Inför Copa Liga Profesional 2022: 15 bästa nyförvärven

Den kommande säsongen börjar närma sig i Argentina och därför fortsätter vi på enkoppmate att räkna ner. I denna artikeln listar vi dom tio bästa nyförvärven under uppehållet.

Trots den ekonomiska situationen, som dom flesta klubbarna i Argentina lever med, efter pandemin har samtliga lag ändå gjort nyförvärv inför den kommande säsongen. Majoriteten har dessutom gjort fler än en handfull.

Några nyförvärv sticker ut mer än andra och det är dessa vi tänkte ta en närmare titt på i denna artikel (utan inbördes ordning)

Darío Benedetto. Född: 1990. Position: Anfallare. Anländer ifrån: Elche/Marseille till Boca Juniors.
Kommentar: Kommer tillbaka efter en mindre lyckad sejour med Elche i spanska La Liga. Benedetto gör därmed sin andra epok med Boca Juniors och under sin första hade han ett otroligt bra målsnitt. 45 mål på 76 matcher är knappast något att skämmas över direkt. Benedetto ska definitivt rankas som en av seriens bästa anfallare och är ett otroligt bra nyförvärv för Boca Juniors.

Esequiel Barco. Född: 1999. Position: Offensiv mittfältare och kan även spela ute på kanterna. Anländer ifrån: Atlanta United till River Plate.
Kommentar: Barco har haft en bra tid i MLS, men väljer ändå att komma hem till Argentina och River Plate. Tillhörde Independiente innan han gick utomlands och briljerade stundtals under den sejouren. Är en snabb – och teknisk spelare som redan samlat på sig mycket erfarenhet trots sin unga ålder. Ett klassnyförvärv!

Pulga Rodríguez. Född: 1985. Position: Anfallare. Anländer ifrån: Gimnasia till Colón. Kommentar: Pulga Rodríguez är tillbaka i Colón igen och trots att anfallaren hunnit fylla 37 år, håller han ändå fortfarande en otroligt hög nivå. Tillsammans med talangen Facundo Farías lär han bilda ett fint anfallspar i Colón.

Ricardo Centurión. Född: 1993. Position: Offensiv mittfältare som även kan spela på kanterna. Tänkt som ”tia” i San Lorenzo. Anländer ifrån: Vélez Sarsfield till San Lorenzo.
Kommentar: Har haft det tung rent spelmässigt i såväl Racing Club – som Vélez Sarsfield, under dom två senaste säsongerna. Känslan är dock att Centurión borde kunna hitta rätt under Pedro Troglio och har också visat framfötterna under försäsongen. Oftast har Centurións största problem varit attityden och dessutom har han begått åtskilliga brott, utanför fotbollsplanen, vilket såklart inte hjälpt hans karriär framåt.

Alexis Castro. Född: 1994. Position: Yttermittfältare. Anländer ifrån: Colón/San Lorenzo till Tigre.
Kommentar: Alexis Castro kommer ifrån en väldigt fin tid med Colón där han bl.a. blev mästare under fjolårssäsongen. Personligen blev jag lite förvånad över att San Lorenzo inte ville behålla honom när låneavtalet, med Colón, gick ut. Istället knep nykomlingen Tigre honom och ser därmed ut att ha gjort ett riktigt fint nyförvärv.

Iván Arboleda. Född: 1996. Position: Målvakt. Anländer ifrån: Rayo Vallecano till Newell’s Old Boys.
Kommentar: Har inte fått någon speltid alls i Spanien och väljer därför att komma tillbaka till Argentina. Under förra sejouren presterade Arboleda riktigt bra med Banfield och visade upp att han är en målvakt av högsta klass i den här ligan. Återförenas nu med tränaren Sanguinetti – som han hade i Banfield – och Arboleda lär ta hand om startplatsen i målet för Newell’s Old Boys under den kommande säsongen.

Tomás Pochettino. Född: 1996. Position: Central mittfältare. Anländer ifrån: Austin FC till River Plate.
Kommentar: Visade under sin tid med Talleres vilken hög nivå han håller. Fick spela mycket även i Austin FC, även om laget som sådant inte presterade särskilt bra. Pochettino är en passningsskicklig mittfältare som River Plate garanterat kommer att ha stor nytta av under den kommande säsongen.

Pol Fernández. Född: 1991. Position: Offensiv mittfältare. Anländer ifrån: Cruz Azul till Boca Juniors.
Kommentar: Pol Fernández gör sin tredje sejour med storklubben och visade vid dom tidigare tillfällena att han är en av dom bästa mittfältarna i den här ligan. Har en väldigt fin passingsfot.

Agustín Fontana. Född: 1996. Position: Anfallare. Anländer ifrån: River Plate till Defensa y Justicia.
Kommentar: Fontana kommer ifrån en tung period med River Plate, där han inte alls lyckades ta en plats. Ska nu försöka få fart på karriären igen i Defensa y Justicia och känslan är att det borde bli en bra övergång för samtliga parter. Visade under sin tid med Banfield att han är en bra avslutare.

Joel Soñora. Född: 1996. Position: Offensiv mittfältare. Anländer ifrån: Banfield till Vélez Sarsfield.
Kommentar: Amerikanen Joel Soñora har presterat bra med Banfield och tar nu steget vidare till Vélez Sarsfield. Bör kunna addera lite extra kreativitet till Pellegrinos mittfält.

Edwin Cardona. Född: 1992. Position: Offensiv mittfältare. Anländer ifrån: Boca Juniors/Tijuana.
Kommentar: Hade en stökig avslutning i Boca Juniors, men är i grund och botten en klasspelare som Racing nu får nytta av istället. Värvades in efter önskemål av huvudtränaren Fernando Gago, som Cardona var lagkamrat med i Boca Juniors. Är en poängspelare när han är på rätt humör.

Federico Girotti. Född: 1999. Position: Anfallare. Anländer ifrån: River Plate till Talleres.
Kommentar: Har inte lyckats ta en plats i River Plate då konkurrensen om anfallsplatserna varit – och är stenhård. Girotti har ändå hunnit visa upp att det finns kvalitéer hos honom. Det är inte alls omöjligt att han får det att lossna hos Talleres istället.

Emanuel Mammana. Född: 1996. Position: Mittback. Anländer ifrån: Zenit/Sochi till River Plate.
Kommentar: Återvänder hem till River Plate efter några år i Ryssland. Segdragna skador gjorde dock att vistelsen i det östliga landet inte blev någon höjdare och Mammana blev dessutom utlånad till Sochi under en period. Är i grunden en spelskicklig mittback som bl.a. var med och vann Copa Libertadores med River Plate 2015.

Damián Battalini. Född: 1996. Position: Offensiv mittfältare, men kan också spela på kanterna. Anländer ifrån: Argentinos Juniors till Independiente.
Kommentar: Har varit utlånad till mexikanska Atlético San Luis, under dom senaste två säsongerna, men utan någon vidare succé. Var nära River Plate och Boca Juniors innan valet tillslut föll på Mexiko för två år sedan. Hade innan dess gjort flera fina säsonger med Argentinos Juniors och har en stor potential. Batallini är teknisk – och har ett bra avslut.

Andrew Teuten. Född: 1998. Position: Vänsterback. Anländer ifrån: Montevideo City till Colón.
Kommentar: Ett otroligt spännande nyförvärv ifrån Montevideo City. Teuten blev utsedd till den uruguayanska ligans bäste ytterback under fjolåret, vilket i sig visar vilken enorm potential han har. Ryktades faktiskt även till både River Plate och Independiente, men hamnade tillslut hos Colón.