River Plate vann derbyt på Monumental

Det var upplagt för fest på Estadio Monumental när River Plate och Boca Juniors sprang ut, under gårdagen, för att spela årets femte Superclásico. I slutändan vann River fullt rättvist efter dubbla mål av Julián Álvarez.

Solen, sången och bengalerna. Som man har saknat att få se publiken på plats igen i Argentina. Igår var det tänkt att 36,000 åskådare skulle se River Plate mot Boca Juniors på Estadio Monumental i Buenos Aires. Verkligheten blev den att närmre 55,000 tog sig in då tusentals supportrar stormade insläppet.

När matchen väl började var det en stökigt inledningskvart som kulminerade med Marcos Rojos enormt klumpiga utvisning. Mittbacken drog på sig två gula kort, inom loppet av lika många minuter, och fick tacka för sig innan matchen knappt ens hade hunnit börja.

Därefter blev det logiskt att River Plate tog tag i taktpinnen och trummade på framåt. Ledningsmålet tillkom efter en bollvinst centralt där Julián Álvarez, efter att ha gjort en gambeta, drog iväg med ett makalöst avslut som letade sig in över Rossi i Bocas mål.

Just Álvarez var den första halvlekens självklara förgrundsfigur och den som det mesta skedde runt omkring. Boca Juniors hade inte hunnit anskaffa sig särskilt mycket anfallsspel innan utvisning och efter densamme blev det, i stort sett, obefintligt.

Det var en fin stämning på Estadio Monumental under gårdagskvällen. Närmare 55,000 åskådare hade tagit sig in på den väldiga arenan.

River gasade på och deras presspel ställde till enorma problem för Boca som stressades till misstag. Ett av dessa tillkom i slutskedet av den första halvleken när Rossi spelade bollen rakt ut till en River-spelare centralt i banan. Bollen gick sedan ut till Simón på kanten som kunde spela in, snett bakåt, i straffområdet där Álvarez dök upp och styrde in 2-0.

Den andra halvleken bjöd sedan inte på särskilt många målsituationer utan blev istället ganska avslagen. Boca hittade in med en reducering på tilläggstid genom Carlos Zambrano, men närmre än sådär kom aldrig bortalaget. River Plate vann och går tillfälligt upp i serieledning (kanske permanent) i väntan på Talleres match mot Defensa y Justicia i afton.

**

Övriga resultat under söndagen:

Gimnasia – Sarmiento. 0-1.
Kommentar: Sarmiento tog tre välbehövliga – och efterlängtade poäng när Gimnasia besegrades på bortaplan med 1-0. Matchens ende målskytt blev Jonathan Torres som tryckte dit en straff i slutet av den första halvleken.

Rosario Central – Argentinos Juniors. 0-1.
Kommentar: Det var en härlig stämning som mötte spelarna när Estadio Gigante de Arroyito återigen fylldes upp med supportrar under söndagen. Resultatet blev dock inte det mest angenäma för hemmalaget. Gabriel Carabajal placerade dit matchens enda mål för sitt Argentinos Juniors strax efter halvtidspausen. Krisen fördjupas för Central.

Racing Club – Estudiantes. 1-1
Kommentar: Det blev ingen sprakande tillställning på El Cilindro i Avellaneda när Racing jagade en välbehövlig seger under söndagskvällen. Dock såg man faktiskt också ut att gå mot detta efter Aníbal Morenos ledningsmål under inledningen av den andra halvleken. Men Estudiantes kände för att förstöra festen och genom en sen kvittering, av den förre Talleres-spelaren Leonardo Godoy, slutade matchen oavgjort. Racing har nu gått sju raka ligamatcher utan en trepoängare.