10 frågor inför säsongsstarten av Primera Nacional

Primera Nacional smygstartade under fredagen och fortsätter under lördagen. Här kommer tio frågor inför den kommande säsongen.

Den argentinska andradivisionen, Primera Nacional, inleddes under fredagen med mötet mellan Deportivo Morón och Tristán Suárez. Den matchen slutade mållös, men det finns många chanser kvar under säsongen att göra ett avtryck.

Här nedan kommer tio frågor för att ge er läsare lite mer kött på benen gällande denna charmiga liga.

Hur ser formatet i Primera Nacional ut i år?
Trettiosju lag gör upp i en rak serie där samtliga lag möter varandra en gång. Ettan går direkt upp till Primera Division, medan lagen ifrån plats 2-13 gör upp i ett kvalspel om den sista uppflyttningsplatsen.

Vilka är nykomlingarna till årets säsong?
Flandria, Sacachispas, Deportivo Madryn och Chaco For Ever.

Du får peka ut 5 lag som du tror kommer att slåss om uppflyttningen till Primera Division,  vilka blir det då?
Först och främst tror jag stenhårt på San Martín de Tucumán. Dom har nosat på uppflyttning ett tag nu och ser starka ut. Dessutom har man kanske gjort en av dom bästa värvingarna i form av Milton Céliz ifrån Tigre. Han vet hur man gör mål i den här divisionen.

Annars är det svårt att avgöra, men jag tror att Estudiantes Rio Cuarto har repat sig efter fjolårets dipp och kan bli farliga. Dom har bl.a. fått in Fernando Belluschi och han kan säkerligen bidra med mycket rutin.

När det gäller dom tre sista lagen som jag tror kommer att blanda sig i diskussionerna blir det Belgrano – eftersom man har en stark trupp och förutsättningar (mycket publik bl.a.) för att spela i Primera Division. Atlético Rafaela och Ferro kommer säkert också vara med däruppe.

Vem tror du vinner skytteligan?
Förra året prickade jag in Pablo Magnín som vann skytteligan i stortartad stil. I år tror jag att Milton Céliz kommer att finnas med däruppe. Det ska också bli intressant att se vad Brián Fernández kan hitta på hos nykomlingarna Deportivo Madryn. Jag slänger även in Belgranos Pablo Vegetti. Han kommer garanterat smälla in minst 10 mål.

Något lag som kan skrälla?
Det finns alltid något lag som överraskar och jag skulle inte bli jätteförvånad om Nueva Chicago kan göra en bra säsong trots att fjolåret var en katastrof. Vidare känns Deportivo Madryn som en intressant nykomling.

Vilka blir den största floppen?
Jag tror att Quilmes kommer att få det svårt att toppa fjolårssäsongen där man var snubblande nära att gå upp. Dom har nämligen tappat flera nyckelspelare och dessutom bytt tränare. I övrigt tror jag tyvärr inte att Atlanta kommer att gå upp i år heller – även om jag hoppas att jag har fel.

Sacachispas har gjort sig kända som en festlig förening. Ser du fram emot att se dom den här säsongen?
Absolut. Jag har följt deras resa under flera säsonger fram tills man säkrade den historiska uppflyttningen i höstas. Man kommer säkerligen få det svårt i år då truppen känns begränsad, men det är definitivt en härlig förening som tagit klivet upp.

Vad gör den här ligan sevärd?
Vad gör den inte sevärd är egentligen en bättre fråga. Detta är den mest oförutsägbara ligan i världen och bara det gör den underhållande. I övrigt kan nästan vad som helst ske – allt ifrån slagsmål, till hundar på planen och sanslösa domarmisstag. Det saknas inte heller profiler i den här serien och det är sällan jag blivit besviken över att jag har slagit på en match.

Hur följer man Primera Nacional om man bor i Sverige?
TyC Sports play visar många matcher gratis på sin hemsida. Det enda man behöver göra är att logga in med sitt googlekonto – eller Facebook. Några matcher går även ibland på TyC Sports Argentina – och DirecTV Sport för den som har IP-TV eller liknande.

Avslutningsvis, vilka derbyn ska man hålla koll på?
Det finns många. Men dom mest intressanta är Atlanta mot Chacarita och Gimnasia Mendoza mot Independiente Rivadavia. Sen har Deportivo Morón flera derbyn där mötet med Almirante Brown är mest infekterat. Morón har även en rivalitet med Nueva Chicago, medan Chicago i sin tur har en väldigt gammal rivalitet med All Boys.