Argentina mot Uruguay: En 119-årig rivalitet

Argentina mot Uruguay innehåller en av dom äldsta rivaliteterna mellan två stycken landslag. Den sträcker sig faktiskt 119 år tillbaka i tiden.

En söndag i juli 1902 spelades en historisk match i Montevideo. Uruguay mot Argentina möttes för allra första gången i en officiell match – det skulle bli inledningen på en rivalitet som lever vidare än idag.

Mötet i Montevideo slutade med en klar 6-0-seger för Argentina där Carlos Dickinson gjorde det historiska första målet mellan lagen. Överlag hade Argentina många spelare med engelskklingande efternamn. Bröderna Ernesto – och Jorge Brown var såklart med och fem av dom elva spelarna i startelvan kom ifrån klubben Alumni som dominerade den inhemska fotbollen vid denna tidpunkt.

Under dom nästkommande åren möttes Uruguay och Argentina årligen i väntan på att övriga länder i Sydamerika skulle organisera fram sina egna landslag. Matchen som spelades varje år fick namnet Copa Lipton efter det engelska te-märket med samma namn då företagets ägare, Thomas Lipton, skänkte en pokal.

Tidernas första Copa América (eller sydamerikanska mästerskapen som dom hette på den tiden) spelades 1910, men det ansågs inte officiellt av CONMEBOL då deras organisation grundades först 1916. Därför är det årets turnering istället benämnt som tidernas första.

Argentina och Uruguay tillhör dom två länderna som varit med sedan den första turneringen spelades – och fram till dagens datum. Därför har man, av förklarliga skäl, stött på varandra åtskilliga gånger genom årens lopp. Dom är också, föga förvånande, dom två länderna som vunnit Copa América flest gånger – 15 stycken. Brasilien är en bra bit efter med sina nio pokaler.

Argentina och Uruguay har även mötts i flera världsmästerskap. 1930 spelade man tidernas första VM-final mot varandra där Uruguay gick segrande ur en stökig tillställning. Därefter dröjde det faktiskt till VM 1986 innan dom möttes i ett världsmästerskap igen. Här tog Argentina revansch och vann i åttondelsfinalen med 1-0 efter att Pedro Pasculli gjort matchens enda mål.

I VM-finalen 1930 möttes Argentina och Uruguay där dom sistnämda gick segrande ur duellen.

Totalt har det blivit 199 matcher mellan lagen genom åren där Argentina gått segrande ur 91 stycken och Uruguay 59. Ikväll spelas alltså det 200:e mötet i ett av världshistoriens mest klassiska rivalmöten. Vem går segrande ur kvällens match?