1942. När Argentina besegrade Ecuador med 12-0

1942. Det är omöjligt att tänka sig ett liknande resultat i dagens fotbollsvärld, men för snart 80 år sedan var det möjligt. Den 22 januari 1942 besegrade Argentina Ecuador med 12-0.

José Manuel Moreno. Där har ni namnet på spelaren som många menar var den bäste fotbollsspelaren i Argentina innan Maradona slog igenom. Den extravaganta River Plate-anfallaren älskade tango, sprit och att göra mål. En oslagbar kombination skulle det visa sig.

I mötet med Ecuador smällde Moreno dit fem mål och var planens stora gigant. Huracáns Herminio Masantonio gjorde ytterligare fyra mål medan Ángel Perucca, Enrique García och Adolfo Pedernera stod för varsitt.

Resultatet till trots lade dom största sporttidningarna, i landet, mest fokus på att dom argentinska fotbollsspelarna visade upp ett väldigt stort sportsmanship gentemot sina motståndare. Trots att man spelade ut Ecuador fanns det inget ”jävlandes” eller ”förnedring” av motståndarna. Resultatet i sig var ju ganska förnedrande bara det att ytterligare finter – eller uppvisningar knappast behövdes för att cementera argentinarnas dominans.

Det nya rekordet 12-0 slog därmed landslagets tidigare största seger – som varit 11-2 mot USA i OS 1928 – med hyfsad marginal. Faktum är att Argentina var ganska nära att slå sitt rekord igen när man besegrade Venezuela i Rosario 1975. Den gången blev det dock ”bara” 11-0 till Argentina.