Fredagen i korthet och inför lördagens drabbningar

En ny omgång smygstartade under fredagen i Argentina och idag lördag fortsätter matcherna att rulla.

Fredagen hade inte särskilt mycket att bjuda på. Vélez Sarsfield vann en ganska slätstruken match mot Sarmiento med 1-0 efter att Juan Lucero iklätt sig matchvinnarrollen och gjort matchens enda mål i den andra halvleken.

Lite senare fick Estudiantes bara oavgjort hemma mot Platense och det var såklart en missräkning för Zielinskis lag. Hemmalaget tog ledningen genom Gustavo Del Prete – vilket f.ö. var hans tredje mål på lika många matcher – men det höll sig inte hela vägen ut. Platense fick in en kvittering genom inhopparen Matías Tissera.

**

Dagens matcher då?

Vi inleder i Mar del Plata och mötet mellan Aldosivi och Gimnasia. Aldosivi har en väldigt risig form just nu – eller vad sägs om fem raka förluster?

Nu väntar Gimnasia som senast tog sin första trepoängare, under den nye huvudtränaren Pipo Gorosito, hemma mot Unión. Tränaren själv var nöjd med väldigt mycket ifrån den matchen och tar med sig detta till lördagens drabbning mot Aldosivi.

”Det har gått två raka matcher nu utan att motståndarna gjort mål på oss och det är viktigt. Nu vill va ha mer eget spel och skapa fler målchanser”.

Efter denna match spelas två matcher parallellt med varandra som båda involverar toppstriden. Jumbon Arsenal tar emot fyra Lanús samtidigt som serieledarna Talleres möter Rosario Central på hemmaplan.

Lanús kommer ifrån en nedslig förlust mot Newell’s Old Boys på hemmaplan. Nicolás Castro hade show med sina dubbla mål och Lanús fick se sig besegrade. Nu vill man studsa tillbaka och för motståndet står Arsenal som ligger sist i tabellen och som dessutom inte gjort mål på sex raka matcher.

På pappret ser det ut som en enkel uppgift, men Lanús tränare Luis Zubeldía vill inte prata ner sin motståndare.

”Jag gillar inte att prata ner en motståndare som alla tror ska bli en enkel uppgift. Arsenal har varit solida i dom senaste matcherna och deras motståndare har inte lyckats göra särskilt många mål på dom”.

Talleres mot Rosario Central spelas alltså parallellt och hemmalaget befinner sig i en fantastisk form för tillfället. Talleres är obesegrade i nio raka matcher och toppar tabellen i elegant stil.

Rosario Centrals säsong har varit upp och ner, men vi ska poängtera att man kommer ifrån två raka segrar – mot San Lorenzo och Banfield – och kanske har man fått lite luft under vingarna? Om man dessutom kollar på dom senaste fem matcherna har man faktiskt fyra segrar och en förlust.

Héctor Fértoli saknas i Talleres då han är avtängd, men annars har Medina samtliga spelare att tillgå. Läget är desto mer allvarsamt i Central där Kily González saknar flera tongivande spelare. Ávila, Covea, Vecchio och Gamba missar alla kvällens match, vilket såklart gör den gode Kily bekymrad.

”Vi är i en komplicerad situation, vi saknar flera tongivande spelare och har fått lyfta upp spelare ifrån reservlaget för att fylla upp bänken. Dom som kommer in måste vara på rätt nivå”.

Banfield mot Tucumán drar igång vid elvatiden och här är det två lag som inte riktigt får det att lyfta just nu. Banfiel har nio raka matcher utan seger medan Tucumán kommer ifrån två raka förluster. Vem är i mest desperat behov av tre poäng?

Central Córdoba mot River Plate stänger lördagen i Santiago del Estero. Precis som för Bocas del, i samband med veckans cupmatch, fick River ett postivt välkomnande till den torra staden Santiago del Estero under gårdagen.

River Plate har bra minnen ifrån staden efter att bl.a. ha krossat just Central Córdoba så sent som i april med 5-0. Milton Casco väntas komma in i startelvan igen efter att ha missat två matcher pga. skada och om Talleres tappar poäng mot Rosario Central kan River Plate vara nya serieledare vid seger i afton.