1993: Simeones – och Maradonas märkliga resor över Atlanten

1993: Det skedde för snart 20 år sedan och känns idag otänkbart, men 1993 gjorde Diego Simeone – och Maradona en dubbel resa över Atlanten inom loppet av två veckor.

Söndagen den 14 februari 1993, Sevilla har precis mött Real Betis i ett rykande hett derby. På plan återfinns såväl Diego Simeone som hans lagkamrat Diego Maradona. Några dagar senare ska dom båda sätta sig på ett flygplan till Argentina för att spela en vänskapsmatch mot Brasilien. En match som markerar 100-årsjubileumet för grundandet av det argentinska fotbollsförbundet.

Matchen mot Brasilien spelas på torsdagen den 18 februari – den slutar oavgjort 1-1. Därefter sätter sig Simeone och Maradona på ytterligare ett flyg – denna gång till Logroño i Spanien.

– Det blev något förhinder som gjorde att vi inte kunde åka på fredagen, minns Simeone. Därför blev det på lördagen istället.

Dom båda argentinska landslagsspelarna anlände till Logroño på söndagsmorgonen där Sevilla, senare samma dag, skulle möta stadens lag med samma namn.

Simeone och Maradona åt en liten frukost innan dom la sig ner för att sova en snabb siesta. Därefter väcktes dom av Carlos Bilardo, som tränade Sevilla på den tiden, och båda inkluderades i startelvan. Efter matchen insåg ledningen i Sevilla att dom båda argentinarna hade planer på att återigen resa över Atlanten. Det ville man sätta stopp för.

”Dom ville inte låta oss lämna igen. Vår bil, som vi tagit oss ifrån flygplatsen med, hade mysteriskt försvunnit. Men Maradona ryckte bara på axlarna och sa; ”då tar vi en taxi istället”. Vi tog en taxi till samma flygplats som vi anlänt till, ungefär 15 km bort, men vi kom lite sent så vi fick springa för att hinna till flygplanet”.

Diego Simeone och Maradona spelade tillsammans i såväl Sevilla som det argentinska landslaget.

Därifrån reste Simeone och Maradona ännu en gång över Atlanten – trots klubbens motvilja. Denna gång för att möta Danmark i ytterligare en träningsmatch. Mötet spelades i ett stekhett Mar del Plata och inte blev det bättre av att AC:n, i bilen som tog dom ifrån flygplatsen i Buenos Aires, var trasig.

Väl framme i Mar del Plata vann Argentina landskampen efter straffar. Direkt efteråt var det återigen dags för resan över Atlanten för att hinna till hemmamötet med Athletic Club (de Bilbao) i ligaspelet. Både Simeone och Maradona spelade i matchen som Sevilla vann med 3-1. Simeone stod dessutom för ett av målen.

”När vi sprang in på planen fick vi glåpord ifrån alla fyra sidor av planen. Varför? Därför att vi åkt hem till Argentina igen. Maradonas huvud var det mest synliga, men även jag fick ta emot glåpord. Men Diegos – och min fysik gjorde att vi kunde göra en spektakulär match. Vi vann med 3-1 och jag gjorde ett av målen. Efteråt applåderade alla sidor av läktaren oss igen”.

På två veckor hade alltså Diego Simeone – och Maradona spelat fem matcher och rest över Atlanten, fram och tillbaka, två gånger. Det är svårt att tänka sig någon fotbollsspelare idag göra dessa tajta och energikrävande resor för att sedan spela match med minimal vila och kost. Man behöver inte gå längre tillbaka i tiden än 1993 för att inse att fotbollen var annorlunda då än den är idag. På gott och ont.