1991: Boca vänder ett magiskt Superclásico

1991. Det var en galen tillställning som innehåll allt en fotbollsmatch kan innehålla. River Plate ledde i halvlek med 3–1 men lyckades ändå på något vis förlora matchen. Matchen spelades i första omgången utav Copa Libertadores gruppspel i februari 1991.

Det fanns väldigt mycket talang och klass i båda lagen men kanske främst i Boca. I mål fann vi den karismatiske målvakten Navarro Montoya som kanske mest är ihågkommen för sin fantastiska målvaktströja.

I anfallet återfanns både Latorre och Batistuta som båda är med i diskussionerna om Argentinas bästa anfallare genom tiderna. Tapia på mittfältet ska inte förväxlas med den nuvarande presidenten för det argentinska fotbollsförbundet utan detta är Carlos Daniel Tapia – han som var med i VM 1986 och vann VM-guld för Argentina.

River Plate då? I försvaret hade vi bl.a. Gonzalo Higuaíns pappa Jorge Higuaín. Han spelade över 130 matcher för River Plate som försvarare och är än idag ihågkommen för sina prestationer. Lite intressant är dock att innan tiden i River Plate så spelade han faktiskt en sejour i Boca Juniors också – dock betydligt kortare tid. Totalt tillhörde Jorge sju klubbar under sin karriär och gjorde faktiskt, trots att han var försvarare, mål för samtliga klubbar – totalt blev det 30 mål på 447 matcher.

På topp återfanns vi Rubén da Silva som även han spelade för båda River och Boca under sin ganska så krokiga karriär. Borrelli som kom att bli en succéfylld anfallare i Panathinaikos gjorde två av målen i denna match och startade matchen som en offensiv mittfältare.

Till sist får vi inte glömma att det var två väldigt karakteristiska tränare som satt på respektive lags bänkar. I hemma laget var det Oscar Washington Tabárez, som idag närmast är en legend i Uruguay och mångårig förbundskapten för deras landslag. På Rivers bänk satt Daniel Passarella, lagkaptenen i VM 1978 och mångårig spelare för River Plate. Dessutom är han rankad som en av dom bästa försvararna genom tiderna.

Matchen som sådan då?

River började som sagt matchen bäst och tog ledningen efter en snygg nick av Borrelli redan i den nionde matchminuten. Den ledningen utökades till 2–0 några minuter senare genom Zapata – återigen så var det på nick som målet tillkom och Navarro i Boca-målet lyckades inte heller denna gång att avvärja. En långhårig Diego Latorre tryckte in ett reduceringsmål för Boca, efter att River inte lyckats få undan bollen i straffområdet.

River fick därefter en straff som Borelli satte enkelt förbi Navarro till 3–1. Detta var också ställningen vid halvtid, men Boca kom ut som ett helt annat lag i den andra halvleken och reducerade först genom en slängnick från Giunta för att sedan kvittera, med tjugo minuter kvar, genom Marchesini. Högerbacken Stafuza minns känslan när Giunta reducerade under inledningen av den andra halvleken.

”När Giunta gjorde det andra målet så kunde man höra jublet och skriket ifrån läktarna. Där och då så visste jag att vi skulle vända på matchen”.

Segermålet kom sedan av Diego Latorre som ytterligare en gång dunkade in bollen i mål. Vild glädje utbröt och Boca lyckades vända ett tufft 3–1-underläge till seger. Boca kom sedan tvåa i gruppen och tog sig vidare medan River Plate åkte ut redan i gruppspelet. Boca däremot tog sig hela vägen till semifinal där resan dessvärre tog slut mot detta årets segrare Colo-Colo.

Laguppställningarna såg ut enligt följande i Superclásicot:

Boca Juniors:

             Navarro Montoya

Stafuza  Simón  Machesini  Hrabina

            Giunta  Villareal  Tapia

         Latorre  Graciani   Batistuta

Tränare: O.W Tabárez.

River Plate:

                       Passet

Basualdo  Higuaín  Cocca  Enrique

           Zapata  Strada  Berti 
                   Borrelli  

            R. Da Silva  Silvani

Tränare: Daniel Passarella.