1916. Argentinas första läktarskandal

1916. När endast elva poliser skulle försöka hålla koll på 40-tusen åskådare var det upplagt för kaos. För att fira jubileet utav Argentinas självständighet samlades en handfull sydamerikanska länder för att spela första upplagen utav Copa América*.

Vi befinner oss i juni 1916. Chile, Uruguay, Brasilien och Argentina gjorde sig redo för att spela tidernas allra första Copa América. Turneringen spelades under två veckor där samtliga lag skulle möta varandra en gång.

Alla matcher spelades på Estadio G.E.B.A i Buenos Aires och det började bra för Argentinas vidkommande. I den första matchen besegrade man Chile med hela 6–1 efter dubbla mål av Ohaco, Brown och Marcovecchio. Efter det följde man upp med en oavgjord 1–1-match mot Brasilien.
 
Inför den sista matchen mot Uruguay stod titeln på spel och eftersom Uruguay vunnit båda sina inledande matcher krävdes en seger för Argentina om man skulle få lyfta pokalen.

Att det skulle dyka upp över 40-tusen åskådare var inget som varken polisen – eller myndigheterna hade räknat med. Till matchen hade man faktiskt enbart utkommenderat elva poliser vilket i förlängning skulle visa sig bli förödande.
 
Tidigt på matchdagen jagade folk biljetter utanför arenan, men där fanns inte i närheten av lika många som där fanns intressenter.

Arenan, som vid denna tidpunkt, endast tog in knappa 20.000 åskådare var snabbt slutsåld och i takt med att biljetterna tog slut blev folket i kön än mer frustrerade.

Istället för att vänta på biljetter, som dom aldrig skulle kunna köpa då dom var slut, beslöt sig tusentals åskådare för att försöka storma insläppet. I ett av dessa upplopp skadades en av dom elva poliserna – och hans häst.

Innan matchen ens hade hunnit börja välde ett antal supportrar in på planen och spelarna rusade ner i sina omklädningsrum. Supportrarna lämnade dock omgående planen och ställde sig istället längs med sidlinjen, vilket gjorde att den chilenske domaren kunde blåsa igång matchen.
 
Finalen hann sedan knappt börja innan den tvingades avbrytas igen. Inne på läktaren var där på tok för mycket folk, sett till kapaciteten, och det resulterade omgående i problem. Publiken som stod nära planen gav sig omgående på en uruguayansk spelare och sedan stormades planen ytterligare en gång av resterande supportrar. Spelarna rusade återigen ner i omklädningsrummen, men denna gång gick det inte att återstarta matchen igen.
 
Publiken rev ner målställningarna och uppe på ena läktaren började det brinna. Några supportrar hade börjat elda uruguayanska flaggor vilket resulterat i att träläktaren hade fattat eld. En ung supporter sprang upp och försökte rädda flaggan, men föll istället ner på planen och svimmade. Han fördes senare till sjukhuset medan brandkåren arbetade hela kvällen för att försöka rädda läktarna ifrån att brinna ner till grunden.

Stora delar av träläktaren brann ner.

Stora delar utav arenan gick inte att rädda utan fick byggas upp igen, vilket gjorde att det inte spelades några fler matcher, på denna plats, förrän två år senare.
 
Matchen mellan Argentina och Uruguay fick istället spelas dagen efter och då på Racings hemmaplan i Avellaneda. Den slutade mållöst.

Detta resulterade i att Uruguay blev mästare i tidernas allra första Copa América. Efterspelet handlade dock inte, föga förvånande, om matchen i sig utan mer om att Argentina hade sett sin första fotbollsrelaterade läktarskandal någonsin. Det skulle definitivt inte bli den sista under dom nästkommande hundra åren. 

*Fotnot: Turneringen hette ”dom sydamerikanska mästerskapen” fram tills 1967. Åtta år senare spelades den första upplagan som bar namnet Copa América. Den upplagan var extremt märklig då turneringen spelades över ett helt år. Peru vann i slutändan före Colombia – deras andra titel i Copa América.