Spelare i fokus: Vem är egentligen Jeremías James?

Jeremías James. Som nioåring fick Jeremías James det oerhört tunga beskedet att han diagnostiserats med leukemi. Idag, elva år senare, är han friskförklarad och slåss om en plats i San Lorenzo.

Det finns saker som är värre än en usel träning eller en dålig prestation i en match. Det vet Jeremías James. När hans liv nästan precis hade börjat slogs benen undan på honom i samma ögonblick som läkaren berättade att han hade diagnostiserats med leukemi.

”Jag minns rätt mycket av det som skedde. Jag var i en ålder då du är medveten, men ändå inte helt medveten om vad som sker. Med tidens gång har alltihop fått en annan dimension och jag ser på det fortfarande som något oerhört stort”.

Det blev ett tungt år där Jeremías spenderade åtta månader på sjukhuset och inte kunde spela fotboll på ett helt år.

”Det var ett jobbigt år för mig och för min familj som var med mig. Tacka gud att det gick bra och att jag kunde fortsätta framåt. Det enda jag ville var att spela fotboll. Det kostade mig enormt mycket att komma tillbaka, men jag lyckades”.

Jeremías James är född i det lilla samhället Trelew, men när sjukdomen slog till fick familjen flytta till Buenos Aires. Den 9-årige pojken blev tvungen att lämna sina kompisar och tryggheten för att istället försöka beskämpa den svåra sjukdomen.

Efter att ha spenderat åtta månader på sjukhuset fick Jeremías tillslut komma hem igen. Därefter väntade kontroller som med tiden blev färre och färre. Tillslut kunde han återigen få göra det han ville allra mest – spela fotboll.

”Jag ville spela direkt, men var inte tillåten att göra det. Dom sa till mig att jag behövde ta det lugnt, att jag skulle vara försiktig. Jag ville vara med mina kompisar som inte förlorat det senaste året. Jag kände mig underlägsen och det kostade mig dubbelt så mycket. Men sakta, men säkert kom jag upp till deras nivå och allt blev normalt igen”.

Jeremías James kom till San Lorenzo 2019. Sedan dess har han tillhört klubbens ungdomslag. Under 2020 avbröts plötsligt allting under pandemin och återigen stod Jeremías karriär stilla.

”2020 inleddes försäsongen och sen stoppades allting upp i mars. Det året blev utan några tävlingsmatcher och i mitt fall påverkade det mig eftersom det var ett vitalt år. Jag var i en ålder där marginalerna blir allt mindre. Det var jobbigt eftersom jag gick in i året med målsättningen att slåss om en plats, men plötsligt fick jag vända hem till Trelew igen”.

Inför den kommande säsongen är Jeremías James en del av seniortruppen, även om han säkerligen också kommer att spela mycket med reservlaget. På försäsongen fick han göra sin seniordebut i en träningsmatch mot Estudiantes.

”Jag pratade med Troglio och han sa att jag skulle ta det lugnt, vara förberedd och försöka ta vara på möjligheten. Lyckligtvis gjorde jag en bra insats och vi vann matchen. Jag kände mig bekväm med insatsen eftersom debuter, vanligtvis, brukar vara kluriga”.

Jeremías James debuterade i San Lorenzos seniortrupp, mot Estudiantes, under försäsongen.

Det blev en bra insats ifrån Jeremías sida. Supportrarna började jämföra honom med Walter Kannnemann, numera i Grêmio, som spelade för storklubben, under inledningen på sin karriär, och som fortfarande är otroligt populär bland föreningens supportrarna. En jämförelse som Jeremías såklart var smickrad över, men också återhållsam kring.

”Det är ganska stort med en sådan jämförelse. Kannemann är en fantastisk spelare som haft en fin karriär och här i San Lorenzo är han väldigt omtyckt. Att supportrarna jämför mig med honom, och ser likheter, är något positivt. Och det kan vara så att det finns vissa likheter. I några defensiva aspekter är vi ganska lika. Jag har en väldigt hårdförd stil och är solid i markeringsspelet. Jag har mycket personlighet”.

På grund av sitt efternamn – James – och sin långa längd har Jeremías fått smeknamnet ”El Galés” – walesaren. Själv menar han att han försökt ta lärdom av dom andra, mer rutinerade, mittbackarna i truppen.

”Jag tittar mycket på fotboll och ser det mesta. Men jag behöver inte kolla så långt bort egentligen. Här i klubben finns t.ex. Cristian (Zapata). Han har haft en fantastisk karriär och jag studerar honom mycket eftersom han är väldigt profesionell. Jag försöker lära mig och vara nära honom för att ta in hans lärdomar. Det är en spelare av väldigt hög kvalité – och som är oerhört seriös. Varje gång jag pratar med honom, eller någon av dom andra rutinerade spelarna, försöker jag imitera det dom gör och lära mig nya saker”.

Till den kommande säsongen finns det stora chanser att Jeremías James kan slå sig in i Pedro Troglios startelva. Själv ser han fram emot det som komma skall.

”Jag tror att man måste ha fötterna på jorden. Man måste ta det dag för dag, träning för träning och fortsätta att förbereda sig. Det finns fotfarande mycket att lära sig. Väldigt mycket. Att vara en del av seniortruppen gör att jag får många lärdomar. Givetvis har jag en vilja att spela – och slåss om en plats i laget. Troglio har sagt till mig att detta har precis börjat och att man måste fortsätta jobba hårt. Jag tycker det känns perfekt och är helt överens med hans synsätt. Man måste fortsätta jobba på”.