Krönika: Eduardo Domínguez ser inte ut som att han är medveten om vad han har gett sig in på

Independientes nye tränare, Eduardo Domínguez, ser inte ut som att han är medveten om vad han egentligen har gett sig in på.

Nåja, vi ska såklart inte överdriva. Men krisen i Independiente är fullskalig. Det finns just nu ingen klubb, i Primera Division, som genomgår en större existentiell kris än Independiente. Det är absolut inte som så att alla andra klubbar har gott om pengar att värva för – tvärtom. Samtidigt finns det just nu ingen förening som har sämre förutsättningar sett till kravbilden på klubben än just Independiente.

Storklubben har inte vunnit en ligatitel sedan 2002. Man bärgade visserligen Copa Sudamericana såväl 2010 – som under Ariel Holans epok i klubben 2017. Men därefter har ekonomin kraschat totalt och institutionen lider konstant av interna stridigheter. Det senaste presidentvalet sköts upp pga. interna problem.

Spelare lämnar klubben eftersom dom inte får sin lön utbetald då Independiente helt enkelt inte har några pengar. Man är hittills den enda klubben i Primera Division som inte värvat under detta transferfönster och i förra veckan meddelade lagkaptenen, tillika lagets bäste målgörare, Silvio Romero att han lämnar för brasilianska Fortaleza.

Independiente lever inte längre upp till sin historia och för varje säsong som går ökar avståndet till övriga storklubbar (möjligtvis med San Lorenzo som undantag).

Inför den kommande säsongen har Julio Falcioni lämnat tränarposten och Eduardo Domínguez plockats in ifrån Colón. Det är en otroligt kompentent och skicklig tränare som ledde Santa Fe-klubben till deras första ligatitel någonsin under fjolåret. Min känsla är dock bara att Eduardo Domínguez inte riktigt vet vad han har gett sig in på.

Han pratar nämligen om att ta till tillbaka storklubben till toppen och allt det där låter ju fantastiskt, men hur ska det gå till? På presskonferensen där han presenterades poängterade Domínguez att han ville förstärka anfallet eftersom laget behöver göra fler mål. Sedan dess har Silvio Romero lämnat och ingenting har köpts in i hans ställe.

Det har ryktats om att Emmanuel Gigliotti kunde vara på väg tillbaka till Independiente, men han valde istället att skriva på för Club Nacional i Uruguay. Detta säger en del om hur mycket Independientes dragningskraft har avtagit med åren. Få spelare vill hit numera och det finns åtminstone ett dussin andra lag, bara i Argentina, som dom hellre väljer ifall dom ska vända hem.

Detta är inte heller någon ny företeelse. I förra transferfönstret lyckades Independiente enbart värva in Joaquín Laso ifrån Rosario Central och han fick vänta flera månader innan han kunde spela. Detta då klubben var förbjudna att registrera nya spelare pga. den ekonomiska kris – och dom skulderna man har. Faktum är att det fortfarande ligger en handfull skulder och skvalpar som måste tas om hand ifall nya spelare ska kunna registreras i framtiden.

I förra veckan spelade Independiente sin första träningsmatch för säsongen mot San Lorenzo. Domínguez mönstrade sitt bästa lag, men trots detta skapade man knappt någon målchans på hela matchen. Detta mot ett San Lorenzo som knappast är på en särskilt mycket bättre plats än Independiente och som slutade betydligt längre ner i fjolårets tabell.

Ikväll spelar Independiente mot Talleres i sin andra träningsmatch inför den kommande säsongen. Man gör det utan Romero i laget – och utan några nyförvärv. I en nyligen gjord intervju konstaterade Domínguez att om inga nyförvärv kommer får han helt enkelt jobba med det han har. Uttåt sett visar tränaren upp en samlad fasad, men inombords börjar nog tvivlen redan hopa sig. Eduardo Domínguez vet nog inte riktigt vad han har gett sig in på.