1998: Historien kring Walter Samuels efternamn

Walter Samuel. Nere på planen, iklädd Newell’s Old Boys matchtröja, springer en ung grabb som fostrats i klubbens ungdomsakademi. Hans namn är Walter Luján, men han ska komma att bli ihågkommen under ett helt annat efternamn.

Oscar Samuel torkar tårarna för ögonen. Varje gång som han pratar om sin adoptivsons namnbyte börjar tårarna att rinna längs hans kinder.

”När jag lärde känna honom var han bara 4 år gammal, och i det ögonblicket visste ingen att han, vid 20-års ålder, skulle spela för Boca Juniors i Primera Division. Just därför är jag också mer intresserad av honom som person – än som fotbollsspelare. Jag vet hur det är, jag växte också upp utan någon pappa i familjen eftersom min mamma var ensam. Just därför är jag tacksam till livet att han har valt mig som sin pappa – och att jag har valt honom som min son”.

Vid tidpunkten för denna intervju är Walter Samuel 20 år gammal. Han har slagit igenom i Carlos Bianchis Boca Juniors och skördar stora framgångar i huvudstaden samtidigt som hans familj, något nervöst, följer hans minsta rörelse ifrån den lilla staden Firmat i delstaten Santa Fe.

Oscar Samuel gifte sig med Walters mamma Gladys och bestämde sig för att bilda familj. Förutom Walter inkluderades familjen även av dom två yngre systrarna i Mariana och Marisol.

Vid sex års ålder tog Oscar med sig Walter till det lokala fotbollslaget Argentino de Firmat. Här inledde han sin fotbollskarriär och blev förälskad i denna vackra sport. I början spelade Walter som yttermittfältare och öste i mål – en något speciell detalj med tanke på att han senare i karriären blev en hårdförd mittback.

Mamma Gladys minns med glädje hur hennes son älskade att spela fotboll i familjens hus med en tennisboll.

”Han älskade att spela fotboll i vårt hus och från den ena gången till den andra brukade han krascha lamporna i vardagsrummet”.

13 år gammal fick en herre vid namn Abel Almada upp ögonen för Walter. Denne Almada var ansvarig för ungdomslagen i Rosarioklubben Newell’s Old Boys och erbjöd den talangfulle Walter att spela för föreningen.

Detta resulterade i att skolan fick stryka på foten. Förutom att den unge Walter dels åkte till Rosario, flera gånger i veckan, för att träna med Newell’s åkte han dessutom regelbundet till Buenos Aires för att träna med ungdomslandslaget. Motvilligt fick hans föräldrar inse att skolan helt enkelt fick bortprioriteras.

Efter att ha debuterat för Newell’s Old Boys seniorlag, och spelat en säsong i Primera Division under efternamnet Luján, valde Walter att flytta till storklubben Boca Juniors. I samma veva valde den talangfulle mittbacken också att byta efternamn till sin adoptivfars ”Samuel” – något som fick pappan att spricka av stolthet.

”Det var det han (Walter) ville och givetvis gav det mig en enormt härlig känsla i kroppen. Han (gud) finns där uppe i himlen trots allt. Det känns verkligen som att han finns på riktigt”.

Att flytta till Buenos Aires redan som 19-åring – och bo långtifrån familj samt vänner var absolut inget enkelt beslut för den unge Walter. Men övertygelsen om att detta var det bästa valet för hans fortsatta karriär gjorde det, tillsynes, omöjliga möjligt. Pappa Oscar och mamma Gladys försökte komma och hälsa på så ofta dom kunde och fadern medgav att det blev väldigt många samtal till Buenos Aires.

”Det är inte enkelt för honom att bo där alldeles ensam. Just därför åker vi dit varje gång som tillfälle ges. Men samtidigt ringer vi och pratar med honom varje dag, även om nyheter kring honom inte saknas. Vi lyssnar på radio – och kollar på TV för att hänga med i allt som han åstadkommer med Boca Juniors”.

Walter Samuel vann två ligatitlar med Boca Juniors under slutet av 90-talet.

Oscar medger att dom ser samtliga av sonens matcher på TV, dom gångerna som dom inte kan vara närvarande i Buenos Aires. Samma dag som intervjun görs möter Boca Juniors Talleres och familjen – samt en stor skara vänner – har samlats hemma i familjen Samuels hus i Firmat.

Matchen slutar oavgjort och efter att ha dragit några långa – och djupa andetag kan mamma Gladys slappna av litegrann i soffan.

”Min son tog sig hela vägen upp till Primera Division, nu är han i Boca Juniors och han vet hur stort det är. Men samtidigt är han en väldigt lugn – och timid person som inte tycker om att prata särskilt mycket. Vi försöker ta hand om honom och se till så att han fortsätter att vara den han är, eftersom han fortfarande är ung och vår förhoppning är att han ska fortsätta att vara den person han alltid har varit”.

Efter succén med Boca Juniors – där Walter Samuel vann ligan två gånger om under slutet av 90-talet – flyttade han vidare till Europa och italienska AS Roma. Därefter blev det även spel för Real Madrid, Inter och slutligen Basel – förutom åtskilliga år i det argentinska landslaget.

Genom hela karriären gjorde sig Walter Samuel känd som en spelare  talade på fotbollsplanen med sina prestationer, men höll en låg profil utanför. Sådan hade han alltid varit och sådär önskade också hans föräldrar att han skulle fortsätta att vara.