Barracas Central klara för Primera Division för första gången på 88 år

Barracas Central blev klara för Primera Division under tisdagskvällen efter att ha besegrat Quilmes i kvalfinalen.

Det blev en jämn – och ganska chansfattig match när Barracas Central och Quilmes drabbade samman på El Cilindro i Avellaneda. I slutändan fick det bli ett avgörande ifrån elvameterspunkten där Barracas var strået vassare.

Vi börjar dock ifrån början och den fantastiska inramning som mötte spelarna, när dom sprang in på planen, strax efter midnatt svensk tid. Två starka kortsidor med bengaler, flaggor och sång bjöd verkligen upp till en värdig inramning för en final.

Barracas Centrals tränare, Rodolfo De Paoli, intervjuades inför matchen och uttryckte att det var svårt att njuta av alltihop då nerverna var alldeles för påtagliga. Detta var också något som märktes under finalens gång då båda lagen spelade med betydligt större marginaler än vad man kanske skulle ha gjort i vanliga fall. Det var tunnsått med målchanser och bortsett ifrån Quilmes bortdömda mål, i den första halvleken, bjöds det inte på särskilt mycket framåt.

Istället gick finalen till straffar. Där var det helt jämnt fram tills den sista rundan när Quilmes-försvararen Rafael Barrios brände sin straff och Carlos Fernando Valenzuela kunde skicka Barracas Central till Primera Division för första gången på 88 år. Lite intressant är också att just Valenzuela fostrades i Racing – där gårdagens final spelades – och att Quilmes tränare Facundo Sava var den siste tränaren som han hade i Racing.

Valenzuela sätter den avgörande straffen mot Quilmes och säkrar uppflyttningen till Primera Division.

Efter matchen var det vilda jubelscener där Barracas Centrals spelare, ledare och publik givetvis var överlyckliga. Mitt i allt detta stod huvudtränaren De Paoli som varit så nervös inför matchen.

”Jag är den lyckligaste personen i världen just nu”.

Ett bättre sätt att avsluta en säsong på, i dom lägre divisionerna, är svårt att tänka sig. Nästa säsong spelar den kontroversiella klubben Barracas Central i Primera Division för första gången på 88 år. Alla är inte lika glada över det.