1986: La mano de dios – Upplevelser om målet

13:08 den 22 juni 1986. Mexiko City. Estadio Azteca. Den argentinska publiken jublar mer än någonsin förut. Argentina leder över antagonisten England med 1–0 i VM-kvartsfinalen av mästerskapet i Mexiko. Få personer på läktaren har sett anledningen till varför engelsmännen, nere på planen, är så arga – och jagar den tunisiske huvuddomaren. Hemma framför TV-sofforna var det ännu svårare att förstå protesterna eftersom TV-bilderna inte gav några direkta svar. Känslan kring målet hade dock en underton, hos dom flesta, att något inte hade gått rätt till väga. Kunde verkligen Diego ha slagit in den med handen?

Det finns många vittnesmål om just detta mål, som kommit att gå till fotbollshistorien som ett av dom mest kontroversiella målen någonsin. En som såg direkt att den tog på handen var den argentinske huvudkommentatorn, Víctor Hugo. Han sa nämligen själv, redan i sändningen, att den tydligt tog på handen. Genast fick han höra i sitt headset att så inte var fallet. Hemifrån redaktionen i Argentina var man bestämda i åsikten att Maradona hade nickat in bollen över den utrusande Peter Shilton. När Víctor Hugo fick höra detta frös han till is.

”När dom sa till mig att målet gjorts med huvudet, och inte handen, frös jag till is. Jag kan inte förklara det. Det var några långa minuter. Efter det dök det upp en repris på den ena monitorn och återigen tyckte jag att den tog på handen, men hemifrån hade dom sagt att den inte tog på handen och detta gjorde mig nästan galen. Hade jag verkligen hittat på en hands som inte existerade, på Maradona av alla spelare, mot England när det i själva verket hade varit en perfekt nick? Det var förödande för en kommentator. Jag hade inte kunnat fortsätta efter det”.

Även om den breda massan var av åsikten att bollen inte tagit på handen fanns det fler personer på läktaren som höll med – och delade Hugo i hans upplevelse. Byron Butler på BBC Radio var av samma åsikt som argentinaren i båset vid sidan om. ”Det här målet borde inte godkännas” upprepade han minst två gånger.

Luis César Menotti var på läktaren och han vidhöll däremot, flera år senare, att han inte sett handsen ifrån den position där han befann sig på Estadio Azteca.

”Jag var på matchen tillsammans med några mexikanska kompisar och ifrån den positionen där vi satt, i höjd med det andra straffområdet, såg vi inte handsen”.

Argentina’s Diego Maradona flies past England goalkeeper Peter Shilton after using his fist to score the opening goal, the infamous ‘Hand of God’ goal (Photo by S&G/PA Images via Getty Images)

En supporter vid namn Eduardo Molina befann sig också på läktaren och inte heller han såg handsen. Det gick t.o.m. så pass långt att han hamnade i bråk, med ett gäng japanska supportrar, som var av en helt annan åsikt och bestämt hävdade att bollen tagit på handen.

”Min farbror, som dog för några år sedan, blev förbannad på japanerna och sa; ”äh, ni kan ingenting om fotboll, den tog på pannan och inget annat”.

En fotograf vid namn Eduardo Longoni jobbade för nyhetsbyrån Diarios y Noticias och skulle fotografera matchen mellan Argentina och England. Men olyckligt nog fastnade han i ett trafikkaos innan matchen och när han anlände till matcharenan hade dom bästa fotograferingsplatserna redan gått åt. Därför fick han placera sig snett bakom det ena målet – samma mål där Diego skulle göra bägge sina mål i. Longoni var därför en av få fotografer som lyckades ta en perfekt bild på hela sekvensen där man tydligt såg att Diego slår in bollen med handen i mål. Det intressanta i denna berättelse är att varken Longoni – eller någon av dom andra fotograferna, som befann sig bakom målet, var säkra på att Maradona gjort mål med handen i det ögonblicket då det skedde. Eftersom samtliga kameror var analoga fick dom vänta tills efter matchen innan bilderna kunde framkallas.

Osvaldo Ardiles kommenterade matchen och då för BBC:s räkning. Han såg inte heller handsen till en början, men när han märkte hur upprörd hans lagkamrat i Tottenham, Glenn Hoddle, blev insåg han att något inte stod rätt till.

”Han var aldrig den som brukade protestera mot domslut. Därför förstod jag direkt att något märkligt hade skett”.

Hela situationen som ledde fram till målet har blivit en historisk inristning i VM-historien. Olarticoecheas driv med bollen, Valdano misslyckade instick, Hodges desperata försök att få bort bollen, Fenwicks passiva ingripande och sedan bollen som såg ut att segla mot Peter Shiltons trygga famn. Där dök han upp, Diego Armando Maradona, och inom en blinkning av en sekund hade han förändrat fotbollshistorien för all framtid. Några såg det där och då, andra inte. Guds hand skedde oavsett och Argentina marscherade vidare mot VM-guldet och den glimrande pokalens eviga betydelse.