Dramatisk avslutning väntas i Primera Nacional

Dramatik kommer det, i allra högsta grad, bli när Primera Nacional ska avgöras under inledningen av den nästkommande veckan. Här är förutsättningarna inför den avgörande – och avslutande omgången.

Tack vare Tigres blytunga seger över Almirante Brown i söndags, med 3-1, har man allt i sina egna händer inför avslutningen. Där möter man San Martín de Tucumán som skuggar tätt bakom i tabellen. Faktum är att Tucumán har lika många poäng som Tigre, men sämre målskillnad.

Dom båda lagen möts på måndag och då står gruppsegern på spel som innebär en kvalfinal mot segraren av den andra gruppen – vilket, av allt att döma, kommer att bli Barracas Central. Vinnaren där kommer att ta den första platsen till Primera Division.

Tigres säsong har varit upp och ner. För bara några omgångar sedan kändes det som en utopi att man skulle nå förstaplatsen, men tack vare en vass avslutning är man nu i förarsätet inför avgörandet till helgen.

Utöver att två gruppsegrare ska utses (just nu Barracas Central och Tigre) ska även sex stycken kvallag utses – tre ifrån varje grupp. Dessa ska sedan mötas i direkta utslagningsmatcher och göra upp om den andra kvalplatsen. Lite längre fram i kvalspelet kommer förloraren av kvalfinalen att också kliva in och därigenom få ytterligare en chans till uppflyttning.

Just nu placerar sig följande sex lag på kvalplatserna: San Martín de Tucumán, Quilmes, Almirante Brown, Ferro, Independiente Rivadavia och Club Güemes. Dom tre förstnämnda är minst klara för kval då inga lag underifrån kan nå dom. Samtliga tre kan också nå direktuppflyttning om andra resultat skulle gå deras väg, men då är man beroende av att San Martín de Tucumán mot Tigre slutar oavgjort samtidigt som dom själva vinner. Här har Quilmes bättre målskillnad än Almirante Brown vilket gör att dom sistnämnda dessutom måste hoppas på att Quilmes tappar poäng när dom möter Belgrano på bortaplan.

Vad det gäller dom andra tre lagen har Ferro och Independiente Rivadavia fortfarande chansen att passera Barracas Central då dom ligger en – respektive två poäng bakom. Barracas möter Villa Dalminé på bortaplan medan Ferro möter Almagro, även det på bortaplan, och Independiente Rivadavia tar sig an San Martín i San Juan.

Club Güemes skulle kunna förlora sin kvalplats om man förlorar mot Deportivo Morón, som skuggar två poäng bakom.

Matcherna i sista omgången som är iblandade i toppstriden och kampen om kvalplatserna:

Måndag:
21:00. Club Güemes – Deportivo Morón.
21:00. Almagro – Ferro.
21:00. Villa Dalminé – Barracas Central.
21:00. San Martín S.J – Independiente Rivadavia.

23:10. Almirante Brown – Alvarado.
23:10. San Martín de Tucumán – Tigre.
23:10. Belgrano – Quilmes.