Ikväll gör Gimnasia och Estudiantes upp i Clásico Platense

Ikväll drabbar Gimnasia och Estudiantes samman i tidernas 172:e Clásico Platense i ligasammanhang. Båda två har Copa-platser att spela om.

Derbyn är såklart alltid speciella och kvällens möte mellan Gimnasia och Estudiantes kommer givetvis inte bli annorlunda. Utöver prestigen att vinna över sin ärkerival finns det mer att spela om ikväll. Estudiantes siktar på att säkra en plats i Copa Libertadores medan Gimnasia jagar en Sudamericana-plats.

Statistiken talar för Estudiantes som förutom att man just nu har en fin form i ligaspelet – tre raka segrar – dessutom har klar plusstatistik på Gimnasia i derbysammanhang och faktum är att Gimnasia inte vunnit ett derby på snart 11 år.

Ricardo Zielinski har fått ordning på Estudiantes och klubben är nu ytterst nära att kvalificera sig för Copa Libertadores. Tränaren känner också väl till Gimnasias anfallsess, Pulga Rodríguez, då dom båda kamperade ihop i Atlético Tucumán för några år sedan.

”Pulga är en stjärna (crack på spanska), han är en oförutsägbar spelare som alltid kan överraska dig och det går inte att tappa fokus utan man måste alltid ha koll på honom. Jag tycker väldigt mycket om honom, respekterar honom djupt och anser att han är en fantastisk fotbollsspelare”.

Men även Estudiantes har en anfallare som motståndarna bör se lite extra upp med. Leandro Díaz är i riktigt fint slag just nu och har gjort sju mål på dom senaste fem omgångarna. Brevid honom återfinns ytterligare en formstark spelare i Gustavo del Prete som gjort tre mål på dom senaste tre matcherna.

Kvällens derby spelas på Estadio Juan Carmelo Zerillo – kallad El Bosque – och det väntas komma närmre 30.000 åskådare.

Förmodad startelva för Gimnasia: Rey: Gerometta, Morales, Fratta, Colazo: Aleman, Cecchini, Insaurralde, Carbonero: Pulga Rodríguez, Ramírez.

Förmodad startelva för Estudiantes: Andújar: Godoy, Rogel, Noguera, Aguirregaray: Pellegrini, Zuqui, Kociubinski, Pasquini: Del Prete, Díaz.

**

Matchen har avspark ikväll klockan 21:00 och kan ses på Fanatiz.tv.

**

Estudiantes och Gimnasia har mött varandra 171 gånger i ligasammanhang genom åren. Av dessa har Estudiantes vunnit 64 gånger medan Gimnasia vunnit 47 matcher.