Un día como hoy: När Alberto Taverna gjorde 7 mål i en och samma match

1974. Sju mål i en och samma match kan verka mycket för ett enskilt lag. Att en och samma spelare gör sju mål i en enskild match är snudd på extremt, men det var just detta som Alberto Taverna gjorde, på dagen, för 47 år sedan.

”Jag är helt död alltså”. Alberto Taverna spatserar runt på El Gráficos redaktion i Buenos Aires. Några timmar tidigare skrev han in sig i dom argentinska fotbollshistorieböckerna efter att ha smällt in sju mål på Puerto Comercial när Banfield vann med hela 13-1.

”Jag vet inte om detta är en belöning, men ögonblick som dessa gör att jag känner att jag valde rätt när jag avböjde andra erbjudanden för att återvända till Banfield. När jag tackade nej till väldigt fina erbjudanden för att istället få spela med dessa personer som är som en familj för mig. För även om jag givetvis tänker dela den här glädjen med min fru och mina föräldrar, tillsammans med mina lagkamrater är det annorlunda. Vi upplever detta tillsammans och även om det var jag som slog rekordet hade det inte gått utan dom”.

Rekordet i fråga var att göra fler än sex mål i en och samma ligamatch. Tidigare hade rekordet delats mellan tre spelare då samtliga gjort sex mål i en och samma match. Dessa var följande; Arsenio Erico för Independiente på 30-talet, Sarlanga för Boca på 40-talet och Rafael Domingo Moreno, för Argentinos, under 70-talet.

Tre fantastiska spelare där dom två första, än idag, tillhör toppskiktet bland målgörare i den argentinska ligan genom historien. Efter Banfields match 1974 hade alltså Alberto Taverna slagit detta rekord som står sig än idag.

”Jag känner att allt jag upplevt fram tills nu, från Sportivo till 25 de Mayo och vidare till ungdomslaget i Estudiantes. Debuten mot Atlanta 1968, min tid i Veracruz i Mexiko och återvändandet till Banfield samt tiden i spanska Real Murcía. Allt detta har bara varit ett sett för mig att samla på mig erfarenhet för att sedan återvända till Banfield och inse att detta är mitt hem. Att det är här som jag kan vara mig själv. Just därför blir jag glad. Just därför är jag glad trots att jag just nu känner mig ”död”.

Alberto Taverna hade en benägenhet att göra många mål i enskilda matcher. 1969 gjorde han tre mål mot Desamparados. Året efter trillade ytterligare ett hattrick in mot Gimnasia Jujuy och samma år gjorde han även tre mål på Kimberley (ni vet samma förening som Frankrike lånade matchtröjor av under VM 1978). 1970 gjorde Taverna även fyra mål på San Martín de San Juan när laget vann med 4-1 och 1972 gjorde han återigen hattrick när Belgrano besegrades med 3-1.

Taverna var skapt för att göra mål och gjorde också det. Oavsett om det handlade om, till synes, omöjliga rekord att slå, eller inte.