Några tankar kring premiäromgången: Målsnålt, låg kvalité och usel domarnivå

Premiäromgången är färdigspelad i Argentina och här kommer några tankar om säsongens första omgång.

Målsnålt.
Det blev oerhört målsnålt i premiäromgången av Copa Liga Profesional. Faktum är att på 14 matcher gjordes endast 21 mål och i enbart sex matcher blev det fler än ett.

1-0 var det mest gångbara resultatet då sex stycken matcher slutade med just dessa siffror.

Få lag som sticker ut.
Förutom att det blev en målsnål omgång var det få lag som stack ut i sina prestationer. Unión gjorde visserligen en heroisk insats mot River Plate och lyckades bärga tre poäng. Den insatsen blev dock, dessvärre, lite förbisedd av ett horribelt domarmisstag av Néstor Pitana som ledde till segermålet.

Vélez Sarsfield och Estudiantes var annars i övrigt två lag som, i perioder av sina matcher, visade upp saker som imponerade. Även Colón och Gimnasia gjorde gedigna bortamatcher mot Boca Juniors – respektive Racing Club.

Har nivån sjunkit?
Känslan är lite att tempot – och kvalitetsnivån har sjunkit, inom den argentinska Primera Division, jämfört med för några år sedan. Det är såklart oundvikligt med så pass många lag som 28 stycken. Det finns helt enkelt varken plats – eller kvalité för så pass många lag, i en högstadivsion, om man inte samtidigt vill kompromissa med kvalitén.

Det var få matcher som höll någon vidare kvalité under premiäromgången. Givetvis får man väga in det faktum att det just var en premiär, med allt vad det innebär, men nog hade man hoppats på lite mer?

Stundtals en bedrövlig domarnivå.
Domarnivån höll ingen vidare nivå under helgens premiäromgång i Argentina. Bortsett ifrån Néstor Pitanas bedrövliga straffspark fanns det fler exempel än denna situation.

Darío Herrera – och hans domarteam gjorde ingen bra insats i mötet mellan Arsenal och Rosario Central. I slutskedet dömdes ett segermål bort ifrån Marco Ruben som definitivt inte borde ha vinkats av.

Många skriker på VAR i Argentina, men det är knappast lösningen. Såvida man inte levt under en sten kan det knappast gått någon förbi att VAR inte varit något annat än en monumental katastrof för fotbollen i stort. Dessvärre tyder väldigt mycket på att det snart kommer att införas i Argentina.

Gammal är bäst.
Jag har enormt svårt för åldersfixeringen som finns inom såväl fotbollen – som hela samhället. Argentinska ligan är dessutom ett tydligt exempel på att det går alldeles utmärkt att prestera på topp högt upp i åldrarna.

I premiäromgången fick vi se några av veteranerna visa upp sig då samtliga av Lisandro López (38), Gonzalo Bergessio (37), Mauro Boselli (36) och Marco Ruben (35) hamnade i målprotokollet under denna inledande omgång. Gamla är inte äldst – dom är bäst.