Krönika: Boca Juniors till final – tacka Vázquez för det

Boca Juniors tog sig, under gårdagskvällen, vidare till finalen av Copa Argentina efter att ha besegrat Argentinos Juniors, i Mendoza, med 1-0.

Det är svårt att riktigt få grepp om Sebastián Battaglias Boca Juniors. Dom har defintivt blivit ett mer samspelt – och poänggivande lag jämfört med den sista tiden under Russo. Dessutom dyker ungdomsledare upp som tulpaner på vårkanten i en aldrig sinande takt.

Att Battaglia har ett gott öga till klubbens egna talanger är såklart inte konstigt. Han kom ifrån att ha tränat reservlaget i flera år när han nu, i höstas, tog över efter Russo i seniorlaget. En av dessa blev direkt avgörande i gårdagens semifinal mot Argentinos Juniors.

Luis Vázquez har haft en otroligt fin utvecklingskurva sedan han fick chansen i seniortruppen. Den utpräglade nian har skämt bort reservlaget med sina mål under flera säsonger och när Boca som mest behövde en central anfallare, fanns han att finna i klubbens egna akademi.

Vázquez är en målskytt i grunden. Det syns i varje rörelse han tar, i varje intention han ger sig i kast med. Han deltar inte särskilt mycket i spelet utan håller sig längt fram, framför målet, i vetskapen om att det är där han kommer – och ska göra skillnad.

Luis Vázquez (t.v) har haft en fin utvecklingskurva i Boca Juniors.

Utöver Vázquez blir man glad över flera andra spelares utveckling i just Boca Juniors. Igår fanns den 19-årige Exequiel Zeballos med på bänken och även om han inte fick hoppa in är det en intressant spelare som onekligen haft en händelserik vecka. Efter att ha briljerat med reservlaget fick han hoppa in mot Gimnasia, i lördags, och sedan igår blev Zeballos, något överraskande, uttagen i Scalonis VM-kvaltrupp tillsammans med en rad andra unga talanger – däribland Cristian Medina som verkligen cementerat sin plats i Bocas startelva.

Gårdagens match mot Argentinos var jämn, men där Boca visade mer klass – och skärpa i straffområdet än sina motståndare. Det var här som Luis Vázquez blev förgrundsfiguren i den 56 matchminuten. Med en rak högerbredsida skickade Vázquez Boca Juniors vidare till finalen av Copa Argentina och jublet steg mot den kolsvarta himmlen i Mendoza.

– Det är en enorm stolthet att göra mål i denna tröja, sa matchhjälten själv efter gårdagens semifinal.

Boca Juniors är ett nytt lag under Sebastián Battaglia och med en rad unga spelare, som visar framfötterna, ser framtid onekligen ljus ut. Sebastián Villa var tillbaka i Boca Juniors efter 100 dagars frånvaro. Hans återkomst lovade också mer och kommer säkerligen betyda en hel del för laget framöver.

Boca Juniors till final. Tacka Luis Vázquez för det.