Sebastián Beccacece: ”Vi är inte Boca eller River – och vi vill inte heller vara det”

I en lång intervju berättar Sebastián Beccacece om sina tankar kring den kommande säsongen, sitt jobb med Defensa y Justicia och hur man besegrar dom stora bjäsarna ifrån Brasilien.

Sebastián Beccacece har en lång historik med Defensa y Justicia. Han har tränat klubben vid flera olika tillfällen och kom nu senaste tillbaka efter två mindre lyckade sejourer med Independiente och Racing Club.

Med El Rojo slutade det hela redan efter ett halvår då klubbledningen valde att avsluta sammarbetet. Vad det gällde tiden i Racing var den längre – och det var Beccacece själv som valde att kliva åt sidan i solidaritet med Diego Milito som också lämnade klubben i samma veva.

”När vi kom låg Racing tolva i serien. Vi ledde dom i elva matcher och slutade på en tredjeplats, vilket säkrade en plats i Copa Libertadores. Och framförallt spelade laget på ett helt annat sätt med tanke på hur kort tid vi var där. I ett lag som nyligen blivit mästare. Att folk säger att vi fick sparken är en lögn. Att vi inte nådde resultat är en ännu större lögn. Vi slog ut Flamengo i Copa Libertadores, vann viktiga derbyn, visade upp en spelidé och hade ett bra poängsnitt. Vi var dessutom bara ett mål ifrån att sätta Racing i deras första final på 21 år”.

Beccacece under sejouren i Racing Club.

En stor snackis i Argentina, just nu, är hur dom argentinska lagen ska komma ikapp sina motsvarigheter i Brasilien, som just nu dominerar den sydamerikanska fotbollen.

Defensa y Justicia är egentligen det enda argentinska laget som hade framgångar mot brasilianska lag under det föregående året. Bland annat vann man Recopafinalen mot Palmeiras, i början av året, och senare vann man återigen mot Libertadores-mästarna i gruppspelet av samma turnering.

”Jag vet inte om det finns någon specifik formula för att besegra dom, det är många saker som spelar in”.

Beccacece poänterar bl.a. vikten av laget före individen och att det alltid kommer vara omöjligt för ett lag, som Defensa, att mäta sig ekonomiskt med dom största lagen i Sydamerika. Att Defensa ändå har lyckats med detta dom senaste åren och dessutom vunnit Copa Sudamericana är såklart en enorm bedrift.

”Vi har en enorm passion, disciplin, respekt som ackompanjeras av ödmjukhet. Vi siktar inte på att vara Boca eller River. Inte heller vill vi vara det”.

Som tränare har Beccacece blivit väldigt influerad av Marcelo Bielsa. Kanske inte särskilt konstigt då han växte upp i Rosario och är supporter till Newell’s Old Boys vars hemmaplan bär Leeds-tränarens namn.

”Jag har lärt mig enormt mycket ifrån honom och är honom evigt tacksam för alla information och saker som han delat med mig. Sen såklart, efter det formar varje tränare sin egen stil, men han var en stor inspiration för vår generation och kommer vara det för framtida också”.

I samband med matcherna påminner Beccacece en hel del i kroppsspråket om Diego Simeone och många har faktiskt likställt hans sätt att spela försvarsspel på med just Atlético Madrid-tränaren.

Beccacece är en energisk man längs sidlinjen.

Precis som för samtliga argentinska tränaren finns det en längtan – och vilja att träna landslaget. Beccacece fick delvis känna på det under VM 2018 då han agerade assisterande tränare till Jorge Sampaoli. Det mästerskapet blev ingen höjdare och Beccacece själv menar att alla år utan en stor titel har tyngt det argentinska landslaget.

”Jag känner att med tanke på kravet som fanns på oss att prestera resultat omgående gjorde att vi aldrig hann utveckla en spelidé med landslaget. Vi behövde kvalificera oss snabbt för världsmästerskapet och gjorde det på håret. Om vi inte hade lyckats med det hade det varit en katastrof för hela landet, men kanske framförallt för dom spelarna som tillbringat 16 år i landslaget. Kanske om denna befrielse av att ha vunnit Copa América hade kommit tidigare, t.ex. under Sabellas tid som förtjänade det, då hade vi kanske pratat om saker och ting på ett annat sätt. Under den korta tid som jag var i landslaget insåg jag vilken enorm börda – och press som Messi bar på i sitt bagage över att vara den bästa, men inte ha vunnit något med landslaget”.

Sebastián Beccacece och hans Defensa y Justicia går nu in ett nytt år med ungefär samma förutsättningar som det brukar vara – nämligen en stor spelaromsättning.

”Jag tror att om man bara ser det på det viset, då känner man en rädsla och ger upp. Men vi uppskattar det dagliga arbetet. Att jobba med spelare och se hur dom kommer som en spelare för att sedan lämna som en annan. Du hittar motiv – och anledningar för att ge en kontinuitet till det vi håller på med. Det är något som jag tror gör det hela värt mödan – och som går bortom resultaten”.