Upplösningen av Primera Nacional: Tigre och Barracas Central till kvalfinalen

Den sista omgången av Primera Nacional spelades under gårdagen. Tigre och Barracas Central vann sina respektive grupper och möts i kvalfinalen om den första uppflyttningsplatsen.

Det blev en händelserik kväll i Argentina under gårdagen när Primera Nacional skulle avgöras. Det var spännande hela vägen in på målsnöret och slutade med att Tigre och Barracas Central gör upp i en kvalfinal om den första uppflyttningsplatsen till Primera Division.

Först avgjordes Grupp B under gårdagen där Barracas Central hade allt i sina egna händer när man reste till Campana för att möta Villa Dálmine. Barracas tog också ledningen i den första halvleken när Dylan Glaby nickade dit öppningsmålet efter 28 minuters spel.

Parallellt hade Barracas främsta utmanare, Ferro, en del problem med Almagro på bortaplan. Hemmalaget tog ledningen genom ett drömmål av Santiago Rodríguez. Ferro hittade dock in med en kvittering, innan halvtidpausen, när Brian Fernández höll sig framme i straffområdet.

I den andra halvleken utökade Barracas på sin ledning och då spelade mindre roll att Ferro också gick upp i ledning mot Almagro. I slutändan vann Barracas Central med 3-1 medan Ferro besegrade Almagro med 3-2. Därmed tog Barracas förstaplatsen medan Ferro fick nöja sig med en andraplats och kvalspel nummer två.

Även Independiente Rivadavia knep en kvalplats efter att ha besegrat San Martín de San Juan med 1-0 och Deportivo Morón klättrade förbi Club Güemes, efter att ha besegrat nämnda lag med 2-1. Därmed slutade tabellen enligt följande i toppen.

Barracas Central.
Ferro.
Independiente Rivadavia.
Deportivo Morón.

Barracas till kvalfinalen medan övriga lag går in i kvalspel nummer två (reducido).

Lite senare på kvällen skulle Grupp A också avgöras och där fanns det chans för fyra lag att knipa förstaplatsen. Samtliga av dessa lag var också redan klara för minst en kvalplats. Mest – och störst fokus låg på mötet mellan San Martín de Tucumán och Tigre – ettan mot tvåan i tabellen. Segraren där skulle ta förstaplatsen i gruppen.

I takt med att matcherna fortskred och det alltjämt var mållöst i Tucumán seglade plötsligt Quilmes upp som en potentiell gruppvinnare. Detta efter att ha tagit ledningen borta mot ett avsågat Belgrano genom Facundo Pons på straff. Även Almirante Brown tog ledningen mot Alvarado, men dom behövde, utöver ett kryss i Tucumán, också hjälp ifrån Belgrano.

Quilmes hade förstaplatsen i sin hand tills skyttekungen Pablo Magnín blev in i handlingarna efter dryga timmens spel i Tucumán. Med en lätt vrickning skickade han in 1-0 för Tigre och banade väg för gruppsegern. I slutminuterna fyllde Protti på till 2-0, framspelad av Magnín, och trots dom nio (!) tilläggsminuterna hade San Martín ingen möjlighet att återhämta sig.

Pablo Magnín hamnade återigen i målprotokollet.

Därmed vann Tigre gruppen och kommer spela kvalfinalen mot Barracas Central. Den spelas på söndag klockan 23:10 (svensk tid).

Såhär slutade denna grupp:

Tigre.
Quilmes.
Almirante Brown.
San Martín de Tucumán.

Övriga kvallag kommer inleda sitt kvalspel på måndag och tisdag. Där gäller direkta utslagningsmatcher med dubbelmöte. Förloraren i kvalfinalen kommer att gå in i semifinalerna.

San Martín de Tucumán – Ferro.
Almirante Brown – Independiente Rivadavia.
Deportivo Morón – Quilmes.