Unión och Racing till Copa Sudamericana efter segrar under lördagen

Det blev många mål under lördagen när den största dramatiken – och spänningen fanns kring dom två sista biljetterna till nästa års Copa Sudamericana. I slutändan blev det Racing Club och Unión som knep dessa platser.

Vilka lag som kommer att spela i nästa års Copa Libertadores är redan bestämt. Det blir dessa sex lag som kommer att representera Argentina i kontinentens största turnering:

River Plate.
Talleres.
Vélez Sarsfield.
Colón.
Boca Juniors.
Estudiantes.

Estudiantes kommer att få kvala medan dom andra fem lagen går direkt till gruppspelet som inleds i april. Vilka lag som skulle få äran att representera Argentina i Copa Sudamericana var desto mer öppet och avgjordes först under gårdagskvällen.

Sedan tidigare var redan Defensa y Justicia, Lanús, Independiente och Banfield klara. Vilka två lag som skulle knipa dom två sista platserna bestämdes alltså under lördagskvällen. Bäst utgångsläge, på förhand, hade Racing Club och Unión som båda skulle säkra sina platser ifall man vann sina respektive matcher. Något man i slutändan också gjorde.

Unión vann derbyt mot Colón i storartad stil. Tidigt tog man ledningen genom den 21-årige mittfältaren Imanol Machuca efter en listig frisparksvariant. Juan García ökade på innan halvtidsvisslan och i den andra halvleken spikade Gastón González slutresultatet till 3–0.

Parallellt vann Racing Club hemma mot Godoy Cruz med 2–1. Det som blev Lisandro López avskedsmatch ifrån storklubben slutade på bästa möjliga sätt för hans Racing. Dock ska det sägas att man stundtals var riktigt illa ute. Gagos lag spelade inte alls särskilt bra och Godoy Cruz kvitterade Javier Correas ledning, i den första halvleken, genom Ezequiel Bullaude. Men Racing drog tillslut det längsta strået efter att Correa gjort ytterligare ett mål under inledningen av den andra halvleken.

Racing Club vann i Lisandro López avskedsmatch.

Huracán och Argentinos Juniors vann även dom sina matcher, men eftersom dom var beroende av att andra resultat gick deras väg missade båda en plats i nästa års Copa Sudamericana. Huracán krossade faktiskt ett blekt Rosario Central, på bortaplan, med hela 4–1 och känslan var att man hade unnat dom – och tränaren Kudelka en plats i turneringen. Även Gimnasia hade en teoretisk chans, men sumpade denna då man enbart fick 0–0 borta mot Patronato.

Därmed kan vi konstatera att följande lag kommer att representera Argentina i nästa års Copa Sudamericana:

Defensa y Justicia.
Lanús.
Independiente.
Banfield.
Racing Club.
Unión.

Samtliga resultat under lördagskvällen i Primera Division:
Racing Club – Godoy Cruz. 2–1.
Unión – Colón. 3–0.
Rosario Central – Huracán. 1–4.
Patronato – Gimnasia. 0-0.
Argentinos Juniors – Sarmiento. 2–0.
River Plate – Tucumán. 1-1.
Boca Juniors – Central Córdoba. 8-1.

Givetvis sticker Boca Juniors 8–1-seger mot Central Córdoba ut lite extra. Bortalaget föll ihop på ett obegripligt uselt sätt och målvakten Cesár Taborda hade inte sin bästa dag på jobbet. Än mer anmärkningsvärt blir alltihop om man dessutom adderar att Bocas reservlag krossade Central Córdobas motsvarighet, lite tidigare på kvällen, med 7–0. Det blir onekligen en jobbig hemresa till Santiago del Estero och ett tungt sätt att avsluta säsongen på. Frågan är ifall tränaren Sergio Rondina kan sitta kvar efter detta monumentala debacle.

Boca krossade Central Córdoba med 8-1. Deras största ligaseger sedan 1974.

För övrigt var detta Boca Juniors största seger i Primera Division på 47 år. Senaste gången var när man besegrade Puerto Comercial med 9-0 1974 och innan dess när Chacarita Juniors krossades med 10-1 1943. Därmed kan vi konstatera att gårdagens seger även hade en historisk betydelse i sammanhanget.