kunde stoppa Newell’s Old Boys ifrån att bärga tre poäng. Visserligen fick man en hjälpande hand ifrån just ovannämna VAR när domaren blåste straff i början av den andra halvleken. På reprisen är det nästan omöjligt att se vad det är som VAR-rummet hittade – och som skulle legitimera en elvametersspark för Newell’s. Men straff blev det och Nicolás Castro gjorde inga misstag. I slutskedet fyllde inhopparen Djorkaeff Reascos på till 3-1 och säkrade tre nya poäng för Newell’s Old Boys.

Sanguinettis lag klättrar därmed upp på en tredjeplats medan Platense – som nu förlorat fem raka matcher – ligger elva. Efter gårdagens match stod det också klart att huvudtränaren Claudio Spontón lämnar sitt uppdrag.

Djorkaeff Reascos firade sitt första mål i Newell’s Old Boys tröja när han satte 3-1 mot Platense under söndagskvällen.

Tigre – Rosario Central. 2-0.
Kommentar: På tal om att flyga fram går det definitivt att säga detsamma om Tigres framfart just nu. Diego Martínez lag ångar på i sin grupp och under söndagskvällen följde man upp förra omgångens derbykross, mot Platense, med att besegra Rosario Central med 2-0. Pablo Magnín gav hemmalaget ledningen, under inledningen av den andra halvleken, ifrån straffpunkten innan Lucas Blondel fastställde slutresultatet till 2-0.

Därmed toppar nykomlingen Tigre sin grupp och det är inte utan att man blir väldigt imponerad av Diego Martínez lagbygge. Rosario Central däremot fick ingen lovande start under den nye tränaren Leandro Somoza.