Torsdagens matcher: Många matcher, mycket mål och flera svängiga avslutningar

Under torsdagskvällen avslutades den andra omgången i Argentina med sex stycken matcher. Här kommer en kortare summering kring vad som skedde.

Det blev en intensiv kväll med många matcher, mycket mål – och flera svängiga avslutningar. Dom matcherna som var först ut spelades dels i Paraná, mellan Colón och Godoy Cruz, samt i La Plata mellan Gimnasia och San Lorenzo.

I den förstnämnda matchen var Godoy Cruz, spelmässigt, bättre under inledningen, men trots detta var det Colón som tog ledningen. Facundo Farías plockade ner en boll i straffområdet och dundrade in ledningsmålet för hemmalaget. Santa Fe-klubben hade blivit tvungna att flytta matchen till Paraná pga. att gräsmattan, på deras egna hemmaplan, håller på att göras om.

Under den andra halvleken kvitterade Godoy Cruz, till 1-1, via en straffspark som Martín Ojeda var skoningslös med. Denna kväll skulle dock tillhöra Colón och anfallsparet Farías-Pulga Rodríguez. Santa Fe-klubben tog återigen ledningen, genom ett självmål, innan Pulga fastställde slutresultatet till 3-1.

Därmed följde Colón upp den fina premiärmatchen, mot Boca Juniors på La Bombonera, med att bärga tre viktiga poäng under gårdagen. Trots att matchen spelades i Paraná hade tusentals Colón-supportrar gjort resan dit för att stötta sitt lag till segern.

Samtidigt som Colón plockade tre pinnar mot Godoy Cruz, gjorde Gimnasia samma sak mot San Lorenzo. Matchen som sådan var inte någon höjdare direkt – och målchanserna lös med sin frånvaro under den första halvleken. Istället var det San Lorenzos Yeison Gordillo som hamnade mest i blickfånget under matchens första 45 minuter. Den colombianske mittfältaren fick ett totalt hjärnsläpp och drog på sig dubbla gula kort inom loppet av endast tjugo minuter.

Med endast tio man på planen fick San Lorenzo det extremt kämpigt under den andra halvleken. Gimnasia tryckte på och fick tillslut också utdelning. Cristian Tarragona knuffade bort två motståndare innan han avslutade med ett sylvasst vristskott upp i det vänstra krysset.

San Lorenzo hade några målchanser under den andra halvleken, men överlag var det en kraftigt undermålig insats ifrån Troglios manskap. Gimnasia däremot bärgade tre viktiga poäng och är fortsatt obesegrade efter två omgångar.

Cristian Tarragona blev stor matchhjälte för Gimnasia mot San Lorenzo.

**

Vid klockan elva på kvällen tog Defensa y Justicia emot Racing Club på hemmaplan och det var gästerna som började klart bäst. Edwin Cardona var inblandad i väldigt mycket, av det som skedde offensivt, och när Racing tilldelades en straff efter 28 minuters spel var det han som klev fram. Colombianen var bergsäker ifrån elvameterspunkten och gav Racing ledningen med 1-0.

Kort därefter var det dags igen. Gabriel Hauche utnyttjade den yta han blivit erbjuden och drog på ett klockrent avslut som Unsain inte hade en chans att parera. Glädjen blev dock inte särskilt långvarig. Tämligen omgående reducerade nämligen Defensa efter ett vackert anfall. Pizzini drog in ett lågt inspel, ifrån högerkanten, som landade på Merentiels högerfot. Anfallare behövde bara sätta dit foten för att matchen plötsligt skulle vara vid liv igen.

Under inledningen av den andra halvleken kvitterade sedan Pizzini själv till 2-2 – något som också blev slutresultatet. Fernando Gago – och hans Racing har svårt att knyta till säcken och inte ens en 2-0-ledning kunde resultera i tre poäng. Defensa y Justicia tog sig samman, efter en svag första halvlek, och knep en välbehövlig poäng efter premiärförlusten mot Newell’s Old Boys.

Parallellt spelade Sarmiento och Banfield oavgjort med varandra i en svängig match, vilken innehöll det mesta. Giuliano Galoppo gav Banfield ledningen i den första halvleken med ett stenhårt avslut utanför straffområdet.

Matchen svängde väldigt mycket, fram och tillbaka, och båda lagen skapade chanser på löpande band. Sarmientos kvittering kom efter 67 minuters spel. Brea stod för en otroligt fin, individuell, prestation där han först vände bort sin försvarare innan han tryckte upp bollen i det bortre krysset.

Mötet såg sedan ut att gå mot ett 1-1-resultat, när vi plötsligt bjöds på några väldigt dramatiska slutminuter. Först dundrade Harrinson Mancilla in 2-1 för Sarmiento, i den 93:e minuten, innan Banfield kunde kvittera tre minuter senare. Återigen var det Galoppo som höll sig framme och denna gång nickade mittfältaren dit kvitteringen för sitt Banfield.

Därmed blev det delad pott i Junín och sett över hela matchen var det ett rättvist resultat.

Giuliano Galoppo gjorde dubbla mål för Banfield mot Sarmiento, vilka räddade en poäng för Diego Daboves lag.

**

Dom två avslutande matcherna i omgången spelades sent på natten, svensk tid, och det handlade om dels Tucumán mot Platense – samt Talleres mot Unión.

Det förstnämnda mötet blev även detta en svängig – och målglad historia. Två gånger om gav Iván Gómez Platense ledningen under den första halvleken. Däremellan stack ett självmål emellan och i halvtid var resultatet 2-1 till Platenses favör.

Bortalaget såg sedan ut att gå mot segern när Augusto Lotti plötsligt fixade en kvittering, för Tucumán, på tilläggstid. Spelmässigt var det ganska logiskt att hemmalaget tillslut fick dit en kvittering, men givetvis lider man lite med Platense som återigen stod för en gedigen insats.

Parallellt spelade Talleres och Unión oavgjort i Córdoba. Hemmalaget hade den bästa målchansen i matchen när man blev tilldelade en straffspark, på tilläggstid, i den andra halvleken. Dock klev Enzo Díaz fram och brände straffen.

Annars är det värt att poängtera den horribla utvisning som Federico Girotti, i Talleres, åkte på i slutskedet av matchen. Anfallaren hade redan ett gult kort när han tacklades in i Moyano och fick sitt andra gula. Jag begriper helt ärligt inte hur domaren Arasa kunde hitta ett rött kort där. Men det är klart; den som letar skola finna.