Tankar kring lottningen av gruppspelet i Copa Libertadores

Under fredagen lottades gruppspelet i Copa Libertadores och här fick vi reda på vilka lag som väntar för dom argentinska klubbarna under våren.

Gruppspelet i Copa Libertadores närmar sig med stormsteg och efter ett intressant kvalspel -där bl.a. Estudiantes knep den sista platsen för argentinska lag – stundar nu nästa fas av turneringen.

Tack vare Estudiantes kvalificering kommer sex stycken klubbar ifrån Argentina att spela i årets Copa Libertadores. I denna artikel är tanken att vi ska gå igenom dom grupperna vilka innehåller minst ett argentinskt lag.

Grupp C.
Club Nacional (Uruguay).
Vélez Sarsfield.
Red Bull Bragantino (Brasilien).
Estudiantes.

Vélez Sarsfield och Estudiantes hamnade I en relativt överkomlig grupp där man framförallt ska vara glada över att man slapp någon av dom största brasilianska klubbarna. Med det sagt är Club Nacional och Bragantino såklart inga enkla motståndare, där dom sistnämnda faktiskt tog sig till finalen av Copa Sudamericana, under fjolåret, vilken man i och för sig förlorade mot Atlético Paranaense. I skrivande stund är Bragantino framme vid en semifinal, i São Paulos distriktsmästerskap, där man kommer att ställas mot Palmeiras.

Club Nacional spelar frekvent i Copa Libertadores och har mycket rutin ifrån denna turnering. Om man ser till Vélez och Estudiantes form just nu talar det mesta för att dom sistnämnda tar sig vidare, medan Vélez kommer att få det betydligt tuffare. Så sent som för några dagar sedan fick huvudtränaren Mauricio Pellegrino sparken efter att laget förlorat ytterligare en match – denna gång mot Argentinos med 1–0 – och föreningen parkerar som jumbo i sin grupp.

Grupp E.
Boca Juniors.
Corinthians (Brasilien).
Deportivo Cali (Colombia).
Always Ready (Bolivia).

Boca Juniors hamnade i en något klurig grupp där framförallt Corinthians är en stark motståndare. Den brasilianska storklubben kom femma i den inhemska ligan, under fjolåret, och är nu framme vid semifinal i distriktsmästerskapet. Man har tre stycken rutinerade herrar i laget i form av Renato Augusto, Paulinho (tidigare Tottenham och Barcelona) och Willian (tidigare Chelsea).

Deportivo Cali ligger just nu näst sist i det inhemska ligaspelet och formen pekar verkligen inte uppåt. Att man har kvalat in till årets Copa Libertadores beror på att man vann ligan, förra våren, men sedan dess har Deportivo Cali tappat flera tongivande spelare där framförallt anfallaren, Harold Preciado, varit mest kännbar. Always Ready är ett starkt hemmalag, men på resande fot är man desto sämre. Detta ska vara gruppens strykgäng och dessa matcher bör inbringa sex självklara poäng för Boca Juniors.

Grupp F.
River Plate.
Colo Colo (Chile).
Alianza Lima (Peru).
Fortaleza (Brasilien).

River Plate hamnade I en väldigt överkomlig grupp, men trots detta kan det ändå finnas några fällor längs vägen. Givetvis är det roligt att man hamnat i samma grupp som Colo Colo då mötena mellan River/Boca – och den chilenska storklubben brukar bjuda på heta matcher. Alianza Lima är, precis som samtliga peruanska lag, bra på hemmaplan, men sämre på resande fot.

Vad det gäller Fortaleza har den brasilianska klubben imponerat en hel del på sistone. Att man kom fyra i fjolårets ligaspel var en stor överraskning och formen har fortsatt att vara intakt under vårens distriktsmästerskap där man nu är framme vid en semifinal.

Känslan är att just Fortaleza kommer att bli den tuffaste motståndaren för River Plate, men givetvis bör den argentinska storklubben ta sig vidare.

Grupp G.
Peñarol (Uruguay).
Cerro Porteño (Paraguay).
Colón.
Olimpia (Paraguay).

För Colóns vidkommande väntar dubbelt paraguayanskt motstånd i form av Cerro Porteño och Olimpia. Båda lagen spelar frekvent i Copa Libertadores, men har länge haft svårt att ta sig riktigt långt i turneringen. Just nu placerar sig Cerro på en andraplats i ligaspelet, medan Olimpia ligger fyra. Den f.d. Independiente-mittfältaren Claudio Aquino spelar för Cerro Porteño och är en av lagets viktigaste spelare.

Peñarol vann höstens ligaspel före ärkerivalen Club Nacional, men man har inlett årets säsong betydligt sämre. Den spontana känslan är att samtliga lag, i denna grupp, är relativt jämbördiga och Colón bör ha goda chanser att ta sig vidare.

Grupp H.
Flamengo (Brasilien).
Universidad de Católica (Chile).
Sporting Cristal (Peru).
Talleres.

Talleres ska äntligen spela gruppspel i Copa Libertadores igen och man har hamnat i en helt okej grupp sett till att man själva låg i den lägst rankade potten. Flamengo är såklart givna favoriter till att vinna gruppen, men där bakom känns det hyfsat jämnt. Mycket kommer såklart att hänga på om Talleres kan resa sig efter den usla säsongsinledningen och förhoppningen är att tränarbytet ska ge lite ny energi till truppen.

Universidad de Católica är ett hyfsat starkt lag, men chilensk klubblagsfotboll har länge varit på dekis och det ska absolut inte vara någon omöjlighet för Talleres att besegrade dessa. Sporting Cristal är, spelare för spelare, ett sämre lag än Talleres, men har mer rutin ifrån denna turnering än vad Córdobaklubben har.

Känslan är att Talleres kan komma på allt ifrån andraplats till jumbo i denna grupp. Det spännande är dock att ingenting känns givet på förhand.

Fotnot: Gruppspelet i Copa Libertadores inleds den 5 april.