Frank Kudelka valde att stanna i Huracán trots anbud ifrån andra klubbar: ”Jag hade gett mitt ord och det ville jag hålla”

Frank Kudelka kommer att leda Huracán under den kommande säsongen. Detta trots att det knappast saknades anbud, under vinterns uppehåll, för den meriterade tränaren.

Huracán tog en hyfsad tabellplacering i höstas när man hamnade på en åttonde plats i tabellen. Under vintern var därför målet att förlänga kontraktet med huvudtränaren Frank Kudelka – något man också i slutändan gjorde – men Kudelka själv hade andra valmöjligheter.

När Talleres jagade en ny huvudtränare  efter att Alexander Medina lämnat, var Frank Kudelka ett av namnen som nämndes. Faktum är att Córdobaklubben gav tränaren ett kontraktförslag, med en ansenligt högre lön än han har i Huracán. Kudelka tackade dock artig nej eftersom han redan, muntligt, lovat Huracán att fortsätta i klubben.

”Det var en situation som testade mig som person. I slutändan hade jag gett mitt ord till Huracán och jag ville hålla detta”.

Kudelka menar dock att det såklart var lockande att återvända till Talleres vilka han har ett starkt känslomässigt band till. Dessutom ska Córdobaklubben spela i Copa Libertadores och har betydligt större utrymme att förstärka truppen än vad Huracán har.

Själv är tränaren dock, mer än, nöjd med vad föreningen åstadkom under fjolårssäsongen.

”Vi åstadkom något som inte går att mäta i siffror och det var att sammangjuta spelare som kommit ifrån ungdomslaget, med spelare som kommit utifrån och få dom att fungera ihop. Detta är något som behöver poänteras eftersom vi är i en förening som inte har miljoner att spendera. Faktiskt raka motsatsen”.

Huracáns ekonomiska situation är, precis som för många andra klubbar i Argentina, inte den bästa. Pandemin gjorde inte saken bättre – och därför har man fått hushålla med resurserna för att inte riskera klubbens framtid.

Men hur vill då Huracán spela fotboll under Frank Kudelkas ledning?

”Mitt sätt att tänka på som tränare är en reflektion över hur jag tänker om livet i stort. Det har att göra med spelsystemet, mitt liv har att göra med att säga; ”vi ska söka efter motståndarens mål, den här sporten går ut på att göra mål på sin motståndare”. Givetvis lägger jag även vikt på försvarsspelet, men jag föredrar att försvara högt och inte falla ner för djupt i planen”.

Under vintern har Kudelka och Huracán värvat in en rad spelare där kanske Mateo Bajamich sticker ut lite extra. 22-åringen slog igenom med Instituto för några år sedan, men har därefter haft en jobbig period med Houston Dynamo i MLS. Utöver detta poängterar Kudelka att han även lagt mycket energi på att lyfta upp unga spelare ifrån den egna akademin.

”Du kan få en enorm tillfredställelse av att ha köpt in spelare utifrån, men där jag tycker att man borde investera mer är i utbildningen av ungdomar ifrån den egna akademin”.

På lördag spelar Huracán sin premiär i årets Copa Liga Profesional – detta när man möter Lanús hemma på Estadio Tomás Adolfo Ducó. Föreningen gör det också med Frank Kudelka på bänken. Han hade gett sitt ord och det var något han hade planerat att hålla fast vid.