Turbulens och domarskandal: Barracas Central möter Quilmes i kvalfinalen till Primera Division

Barracas Central kommer att möta Quilmes i kvalfinalen till Primera Division. Detta står klart efter att dom båda tagit sig vidare ifrån måndagens semifinaler.

Det blev stökigt när semifinalerna av kvalspelet till Primera Division skulle avgöras under måndagen. Först ut var Barracas Central mot Almirante Brown där det första mötet slutat mållöst.

I måndagens returmatch var däremot Barracas Central det dominerande laget – åtmintone under dom första 60 minuterna. Man ledde faktiskt redan i halvtid med 3-0 efter att Gonzalo Paz gjort två mål och Lucas Colitto rundat en utrusande målvakt för att sedan rulla in det tredje.

Almirante Brown skapade nästan inte en enda målchans under matchens första timme och därför var det nog få som trodde att avslutningen på matchen skulle bli så pass spännande som den i slutändan blev.

Barracas slappnade nämligen av på tok för mycket, släppte in Almirante Brown i matchen och inom loppet av bara några minuter hade man reducerat två gånger om. Dessutom var Almirante Brown snubblande nära att få in en kvittering i slutskedet, men Barracas Central lyckades hålla undan. Därmed tog man också den första finalplatsen.

Barracas Central hade all anledning att jubla i semifinalen mot Almirante Brown.

Den andra semifinalen blev betydligt mer stökig – och skandalomsusad. Ferro mot Quilmes hade slutat 1-1 i det första mötet och med tanke på att bortamålsregeln inte gäller i kvalet, var denna semifinalen lika oviss som den första varit inför returmötet.

Matchen som sådan präglades av väldigt mycket kamp där tillslut ett fatalt domarmisstag ledde fram till avgörandet. Huvuddomaren Lamolina dömde straff till Quilmes trots att det var anfallaren Federico Anselmo som tacklade målvakten – och inte tvärtom. Något som tydligt syntes på repriserna. Ferros spelare protesterade livligt samtidigt som Anselmo själv förvaltade gåvan på bästa möjliga sätt.

Straffmålet innebar att Quilmes knep den andra biljetten till finalen och för Ferros del slutade säsongen på värsta tänkbara sätt. Protesterna mot domaren fortsatte långt efter slutsignalen och polisen fick gå in på planen för att skydda Lamolina.

Federico Anselmo jublar efter att ha slagit in den kontroversiella straffen mot Ferro.

Domaren själv har i efterhand uttalat sig och medgett att han gjorde fel och att han ber tusen gånger om ursäkt till Ferro. Det är dock tveksamt om denna ursäkt har särskilt mycket verkan då såret i Ferro just nu är på tok för öppet – och smärtsamt. Dessutom blev detta på många sätt kulmen på en oerhört turbulent säsong i Primera Nacional där domarnivån har varit svajig genom hela året och där konspirationsteorierna haglat i en aldrig sinanden ström.

**

På tisdag spelas finalen mellan Barracas Central och Quilmes på El Cilindro i Avellaneda. Matchen har avspark 00:10 och då ska den sista uppflyttningsplatsen avgöras.

Det är fortfarande oklart vem som kommer att döma finalen och med tanke på turbulensen, som följde efter mötet mellan Ferro och Quilmes, kan vi misstänka att det är få domare som är sugna på detta uppdrag.