Barracas Central mot Quilmes – vem tar klivet upp till Primera Division?

Ikväll ska det avgöras vem som tar klivet upp till Primera Division ifrån Primera Nacional. Blir det Barracas Central eller Quilmes?

Då var det dags för årets sista argentinska fotbollsmatch. Primera Division har varit färdigspelad sedan föregående helg och under veckan som varit har samtliga kval avgjorts – bortsett ifrån kvällens kvalfinal.

Ikväll ska det avgöras om det blir Barracas Central eller Quilmes som tar klivet upp till Primera Division. Finalen spelas i Avellaneda på Racings hemmaplan El Cilindro och skulle det vara oavgjort efter 90 minuter väntar straffar.

Två olika spelstilar möts i afton. Barracas Central har gjort sig kända under säsongen för att spela ett väldigt passningsorigenterat spel medan Quilmes spelar betydligt rakare och snabbare. Quilmes tränare, Facundo Sava, är inne på sin andra sejour i klubben och har utvecklat lagets spel under säsongens gång. Quilmes slutade tvåa i sin zon medan Barracas vann sin.

Båda lagen fick slita för att ta sig vidare ifrån semifinalerna. Barracas Central såg ut att gå en bekväm seger till mötes mot Almirante Brown, men i slutskedet slappnade man av på tok för mycket och Almirante hämtade upp till 3-2. Quilmes besegrade Ferro med 1-0 efter att man fått en väldigt kontroversiell straff med sig som, i slutändan, fällde avgörandet.

Faktum är att båda lagen har omgärdats av kontroverser genom säsongens gång. Båda lagen ligger i topp vad det gäller antalet tilldelade straffsparkar, under årets, och när det gäller Barracas Central är anklagelserna ännu djupare än så.

Med tanke på kopplingarna till förbundets ordförande Claudio Tapia – som varit president för Barracas ifrån 2001 till 2020 – har många pekat på att dom fått fördelar pga. just detta. Barracas hemmaplan bär dessutom Tapias namn och numera är hans ena son president för klubben medan den andre är lagkapten.

Kvällens avgörande kommer garanterat att följas av dom flesta fotbollsentusiaster runt om i Argentina och gissingsvis ligger flest sympatier med Quilmes. Vem som tar klivet upp får vi redan på en bit efter midnatt ikväll när den sista platsen till nästa års Primera Division ska fyllas.

**

Förmodad startelva för Barracas Central: Gagliardo: Rivero, Cabrera, González, Paz: Tapia, Galby, Martínez: Colitto, Albertengo, Valenzuela.

Förmodad startelva för Quilmes: Saracho: Barrios, Barrios, Basso, Bindella: Calello, Silva, Machado: Bonetto, Pavone, Pons.

**

Matchen har avspark ikväll klockan 00:10, svensk tid, och kan ses på Fanatiz.tv.