Facundo Farías: ”Jag är inte rädd för någonting”

Colóns 19-årige stortalang ryktas till både Boca Juniors och River Plate just nu. Själv vill Farías gärna ta klivet till en storklubb i Argentina innan nästa steg blir utomlands. Vilken klubb faller vinterns val på?

Facundo Farías påminner, i kroppsformen,  väldigt mycket om en ung Carlos Tevez och i spelstilen finns det, även där, många likheter med den gode Carlitos.

”Ja det stämmer att jag har några drag som påminner om Tevez. Men kolla, jag försöker inte imitera honom eller så, det är bara så det har blivit”.

Farías själv menar att han påminner om Tevez i flera aspekter. Bland annat vad det gäller att använda sin låga tyngdpunkt till att täcka bollen och ta sig fram med små enkla vrickningar och ”gambetas”.

Facundo Farías föddes i Santa Fe i augusti 2002. Som 10-åring förlorade han sin mamma i cancer och under det föregående året dog även hans pappa och farmor – båda i COVID-19. Detta har gjort att Farías, tillsammans med sin 11-årige lillasyster, adopterats av Martín Sendoa – som numera även är hans agent.

”Jag saknar allting med dom (som gått bort). Att få dela dom glada stunderna tillsammans. Jag vet inte, men när vi mötte River så på läktaren fanns där liksom bara min syster och min faster och jag hade såklart hoppats på att resten av min familj också skulle sitta där. Men dom finns alltid i mitt huvud och dom motiverar mig eftersom jag vet att dom hade velat det bästa för mig. Vi bodde allihopa tillsammans i ett hus, jag saknar vardagen med dom något enormt. Men det är viktigt att fortsätta vara stark psykiskt. Framförallt inom den här sporten där du ena veckan är Messi och nästa, när det går dåligt, och alla vill döda dig”.

Enligt Farías själv har dessa tuffa händelser gjort att han inte längre är rädd för någonting.

”Jag känner att med allt som jag har gått igenom är det lite så det har blivit. Jag är inte rädd för någonting. Det ligger i min natur, det är min stil. Sådan som jag är. Jag kör på framåt som en galning”.

Farías har haft ett framgångsrikt 2021.

Under 2021 lyckades Farías med många bedrifter. Den största var givetvis att bli mästare med Colón – vilket var klubbens första ligatitel någonsin. Detta gjorde också att man fick spela finalen mot River Plate – i Supercupen – under den föregående veckan. En match man dessvärre förlorade med 4-0.

”Jag är väldigt nöjd med året som varit. Att bli mästare och sedan komma tvåa. Som supporter till Colón är det en enorm stolthet och jag vet hur mycket supportrarna vill vinna allting. Vi lyckades med något som ingen tidigare har gjort”.

Nu ryktas Farías till både Boca Juniors och River Plate. Dom förtnämnda sägs vara det hetaste spåret då Boca är i skrikande behov av en anfallare och är redo att betala 10 miljoner dollar för Farías namnunderskrift.

Vad det gäller River Plates intresse står mycket och faller med ifall man säljer Julián Álvarez, eller inte, under detta transferfönster. I sådana fall skulle dom nykrönta mästarna kunna tänka sig att lägga en del av pengarna på Farías.

”Gallardo är en fantastisk tränare och precis som jag sagt tidigare hade jag gärna tränats av honom. Vem skulle inte vilja det? Han är den bäste tränaren i Argentina, att arbeta med honom måste vara en unik upplevelse och något väldigt vackert”.

Men givetvis lockas Farías även av att spela för Boca Juniors. Efter att ha träffat – och pratat med vicepresidenten Riquelme fick han en uppmaning av den f.d. storspelaren.

”Han försökte locka mig till att skriva på för Boca Juniors, haha. Han sa att jag var tvungen att gå dit”.

När Farías träffade Riquelme.

Var Facundo Farías kommer att spela under den kommande säsongen är ännu oklart. Det skulle lika gärna kunna bli en fortsättning i Colón – som en flytt till Boca Juniors eller River Plate. I skrivande stund har nämligen Farías kontrakt över nästa år också, men Santa Fe-klubben jobbar på en förlängning.

”Just nu tänker jag mest på den klubben som jag befinner mig i. Jag ägnar inte så mycket tid åt allt det andra. Men när jag var liten drömde jag såklart om att spela för en storklubb i Argentina och bli mästare. Just nu är jag fokuserad på Colón. Förhoppningsvis kommer jag kunna uppfylla alla mina drömmar så småningom”.