Måndagen i Copa Liga Profesional: Segrar för Tigre, Banfield, Godoy Cruz och Defensa y Justicia

Fyra matcher spelades i Copa Liga Profesional under måndagen. Här kommer en kortare summering kring vad som skedde.

Vi inleder med att titta lite närmare på mötet mellan Barracas Central och Tigre på Estadio Tomás Adolfo Ducó i Buenos Aires. Barracas är tvungna att använda Huracáns hemmaplan, den här säsongen, eftersom deras egna inte håller tillräckligt hög standard för Primera Division.

Gårdagens match var onekligen en märklig sådan. Under dom första trettio minuterna var Barracas det tveklöst bästa laget och hade också fler solklara målchanser till att göra mål. Men Tigres målvakt, Gonzalo Marinelli, stod för ett antal högklassig räddningar och höll nollan intakt.

Tigre var inte ofarliga dom heller och det var främst på högerkanten som man tog sig framåt – gång på gång. Faktum är att Barracas vänstersida var katastrofal genom hela matchen. Tigre tog sig nästan löjligt enkelt förbi på den sidan upprepade gånger och det var svårt att begripa varför Barracas inte gjorde något åt saken.

Lustigt nog kom dock Tigres ledningsmål ifrån deras vänsterkant istället. Facundo Colidio tog sig förbi sin försvarare och spelade elegant bakåt till Pablo Magnín, som i sin tur bara vinklade in bollen i det bortre hörnet. Efter Tigres ledningsmål kändes det som att luften gick ur Barracas och det var nästan smått osannolikt att bortalaget inte gjorde ytterligare ett mål innan halvtidsvilan.

Försvarsproblemen fortsatte för Barracas, under den andra halvleken, och Ijiel Protti tog sig gång på gång förbi på hemmalagets vänsterkant. Tillslut kom också 2-0-målet och den defintiva spiken i kistan. Protti gjorde alltihop på egen hand och placerade in bollen i mål, utom räckhåll för målvakten.

Efter 2-0-målet hade Tigre bud på fler mål, men Martínez lag fick nöja sig med en tvåmålsseger. Därmed tog Tigre sin första seger för säsongen, medan Barracas alltjämt står kvar på noll poäng.

Efter matchen valde också tränaren, De Paoli, att lämna skutan. Den hetaste kandidaten sägs Quilmes f.d. tränare Facundo Sava vara, men fram tills en ny huvudtränare är på plats kommer den assisterande att ta hand om spakarna.

Pablo Magnín blev målskytt mot Barracas Central under måndagen.

**

Lite senare på kvällen spelades dubbla matcher parallellt med varandra. Banfield tog emot Gimnasia, på hemmaplan, medan Godoy Cruz gjorde samma sak, i Mendoza, med Aldosivi.

Banfield vann med 4-0 och även om siffrorna kanske inte helt och hållet speglade matchbilden, gjorde hemmalaget en gedigen insats. Den ungdomliga frenesin i offensiven gav utdelning.

Juan Álvarez öppnade målskyttet med ett välplacerat avslut efter femton minuters spel. I början av den andra halvleken ökade Agustín Urzi på till 2-0, innan Juan Manuel Cruz gjorde 3-0 ifrån straffpunkten.

Gimnasia skapade, även dom målchanser, men skärpan var inte ens i närheten av lika skarp som hos Banfield. Jesús Dátolo fastställde slutresultatet till 4-0, även det på straff, och Banfield tog därmed sin första seger för säsongen. Gimnasia är fortsatt väldigt ojämna och har inlett säsongen med en seger, en oavgjord och en förlust.

Parallellt med denna match förlorade Godoy Cruz mot Aldosivi i Mendoza med 2-0. Bortalaget var väldigt effektiva och vann efter att Martín Cauteruccio, samt Matías Pisano, gjort målen.

Godoy Cruz drog på sig två röda kort – ett på plan och ett på bänken – och såg inte alls särskilt välorganiserade ut i sitt spel.

Aldosivi plockade säsongens första trepoängare borta mot Godoy Cruz.

**

Måndagen avslutades, i Buenos Aires, med mötet mellan San Lorenzo och Defensa y Justicia. Här bjöds vi på en ordentlig målkavalkad vilken innehöll sju mål framåt.

Bortalaget Defensa tog ledningen redan efter åtta minuters spel genom Walter Bou. Francisco Pizzini slog ett vackert inlägg som den f.d. Boca Juniors-anfallaren nickade i mål, via händerna på Sebastián Torrico. Tjugo minuter senare var det dags igen. Carlos Rotondi grävde fram en boll som hittade fram till Miguel Merentiel vilken placerade dit 2-0-målet.

Defensa y Justicia var tämligen överlägsna ett betydligt mer begränsat San Lorenzo. Under inledningen av den andra halvleken ökade också bortalaget på ledningen till 3-0 genom planens, kanske bäste, spelare – Carlos Rotondi.

San Lorenzo visslades ut av hemmapubliken och kanske blev detta den väckarklocka som laget behövde. Plötsligt fanns en annan glöd i hemmalaget och i snabb takt föll dubbla reduceringar genom Agustín Martegani samt Cristian Zapata.

Defensa y Justica tilldömdes en felaktig straffspark, då handsen skedde utanför straffområdet, men rättvisan skipades då Torrico stod för en exemplarisk räddning.

Kvalitetsskillnaden, mellan lagen, skulle dock synas i slutändan och när Pizzini gjorde 4-2 för Defensa, med tio minuter kvar, var matchen avgjord. San Lorenzo fick visserligen in en kvittering på tilläggstid, men bortalaget tog tre välförtjänta poäng.