Sacachispas nära historisk uppflyttning till Primera Nacional: Historien om en speciell klubb ifrån Buenos Aires

Sacachispas har aldrig spelat högre upp än den argentinska tredjedivisionen. Ikväll kan man nå en historisk uppflyttning till Primera Nacional om man besegrar Colegiales i kvalfinalen.

Sacachispas är onekligen en speciell liten förening i Buenos Aires. Klubben grundades under slutet av 40-talet och namnet togs ifrån en populär film vid namn ”Pelota de trapo” där ett fotbollslag i filmen bar detta namn. Bland annat fanns det en sång i filmen som gick såhär.

Se oye ruido de pelota y no sé lo que será
Es el club Sacachispas que ya viene, que ya viene a ganar

Översättningen är: ”Du hör ett ljud av en boll, men vet inte vad det kommer att bli utav det. Det är klubben Sacachispas som redan kommit, som kommit för att vinna”.

Två av grundarna var Roberto González och Aldo Hugo Vázquez. Den senare spelade samtidigt i River Plates ungdomslag och fick hjälp av sin tränare Carlos Peucelle – samma person som varit den första miljonövergången i Argentina på 30-talet – att formera ihop det första laget.

Även en herre vid namn Borocotó var involverad i grundandet av Sacachispas. Borocotó var det alias som han använde när han skrev för den stora sporttidningen El Gráfico och egentligen hette han Ricardo Lorenzo Rodríguez. Han agerade lite av en mentor för klubben under dess inledande existens och det var han som kom upp med idén kring klubbens färger.

Sacachispas har nämligen den något udda färgkombinationen lila – och vitt. Detta kommer ifrån det blåregn (ser lila ut trots namnet) som blommade på platsen där dom fick glädjen att konstruera sin första arena. Denna landremsa hade man fått tilldelat till sig av landets president Juan Perón och han skulle dessutom, som ett tack, bli hedersmedlem i klubben.

På senare år har Sacachispas gjort sig kända för att vara den klubben i Argentina som skojar mest på sociala medier. Som när finalen av Copa Libertadores 2018, mellan Boca Juniors och River Plate, blev flyttad till Madrid, efter att Bocas spelarbuss attackerats med stenar, skrev Sacachispas en festligt tweet där man bad sina supportrar att ta det lugnt vid nästa hemmamatch. ”Var snälla och attackera inte motståndarnas spelarbuss för vi har inte råd att flytta matchen till Madrid”.

Efter att ha åkt upp och ner ifrån Primera D till Primera C ett antal gånger under klubbens första, dryga, 60 år lyckades man tillslut nå tredjedivisionen 2017. Därefter har Sacachispas varit närmre att åka ur divisionen än att gå upp – fram tills i år.

I Aperturan (första halvan av säsongen) kom man sexa och i Clasuran (andra halvan) kom man trea. I kvalspelet som följde därefter besegrade Sacachispas först Deportivo Merlo, med 3-2 i kvartsfinalen, innan Justos José de Urquiza slogs ut i semifinalen med sammanlagt 2-1.

Finalen mot Colegiales är nu framme i halvtid efter att det första mötet, på Sacachispas hemmaplan, slutade mållöst. Nu väntar en retur där hemmalaget Colegiales får anses som favoriter. Dom har nämligen redan varit i en kvalfinal i år och där snöpligt förlorat mot Flandria efter straffar. Colegiales var i Primera Nacional när klockan kröp upp till den 96:e spelminuten och Flandria plötsligt forcerade in en kvittering. Därefter väntade en straffläggning som Flandria alltså vann.

Första finalmötet, mellan Sacachispas och Colegiales, slutade mållöst.

Kvällens avgörande spelas på Estadio Libertarios Unidos i Buenos Aires förorter. Vinnaren går till Primera Nacional medan förloraren får fortsätta harva runt i tredjedivisionen. Vid ett oavgjort resultat efter fulltid väntar straffar direkt.

**

När? Matchen har avspark ikväll klockan 21:00 – svensk tid.
TV? Går på TyC Sports Internacional (fanatiz) – och Argentina .
Vem ska man hålla ett extra öga på? Santiago Camacho i Colegiales vann skytteligan i Clasuran med sina nio mål på sexton matcher.