Fredagskrönikan: Det slutar aldrig blåsa runt Boca Juniors

Sprickan är definitiv mellan Boca Juniors och anfallaren Ramón ”Wanchope” Ábila. Vad händer nu?

Det känns som att det aldrig blir riktigt lugn – och ro hos Boca Juniors. Häromdagen uttalade sig Sebastián Villa klumpigt, i en intervju på en YouTube-kanal, där han bl.a. kritiserade Boca-spelarnas inställning i finalen mot River Plate 2018.

Detta mottogs, av förklarliga själ, inte på bästa sätt av dom i laget som fortfarande finns kvar ifrån den finalen. Dock verkade ingen särskilt förvånad och samtliga konstaterade att; ”detta är vad man kan förvänta sig av Villa”.

Idag kom nästa smäll. Anfallaren Ramón Ábila har ryktats bort ifrån Boca Juniors under hela vintern efter att utlåningarna till Minnesota United och DC United, under fjolåret, inte blev lyckosamma.

Ännu har dock ingen ny klubbadress hittats, men det har inte berott på att det saknats intressenter. Istället har Boca Juniors satt sig på tvären och begärt mer för Ábila än vad dom intresserade klubbarna har velat betala.

Ábila själv har också varit inställd på att lämna då det varit tydligt att huvudtränaren, Sebastián Battaglia, inte har anfallaren i sina framtidsplaner. Men Boca Juniors har avslagit anbud ifrån såväl Independiente som Huracán och nu senast handlar det om Colón som velat plocka in anfallaren.

Under fredagen rapporterades det, ifrån Boca Juniors håll, att Ábila dragit på sig en skada på träningen. En kort stund senare publicerade anfallaren själv en kritisk text på Instagram där han kritiserade klubbens sportsliga avdelning hårt.

”Sedan den 3 januari, då jag började träna igen med klubben, och väntat på att någon skulle informera mig om min situation. Ingen ifrån den sportsliga ledningen har pratat med varken mig eller min agent. Jag fortsätter här och är en onödig utgift och allt det andra som dom har pratat om sedan tidigare”.

Ábilas meddelande fortsatte sedan med att rikta ännu hårdare kritik mot den sportsliga ledningen – och han avslutade meddelandet med ett ultimatum.

”Genom att hota och göra diverse uttalanden vill dom blotta mig och deras intention är att skada mitt anseende. Motivet för detta vet vi redan sedan tidigare. Jag aviserar att jag är inte skyldig dom någonting och är inte ett dugg rädd för någon av dom. Dom har tills på onsdag att lösa min situation. Vad ni än vill mig, så finns jag i omklädningsrummet”.

Att Ábila inte kommer att spela fler matcher för Boca Juniors står klart. Problemet är dock att anfallaren har kontrakt till slutet av året och om inte storklubben går med på att jämka, kring övergångssumman, kommer detta endast bli ett orosmoment som kommer att växa med tiden.

Många som sett Ábila, under försäsongen, har konstaterat att spelaren inte alls är i form och detta är givetvis ytterligare en anledning som gjort att Boca Juniors inte ser någon framtid med anfallaren.

Mest troligt kommer Ábila att lämna för Colón inom dom närmaste dagarna. Dessvärre blev detta en trist avslutning på en relation som började lovande för några år sedan. Skulden i detta får nog, denna gång, främst läggas på den sportsliga ledningen i Boca Juniors som inte verkar vara särskilt bra på kommunikation.

För att ta ytterligare ett exempel kan vi återgå till Sebastián Villa som, i den kontroversiella intervjun häromdagen, även han riktade kritik mot bl.a. vicepresidenten Riquelme. När han skulle ranka sin relation med klubbikonen, från ett till tio, sa Villa fem.

Dessa exempel pekar inte heller på att detta skulle vara någon ny företeelse. Redan under Tevez tid i klubben hamnade han i dispyter med både Jorge Bermúdez (sitter i den sportsliga lednignen) och Román Riquelme. Även dagens huvudtränare Battaglia sägs ha en ansträngd relation med vicepresidenten.

Det känns som att det aldrig riktigt slutar att blåsa runt Boca Juniors. På 90-talet sa Diego Latorre att storklubben var ”en kabaré”. Jag undrar vad dagens Boca egentligen borde likställas med.