1979: Diego Maradona hade show för Argentinos Juniors mot Huracán

8 april 1979. ”Vilken makalös grej han precis gjorde, den där pojken är en av oss”. Det spelade ingen roll att Tucho Méndez var – och fortfarande är Copa Américas främste målgörare någonsin. Inte heller att spelaren han precis berömde – och blev exalterad över spelade för motståndarlaget Argentinos Juniors som precis övermannat Méndez favoritlag Huracán. När en 18-årig Diego Maradona hade show, då njöt även ”Tucho” Méndez på läktaren. 

”Denna grabben skulle ha kunnat spela under min epok, men även innan och efter. Det produceras en enorm glädje inom mig eftersom han har alla dom egenskaper som kommer ifrån en fotboll som var mer ”amatörmässig” än professionell, som idag. Han har allt inklusive det som gör att man beskrivs som ”un crack” (en väldigt bra spelare reds. anm.). Notera hans balanserade fysisk, i dom klassiska rörelserna. Men vet du vad som är hans största egenskap? Att han alltid går framåt, utmanar motståndaren med huvudet först och detta är något som ingen försvarare tycker om. Helt fantastiskt! Det får mig att minnas tillbaka på åren då man själv spelade på gatorna. Kanske håller jag på att bli gammal? Det spelar ingen roll, detta är vad jag gillar”. 

Maradona var i toppform denna eftermiddag i Buenos Aires. Även om han inte själv hamnade i målprotokollet var han högst involverad i samtliga mål. Först ordnade han frisparken som Saggioratto levererade in på Bianchis panna till 1–0. Sedan slog Maradona själv frispaken på vilken Carrizo fixade 2–0 med en halvvolley. Maradona var briljant och det var något som hans lagkamrater bekräftade. Saggioratto var även han imponerad över Diegos insats efteråt.

”Vet du vad som händer? När du spelar bredvid någon som spelar bra, då blir allting så pass mycket enklare”.

Saggioratto satte själv 3–0-målet innan Carlos Babington kunde göra ett tröstmål för Huracán. Dock fanns det ingen som helst tvivel om vem som var kvällens stora behållning på Estadio Tomás Adolfo Ducó.

När spelarna promenerade av planen efteråt hördes bortasupportrarna sjunga; ”Maradona kommer vi inte att sälja, Maradona kommer inte att lämna”. Hoppet om en ligatitel levde vidare för Argentinos Juniors och med en talangfull gosse i laget vid namn Diego Armando Maradona fanns det all anledning att drömma.